Sastojci
Testo
– 120 gr pirea iz kesice
– 4 dl hladne vode
– 2 kašike ulja
– 1 kom jaje
– 200 gr brašna
– prstohvat soli
– punjenje
– šljive po potrebi
– šećer u kockama
– prezle
Priprema
Redom kojim su ispisani sastojci se stave u činiju i rukom umese. Dobije se masa koja će biti srednje tvrdoće, pa je oblikovati u veknu malo manjeg francuskog hleba.
Nožem seći kolutove i u njih stavljati ili cele presečene šljive u koje ste stavili pola kockice šećera, ili samo polovine šljiva isto sa pola kockice šećera.
Kuvati u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu. Vaditi rešetkastom kašikom i stavljati da se proprže u tiganju sa prezlama.
Izvor: coolinarka.com
BONUS:
Za samo 5 minuta uživat ćete u ovom kolaču! To je najslađi kolač od marelica!
POTREBNI SASTOJCI:
Kremu od pudinga napravite tako da odvojite jedno jaje i odvojite žumanjak. Zatim ga pomiješajte s 350 ml (1 1/2 šalice) mlijeka (ostavite malo za kasnije), 2 žlice kukuruznog škroba, 1 žličicom ekstrakta vanilije i 50 g (1/4 šalice) šećera. Zatim za tortu umutiti 3 jaja sa odvojenim bjelanjkom od kreme za puding, dodati prstohvat soli, 130 g (2/3 šalice) šećera, 140 ml (3/4 šalice) ulja, 350 g (2 1/2 šalice) brašna, 2 žličice praška za pecivo i 140 ml (2/3 šalice) mlijeka. Za preljev možete odabrati svježe ili konzervirane marelice, breskve ili nektarine, pazeći da su dobro ocijeđene.
Kako se pravi brzi kolač od marelica?
Za pripremu kremastog pudinga pomiješajte jaja i mlijeko. Ne zaboravite odvojiti jedan žumanjak, jer će se bjelanjci kasnije iskoristiti.
U posudi pomiješajte žumanjke s malom količinom mlijeka, ukupno 350 ml. Zatim prijeđite na pripremu pudinga.
Dodajte ostatak mlijeka u tavu, zatim umiješajte 2 žlice kukuruznog škroba, 1 žličicu ekstrakta vanilije i 50 grama šećera.
Neprekidno miješajte smjesu dok je dovodite do vrenja. Kad mlijeko prokuha, umiješajte smjesu žumanjaka i mlijeka. Smanjite vatru i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
Kako se na pudingu ne bi stvorila korica, prekrijte ga folijom i ostavite da se ohladi. Ako nemate vremena, možete ubrzati proces hlađenja tako da ga stavite u zamrzivač na otprilike 30 minuta. Zatim možete početi s pripremom tijesta za tortu.
Započnite postavljanjem pećnice da se prethodno zagrije na 170°C (338°F). Zatim pomiješajte mokre sastojke:
Započnite miješanjem 3 jaja, rezervisanog bjelanjka i prstohvata soli u velikoj zdjeli dok smjesa ne postane pjenasta. U zdjelu postupno dodajte 130 g šećera uz nastavak miksanja, postižući laganu i prozračnu strukturu.
Započnite s polaganim dodavanjem 140 ml ulja, osiguravajući glatku smjesu. Temeljito pomiješajte suhe i mokre sastojke.
U drugoj posudi pomiješajte 350 g brašna sa 2 pune žličice praška za pecivo. Polako dodajte suhe sastojke u mokru smjesu, naizmjenično sa 140 ml mlijeka. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i potpuno sjedinjeno.
Započnite s pripremom kalupa za pečenje od 24 cm (9,5 inča) tako da ga namastite i obložite papirom za pečenje. Zatim prijeđite na sastavljanje i pečenje torte. Na kraju završite postupak slaganjem torte.
Polovicu tijesta za tortu ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup. Zatim na tijesto rasporedite ohlađenu kremu od pudinga.
Po pudingu ravnomjerno rasporedite kriške marelice ili bilo koje voće po želji. Zatim prelijte ostatke tijesta za kolače preko voća, osiguravajući ravnomjerno raspoređivanje.
Pećnica:
Da bi kolač bio savršeno pečen, stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče otprilike 55 minuta. Kolač je gotov kada čačkalica zabodena u sredinu izađe čista, bez tijesta. Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi prije posluživanja.
Nakon što se kolač ispeče, preporučljivo je pustiti ga da se kratko ohladi u kalupu prije nego što ga premjestite na žičanu rešetku da se potpuno ohladi. Kolač možete okusiti topao ili na sobnoj temperaturi tako da ga narežete na kriške.
poslužiti.
Povećajte svoj užitak velikodušnim dodavanjem komadića šlaga na vrh. Za elegantan štih, ohlađeni kolač lagano pospite šećerom u prahu. Podignite doživljaj deserta posluživanjem uz ukusnu kuglicu sladoleda od vanilije.