KOKTEL KIFLICE – mekane i neodoljive!
Sastojci za testo:
-
500 g brašna
-
1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
-
1 kašičica šećera
-
1 kašičica soli
-
200 ml mleka
-
100 ml jogurta
-
50 ml ulja
-
1 jaje
-
50 g margarina ili putera (omekšalog)
Za premazivanje:
-
1 žumance
-
malo mleka
-
susam ili kim (po želji)
Punjenje (po izboru):
-
feta sir, šunka, kačkavalj, krem sir
-
ili džem, nutela – ako želiš slatku verziju
Priprema:
-
U mlako mleko dodaj šećer i kvasac, promešaj i ostavi da se aktivira 10 minuta.
-
U veću činiju stavi brašno, dodaj so, jogurt, ulje, jaje i nadošli kvasac. Zamesi mekano testo, pa dodaj omekšali margarin i umesi dok se sve lepo ne poveže.
-
Pokrij testo krpom i ostavi da naraste oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
-
Naraslo testo podeli na 3-4 loptice. Svaku razvuci u krug, pa iseci na trougliće kao za pizzu (8-12 po krugu, zavisi koliko male želiš kiflice).
-
Na širi deo svakog trouglića stavi punjenje i uvij u kiflicu. Ređaj ih u pleh obložen papirom.
-
Premaži žumancetom umućenim s malo mleka, pospi susamom ili kimom ako su slane.
-
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene.
Saveti:
Možeš ih pečene zamrznuti i samo podgrejati kad zatrebaju – biće kao sveže! Idealne su za rođendane, slave, žurke, ali i uz kafu ili doručak.
BONUS
Palačinke nježne poput duha… Recept koji uporno daje odlične rezultate…
Priprema tijesta za palačinke često se smatra nekompliciranim pothvatom u kulinarstvu; međutim, može se pokazati prilično teškim za brojne pojedince. Tajna proizvodnje mekanih, pjenastih i rahlih palačinki leži u sinergiji kvalitetne tave i pouzdanog recepta.
Stoga vam predstavljamo recept preuzet iz kuhinja naših baka – jednostavan, ali pouzdan – čime se eliminira potreba za traženjem bolje alternative.
Donosimo vam recept za pripremu mekih palačinki:
Za početak razbijte tri jaja u veliku zdjelu. Žlicom ili mikserom dobro umutite jaja dok se ne pretvore u pjenastu, svijetložutu smjesu. Ovaj postupak je bitan za postizanje laganih i prozračnih palačinki.
Dvije obilne žlice šećera umiješajte u umućena jaja i dobro ih izmiješajte da se šećer potpuno otopi.
Nakon toga postupno dodavati 250 grama brašna. Preporučljivo je koristiti mješavinu glatkog i oštrog brašna kako biste dobili palačinke koje nisu samo mekane već i stabilne. Neprestano miješajući dodajući brašno da se ne stvore grudice.
Nakon što je brašno umiješano, dodajte 350 ml mlijeka u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatku konzistenciju, bez grudica. Ovaj korak je ključan za izradu palačinki koje su meke i ujednačene teksture.
Nakon što smjesa dobije glatku konzistenciju, dodajte 2 žličice ulja kako biste spriječili lijepljenje palačinki za tavu i osigurali da ostanu vlažne.
Nakon toga dodajte pola žličice ruma za poboljšanje okusa. Iako ovaj korak nije obavezan, pridonosi ugodnom okusu palačinki.
Dodajte malu količinu soli kako biste poboljšali okuse i postigli skladnu ravnotežu sa slatkoćom.
Ako se smjesa čini pregustom, dodajte malu količinu mineralne vode dok se ne postigne željena konzistencija. Ovo podešavanje će omogućiti ravnomjerno pečenje palačinki i pridonijeti njihovoj mekoći.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i malo je premažite uljem kako se palačinke ne bi zalijepile za površinu. Ulijte smjesu u tavu, lagano je vrteći kako biste postigli ravnomjernu raspodjelu po površini za kuhanje.
Pecite palačinku dok dno ne dobije ugodnu zlatno smeđu nijansu. Nakon toga ga preokrenite i ostavite da se kuha druga strana.
Nastavite s postupkom dok se ne potroši cijela smjesa.
Poslužite palačinke prema želji; uz njih se može dodati nezaslađeni džem od jagoda ili poznati namaz od lješnjaka.