Krastavci i paradajz su dvije od najpopularnijih povrtarskih kultura u domaćim baštama. Ne samo što su ukusni i svestrani u kuhinji, već donose obilnu berbu ako im se pruži prava njega. Međutim, bez obzira na trud koji mnogi ulažu, rezultati često variraju – jedne godine budu odlični, druge osrednji. Tajna postojanog i brzog rasta zapravo nije u skupim proizvodima iz prodavnice, već u jednom jednostavnom organskom dodatku koji možete napraviti kod kuće.
Riječ je o prirodnoj smjesi koja ne samo da ubrzava rast već jača imunitet biljaka, poboljšava kvalitet plodova i obogaćuje zemlju esencijalnim nutrijentima. Rezultati se vide već nakon nekoliko dana – biljke dobijaju tamnozelenu boju, listovi postaju bujni, a cvjetovi se formiraju brže nego ikad.
Ono što većina baštovana ne zna jeste da biljke poput krastavaca i paradajza imaju nevjerovatno brzu stopu rasta, ali samo kada im se obezbijedi pravilan balans hranjivih materija – naročito azota, fosfora i kalijuma. Većina kupovnih đubriva ima visok sadržaj jedne komponente, ali nedostaju mikroelementi koji su jednako važni.
Prirodni dodatak koji koristim već godinama sastoji se od samo nekoliko sastojaka koje svako ima kod kuće, i priprema se za manje od 10 minuta. Koristim ga jednom sedmično i to direktno u zemlju oko korijena biljke.
Sastojci:
-
1 banana (izvor kalijuma i magnezijuma)
-
1 kašika taloga od kafe (bogat azotom)
-
1 kašika pepela (kalijum i kalcijum)
-
Pola kore od jajeta, usitnjene (kalcijum)
-
500 ml vode
Sve sastojke stavim u blender i izmiksam dok se ne dobije glatka tečnost. Ovu smjesu ostavim da odstoji 1–2 sata, a zatim je sipam direktno u zemlju, izbjegavajući dodir sa stabljikom. Može se čuvati i u frižideru nekoliko dana, ali je najbolje koristiti svježe.
Nakon prve primjene, primijetio sam da se biljke “probuđuju”. Krastavci su počeli formirati više cvjetova, a paradajz je za svega nekoliko dana ojačao stabljiku i izbacio nove izbojke. Sve to bez hemije, bez skupih preparata – samo uz pomoć prirode.
Ono što je posebno zanimljivo jeste da ovakvi organski dodaci ne djeluju samo na rast, već utiču i na otpornost biljaka. Nakon redovne upotrebe, primijetio sam da su moje biljke manje podložne napadu vaši, pepelnice i drugih uobičajenih bolesti.
Još jedna prednost je što ovakva prirodna ishrana popravlja strukturu zemlje. Mikroorganizmi u zemljištu se aktiviraju, stvaraju zdrav ekosistem oko korijena, i time omogućavaju biljci da lakše apsorbuje hranjive materije. Na duže staze, to znači zdraviju baštu i stabilniji prinos iz godine u godinu.
Naravno, ne treba zaboraviti ni na zalijevanje i osunčanost. Krastavci i paradajz vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju. Zalivajte ih ujutru, nikako uveče, kako biste spriječili truljenje korijena i gljivične infekcije. Ovaj organski dodatak možete koristiti i tokom perioda cvjetanja i formiranja plodova – ne utiče negativno na ukus, naprotiv.
Za one koji uzgajaju povrće u plastenicima, efekat može biti još izraženiji jer biljke tamo rastu u stabilnijim uslovima. Ali čak i na balkonu ili u velikim saksijama, rezultat je zapanjujuć – posebno kada kombinujete ovu prihranu s redovnim orezivanjem donjih listova i praćenjem razvoja cvjetova.
Ako tek počinjete s baštovanstvom, nemojte se obeshrabriti ako rezultat ne dođe odmah. Ključ je u dosljednosti – organska ishrana ne djeluje kao hemijska, ali ima dugoročno mnogo jači uticaj. Biljke koje se razvijaju prirodnim putem imaju dublje korijenje, jaču stabljiku i otpornije su na stresne uslove.
Jednom mjesečno pospite malo cimeta oko biljaka. Cimet djeluje kao prirodni fungicid, sprečava razvoj plijesni i gljivica, i dodatno podstiče zdrav rast biljke.
Na kraju, sve što vam treba za brz i bujan rast krastavaca i paradajza već imate kod kuće. Samo jedan dodatak, jedna smjesa, i malo brige – i vaša bašta će vam uzvratiti obilnom, zdravom i ukusnom berbom kakvu niste imali do sada.