Recept za kolač “Privlačnost”
Ovaj kolač opravdava svoje ime – privlači mirisom, teksturom i ukusom. Priprema je jednostavna, a rezultat je kolač koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci za biskvit:
-
4 jaja
-
200 g šećera
-
100 ml ulja
-
100 ml mleka
-
250 g brašna
-
1 kesica praška za pecivo
-
1 vanilin šećer
-
2 kašike kakaa
Sastojci za preliv:
-
200 ml mleka
-
2 kašike šećera
-
1 kesica vanilin šećera
Fil:
-
500 ml mleka
-
2 kesice pudinga od vanile
-
5 kašika šećera
-
125 g maslaca ili margarina
-
100 g šećera u prahu
Priprema:
-
Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati ulje i mleko, pa kratko izmiksati.
-
Dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao. Sve sjediniti i izliti u pleh obložen papirom za pečenje (dimenzije otprilike 30×20 cm).
-
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Čačkalicom proveriti da li je pečeno.
-
Dok je kolač još topao, preliti ga mešavinom mleka, šećera i vanilin šećera.
-
Za fil, skuvati puding sa šećerom u mleku prema uputstvu. Ohladiti ga uz mešanje da se ne stvori korica.
-
Umutiti omekšali maslac sa šećerom u prahu, pa ga dodati ohlađenom pudingu. Sve lepo sjediniti.
-
Fil naneti preko ohlađenog biskvita.
-
Po želji, odozgo posuti rendanom čokoladom, kokosom ili ukrasiti šlagom.
Kolač dobro ohladiti pre sečenja – najbolji je kada odstoji par sati u frižideru.
BONUS RECEPT:
SVEKRVINA PEKMEZ OD ŠLJIVA…Recept vrijedan divljenja…
Sastojci
Nakon postupka guljenja dobili smo neto masu šljiva od 4 kilograma.
Za pripremu ovog recepta potrebno je prikupiti 1/2 žličice cimeta, 1/2 žličice mljevenog klinčića i otprilike 2 do 3 žlice ruma ili šećera prelivenog rumom.
Priprema
Temeljito oprane, osušene i očišćene šljive stavite u veliki lonac zapremine oko 5 do 6 litara. Uključite ringlu za početak procesa kuhanja. U početku povremeno promiješajte smjesu dok ne postigne željenu gustoću.
Nakon prvih deset minuta, pojačajte učestalost miješanja dok smjesa ne dosegne točku vrenja. Nakon toga smanjite vatru i neprestano miješajte dok gulaš krčka, nastavljajući s tim postupkom dok ne postignete željenu gustoću (ostavite kuhati još sat vremena od trenutka kada počne ključati). Ako želite, dodajte začine i rum tijekom završne faze kuhanja.
Kako biste osigurali pravilno skladištenje staklenki, bitno ih je temeljito oprati i osušiti prije pričvršćivanja metalnih čepova s navojem. Treba naglasiti da staklenke nije potrebno zagrijavati. Žličicom pedantno punite svaku staklenku pekmezom, pazeći da je napunite do vrha.
Nakon što su staklenke napunjene, čvrsto zatvorite poklopce i posložite ih na pladanj. Sljedeći korak je napunjene staklenke staviti u pećnicu zagrijanu na 100°C. Ostavite staklenke da odstoje u pećnici otprilike jedan sat kako bi se pekmez pasterizirao. Nakon tog vremena isključite pećnicu i ne vadite staklenke dok se potpuno ne ohlade, što je proces koji obično traje oko deset sati.
Važno je napomenuti da će se ovim postupkom dobiti pet staklenki pekmeza, a svaka staklenka ima volumen od 580 ml.
Kako biste jamčili produljeno očuvanje vašeg džema, bitno ga je držati na hladnom, suhom mjestu zaštićenom od svjetlosti. Smatram da je bolje koristiti kartonske kutije s odjeljcima, posebno prenamijenjene limenke za boce od pola litre koje mogu primiti do 24 staklenke u 12 različitih odjeljaka.
Ova tehnika skladištenja osigurava da se džem može čuvati više godina bez ikakvih znakova kvarenja. Po mom iskustvu, međutim, džem rijetko izdrži do sljedeće sezone, jer se prilično brzo potroši. Unatoč tome, dogodio se slučaj da sam nenamjerno previdio nekoliko staklenki, koje su, na moje iznenađenje, nakon dvije godine zadržale svježinu poput tek pripremljenog pekmeza.
Ključno je prepoznati da proces kuhanja džema često rezultira prskanjem, osobito na povišenim temperaturama; stoga je neophodno poduzeti potrebne mjere opreza kako biste zaštitili svoje ruke.