Kozje mleko liječi jetru, pluća i krv – evo nekoliko razloga zašto ga preporučuju čak i doktori

U vremenu kada sve češće tražimo prirodna rješenja za svoje zdravstvene probleme, jedno blago sa sela polako vraća svoju zasluženu pažnju. Kozje mleko, često zanemareno u odnosu na kravlje, krije u sebi moćnu kombinaciju hranljivih materija koje ga čine i hranom i lekom.

Za mnoge starije generacije, čaša toplog kozjeg mleka bila je sinonim za zdravlje i vitalnost. Danas, kad se medicina i nutricionizam sve više okreću prirodnim izvorima ljekovitih supstanci, kozje mleko doživljava svoju renesansu.

Ono što ga čini posebnim jeste njegova struktura – lakše je svarljivo od kravljeg, ima manju količinu alergena, a sadrži obilje vitamina, minerala i enzima koji blagotvorno deluju na čitav organizam.

Posebno se preporučuje osobama koje se bore sa anemijom. Kozje mleko je prirodno bogato gvožđem, a uz to podstiče bolju apsorpciju istog iz drugih izvora. Osobe koje redovno piju kozje mleko često prijavljuju povećanje nivoa energije, bolji ten i jaču otpornost na infekcije.

Još jedna velika prednost kozjeg mleka je njegov uticaj na jetru. Studije su pokazale da ova vrsta mleka pomaže regeneraciju jetrenih ćelija i smanjuje upalne procese. Njegova konzumacija se preporučuje osobama sa masnom jetrom, hepatitisom i drugim hroničnim bolestima ovog organa.

Kozje mleko takođe blagotvorno deluje na pluća. U narodnoj medicini često se koristilo kao prirodni lek za bronhitis, astmu i kašalj. Njegova svojstva omekšavanja i podmazivanja sluznice pomažu lakše disanje i smanjuju nadražaj.

Ne smemo zaboraviti ni uticaj na digestivni trakt. Zahvaljujući svom bogatstvu probiotskim komponentama, kozje mleko poboljšava rad crijeva i podstiče rast korisnih bakterija, čime doprinosi jačanju imuniteta.

Uprkos svim ovim benefitima, još uvek postoji zabluda da je kozje mleko teško dostupno ili da ima neugodan miris. Istina je da, kada se pravilno čuva i konzumira svježe, ima blag ukus i prijatnu aromu.

U jednoj čaši ovog mleka krije se moćna doza zdravlja. Osim gvožđa, tu su i kalcijum, fosfor, vitamini B grupe, A i D. Ova kombinacija posebno je korisna za decu u razvoju, trudnice, starije osobe i sve koji žele da ojačaju svoj organizam na prirodan način.

Kozje mleko takođe jača kosti i sprečava osteoporozu. Njegov kalcijum se lakše apsorbuje nego iz kravljeg mleka, a prisustvo fosfora dodatno poboljšava mineralizaciju kostiju.

Pored svega navedenog, kozje mleko je hipoalergeno. To znači da osobe koje imaju problem sa netolerancijom na laktozu ili alergiju na kravlje mleko, često mogu bez problema da konzumiraju kozje.

I evo jedne zanimljive činjenice – kozje mleko ima sličniji sastav majčinom mleku nego kravlje, što ga čini pogodnim i za najosetljivije kategorije.

Ako vam treba dodatni razlog da ga uvrstite u ishranu, imajte na umu i ovo: redovno konzumiranje kozjeg mleka poboljšava stanje kože, čini kosu sjajnijom i može čak pomoći kod nekih kožnih oboljenja poput ekcema.

S obzirom na sve njegove koristi, evo kratkog pregleda koristi kozjeg mleka:

  • Jača imunitet i daje energiju

  • Pomaže kod anemije i poboljšava krvnu sliku

  • Podstiče regeneraciju jetre

  • Ublažava simptome plućnih bolesti

  • Poboljšava varenje i stanje crijevne flore

  • Jača kosti i zube

  • Blagotvorno deluje na kožu i kosu

Za najbolje rezultate, preporučuje se da se pije svježe, nepasterizovano (ako je sigurno i iz provjerenog izvora), ili blago prokuvano kozje mleko, po mogućstvu ujutru natašte.

Ukoliko ste skeptični, dajte mu šansu makar nedelju dana. Već nakon tog perioda možete osjetiti prve pozitivne promjene – više energije, bolju probavu, stabilniji imunitet.

Na kraju, možda je pravo vreme da se podsjetimo mudrosti naših baka koje su znale: sve što nam je potrebno za zdravlje često raste – tik pored nas. Kozje mleko je još jedan dokaz da priroda ima odgovor na mnoge naše probleme.

Ako tražite prirodnu, jednostavnu i ukusnu podršku za svoje zdravlje – probajte čašu kozjeg mleka. Vaše telo će vam biti zahvalno.