Koliko često trebate raditi eksfolijaciju lica?

Share

Saznajte koliko često biste trebali eksfolirati lice prema vašem tipu kože. Također vam otkrivamo koje metode možete koristiti. Uvijek je dobra ideja eksfolirati lice! Međutim, ovo nije praksa koja bi se trebala primjenjivati svakodnevno; zapravo, frekvencija će uglavnom ovisiti o vašem tipu kože. Taj će faktor odrediti koliko često bi trebalo raditi eksfolijaciju i koji su najprikladniji proizvodi. Sada, što se zapravo podrazumijeva pod ovim tretmanom, kako se primjenjuje i koliko često? Tu su neka pitanja koja treba razjasniti. U nastavku članka, pružit ćemo vam sve odgovore. Nastavite čitati!

Što je eksfolijacija kože?

Eksfolijacija je kozmetički postupak koji se primjenjuje na koži – ne samo na licu, već i na cijelom tijelu. Sastoji se od korištenja niza proizvoda – bilo prirodnog ili kemijskog podrijetla – kako bi se uklonile mrtve stanice i druge nečistoće koje su se nakupile na koži.

U normalnim uvjetima, koža to čini prirodno. Međutim, neki faktori mogu ometati taj proces. Kada se nečistoće nakupljaju, koža počinje pokazivati nesavršenosti, gubitak vlage, suhoću i druge probleme. Zato je važno redovito koristiti ovakav tretman.

Koliko često biste trebali eksfolirati lice prema svom tipu kože?

Procjenjuje se da se koža obnavlja svakih 28 dana, što znači da bi eksfolijacija trebala biti primijenjena barem jednom mjesečno. Međutim, frekvencija ovisi o vašem tipu kože. Pogledajmo malo detaljnije!

Suha koža

Farmaceuti objašnjavaju da suhoj koži treba poseban tretman i proizvodi zbog njezinih karakteristika. Često dolazi do pojave finih bora, hrapavosti i osjećaja svrbeža, među ostalim simptomima.

Stoga se preporučuje uporaba hidratantnih i emolijentnih proizvoda koji omogućuju zadržavanje vlage i obnavljanje njezinog izgleda i mekoće. U ovom slučaju, eksfolijacija se može provoditi s proizvodima na bazi ulja ili meda. Preporučuje se ponavljanje procesa svaka dva tjedna.

Kombinirana koža

Kombinirana koža je koža koja ima tendenciju biti masna u T-zoni – čelo, nos i brada – i suha na području obraza. Za ovu kombinaciju potreban je tretman koji će stvoriti pravilan balans.

Prije eksfolijacije, ovaj tip kože treba dobro očistiti toplom vodom, nikako hladnom ili vrlo vrućom. Također je potrebna redovita hidratacija. Što se tiče frekvencije eksfolijacije, odgovor je jednom tjedno. Naravno, koristeći posebne proizvode za ovaj tip kože, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu, aloe veru, mliječnu kiselinu i druge spojeve.

Masna koža

Jedna objava u Farmacia Profesional opovrgava jedan od velikih mitova o masnoj koži; ona nije rezervirana samo za adolescente, već je imaju i odrasli. Ovisno o proizvodnji sebuma u koži, može doći do stanja poput akni.

U svakom slučaju, moguće je regulirati višak sebuma putem različitih lokalnih tretmana. Među njima, eksfolijacija je jedna od najvažnijih. Može se ponavljati do dva puta tjedno, koristeći proizvode koji su bez ulja.

Vrste eksfolijacije lica

Kao što je već spomenuto, mogu se koristiti kemijske ili prirodne eksfolijacije. Svaka od njih ima drugačiji učinak, iako im je cilj isti. Odabir metode eksfolijacije također je povezan izravno s tipom kože svake osobe. U nastavku ćemo malo detaljnije razgovarati o svakoj od njih.

Prirodna eksfolijacija

Prirodni eksfolijanti dolaze od životinja, biljaka i minerala. Evo nekoliko primjera.

  • Životinje: Među prvim su proizvodi koji uključuju prah od bisera, dijatomejsku zemlju i čak poznatu školjku majke bisera.
  • Biljke: Poput sjemenki badema, oraha ili breskve; pahuljica zobi, šećera i eteričnih ulja.
  • Minerali: Uključujući aktivni ugljen, kalcijev karbonat, morsku sol, silicij

Kemijska eksfolijacija

Prema Mayo Clinic, kod ove vrste eksfolijacije koriste se kemijski proizvodi za uklanjanje najpovršnijih slojeva kože. Ovisno o cilju, može se provesti blagi, srednji ili duboki postupak. Međutim, ova metoda zahtijeva razmatranje negativnih učinaka koji uključuju crvenilo, ožiljke, promjene u tonusu kože i druge lezije. Publikacija u Nacionalnom centru za biotehnološke informacije naglašava važnost primjene ovog postupka od strane profesionalaca u kozmetici ili dermatologiji.

To je zato što se koriste tvari koje, ako se nepravilno koriste, mogu biti kontraproduktivne. Neki primjeri su alfa-hidroksi kiseline (AHA), beta-hidroksi kiseline (BHA), fenoli i trikloroctena kiselina (TCA).

Spremni ste eksfolirati lice prema svom tipu kože?

Kao što vidite, bez obzira na vaš tip kože, moguće je eksfolirati lice. Jedina stvar koju treba uzeti u obzir je frekvencija i najpreporučljiviji proizvodi u svakom slučaju. Možete odabrati kemijski ili prirodni proces, prema svojim potrebama i preferencijama. Najbolje je konzultirati dermatologa kako biste odabrali najprikladniju opciju.

Ako odaberete nešto manje abrazivno, uvijek možete kupiti eksfolijacijske proizvode od brenda koji koristite za njegu kože. Bez obzira na to, uvijek provjerite malo testirajte na manjoj površini kože kako biste bili sigurni da ne izaziva iritaciju ili nelagodu.