Sastojci:
-
300 g petit keksa (ili bilo kojeg čajnog keksa)
-
1 l mleka
-
3 pudinga od vanile
-
5 kašika šećera
-
125 g maslaca
-
1 kesica vanilin šećera
-
100 g čokolade za kuvanje
-
100 ml slatke pavlake (za dekoraciju, opcionalno)
Priprema:
Ova torta se često pravi u našim krajevima jer je izuzetno jednostavna, ne traži rernu i svi je vole – od djece do baka. Prvo pripremite fil. U 800 ml mleka stavite da se zagreje, a u preostalih 200 ml razmutite tri pudinga od vanile sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mleko proključa, lagano ulijte smjesu sa pudingom, neprestano mešajući, i kuvajte dok se ne zgusne.
Vreo puding sklonite sa šporeta i dodajte kockice maslaca, pa mešajte dok se potpuno ne rastope i povežu sa filom. Ostavite da se ohladi, ali povremeno promiješajte da se ne stvori korica.
U međuvremenu pripremite kalup ili dublju tepsiju (preporučuje se dimenzija oko 20×30 cm). Počnite slaganjem keksa koje ste prethodno umočili na kratko u toplo mleko – ali samo na sekundu, jer ako se duže zadrže u mleku, postanu gnjecavi i raspadaju se. Složite red keksa, pa preko prelijte sloj fila. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, završavajući sa filom na vrhu.
Za glazuru, otopite čokoladu sa malo mleka i kašičicom ulja, pa ravnomerno prelijte preko ohlađene torte. Možete je ukrasiti i šlagom od slatke pavlake ili čokoladnim mrvicama, ali i bez dodataka – izgleda vrlo lijepo.
Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Keks omekša, fil se stegne i sve postane jedna kompaktna, kremasta i osvježavajuća poslastica koja se topi u ustima.
Bonus recept:
Keks torta sa bananama i čokoladnim filom – Slatki klasik sa voćnom notom
Sastojci:
-
300 g čajnih keksa
-
2 banane
-
700 ml mleka
-
2 pudinga od čokolade
-
4 kašike šećera
-
100 g čokolade
-
125 g margarina ili maslaca
-
100 ml slatke pavlake
Priprema:
U manjoj šerpi zakuvajte 500 ml mleka sa šećerom. U ostatku mleka razmutite puding od čokolade. Kada mleko počne da vri, sipajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. U još vruć fil ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kad se sve sjedini, ostavite da se fil malo prohladi pa dodajte umućen margarin ili maslac. Dobijete divno čokoladnu i kremastu masu.
U kalup slažete red keksa umočenih u mleko, preko njih tanak sloj fila, zatim red kolutova banane, pa opet fil i tako redom. Poželjno je da završite filom, a preko toga možete staviti šlag od umućene slatke pavlake.
Torta se ne peče, ali zato mora da prenoći u frižideru kako bi keksi omekšali, a ukusi se sjedinili. Ova verzija je posebno draga ljubiteljima voćnih nota u kolačima – banana i čokolada su provjeren tandem.