Keks torta bez pečenja – Savršen desert za svaki dan i svaku priliku

Sastojci:

  • 300 g petit keksa (ili bilo kojeg čajnog keksa)

  • 1 l mleka

  • 3 pudinga od vanile

  • 5 kašika šećera

  • 125 g maslaca

  • 1 kesica vanilin šećera

  • 100 g čokolade za kuvanje

  • 100 ml slatke pavlake (za dekoraciju, opcionalno)

Priprema:

Ova torta se često pravi u našim krajevima jer je izuzetno jednostavna, ne traži rernu i svi je vole – od djece do baka. Prvo pripremite fil. U 800 ml mleka stavite da se zagreje, a u preostalih 200 ml razmutite tri pudinga od vanile sa šećerom i vanilin šećerom. Kada mleko proključa, lagano ulijte smjesu sa pudingom, neprestano mešajući, i kuvajte dok se ne zgusne.

Vreo puding sklonite sa šporeta i dodajte kockice maslaca, pa mešajte dok se potpuno ne rastope i povežu sa filom. Ostavite da se ohladi, ali povremeno promiješajte da se ne stvori korica.

U međuvremenu pripremite kalup ili dublju tepsiju (preporučuje se dimenzija oko 20×30 cm). Počnite slaganjem keksa koje ste prethodno umočili na kratko u toplo mleko – ali samo na sekundu, jer ako se duže zadrže u mleku, postanu gnjecavi i raspadaju se. Složite red keksa, pa preko prelijte sloj fila. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, završavajući sa filom na vrhu.

Za glazuru, otopite čokoladu sa malo mleka i kašičicom ulja, pa ravnomerno prelijte preko ohlađene torte. Možete je ukrasiti i šlagom od slatke pavlake ili čokoladnim mrvicama, ali i bez dodataka – izgleda vrlo lijepo.

Tortu ostavite u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći. Keks omekša, fil se stegne i sve postane jedna kompaktna, kremasta i osvježavajuća poslastica koja se topi u ustima.

Bonus recept:

Keks torta sa bananama i čokoladnim filom – Slatki klasik sa voćnom notom

Sastojci:

  • 300 g čajnih keksa

  • 2 banane

  • 700 ml mleka

  • 2 pudinga od čokolade

  • 4 kašike šećera

  • 100 g čokolade

  • 125 g margarina ili maslaca

  • 100 ml slatke pavlake

Priprema:

U manjoj šerpi zakuvajte 500 ml mleka sa šećerom. U ostatku mleka razmutite puding od čokolade. Kada mleko počne da vri, sipajte puding i kuvajte dok se ne zgusne. U još vruć fil ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Kad se sve sjedini, ostavite da se fil malo prohladi pa dodajte umućen margarin ili maslac. Dobijete divno čokoladnu i kremastu masu.

U kalup slažete red keksa umočenih u mleko, preko njih tanak sloj fila, zatim red kolutova banane, pa opet fil i tako redom. Poželjno je da završite filom, a preko toga možete staviti šlag od umućene slatke pavlake.

Torta se ne peče, ali zato mora da prenoći u frižideru kako bi keksi omekšali, a ukusi se sjedinili. Ova verzija je posebno draga ljubiteljima voćnih nota u kolačima – banana i čokolada su provjeren tandem.