Kremasti cheesecake – Neodoljiva poslastica koju morate probati

Ova torta je pravi praznični klasik! Kremasta, nježna i puna bogatog okusa eggnoga, uz dašak ruma i nutmeg začina. Savršena za svečane trenutke, a uz dodatak jagoda ili želea, izgleda i kao mala umjetnost!

Sastojci:

Za podlogu:
– 46 drobljenih vanilin keksa (oko 2 šolje)
– 6 kašika otopljenog maslaca
– 1/2 kašičice muškatnog oraščića

Za fil:
– 4 pakovanja krem sira (po 225 g), omekšalog
– 1 šolja šećera
– 3 kašike brašna
– 3 kašike ruma
– 1 kašičica vanilije
– 2 jaja
– 1 šolja slatke pavlake (whipping cream)
– 4 žumanca

Za dekoraciju (opcionalno):
– Jagoda žele
– Svježe jagode
– Umućena slatka pavlaka po želji

Priprema:

Zagrij rernu na 165°C (ili 150°C za tamne kalupe). Pomiješaj kekse, otopljeni maslac i muškatni oraščić, pa utisni smjesu u dno i ivice kalupa. Peci 10 minuta i ostavi da se ohladi.

Umuti krem sir sa šećerom, brašnom, rumom i vanilijom. Dodaj jedno po jedno jaje, miksaj lagano, pa umiješaj pavlaku i žumanca. Sipaj smjesu preko kore i peci 70–75 minuta – sredina treba biti skoro čvrsta.

Nožem odvoji ivice, ohladi i ostavi u frižider na najmanje 4 sata (idealno preko noći). Ukrašavanje po želji – žele, jagode, šlag… i uživaj!

BONUS:

Grčki kolač od griza i naranče: nevjerojatno je vlažan i topi se u ustima, što ga čini lakšim za pripremu nego ikad. Ne propustite ovu divnu poslasticu koja svakoga impresionira svojim izvanrednim okusom!

Grčki kolač od griza i naranče omiljena je poslastica ljubitelja slatkog; jednostavan je za pripremu, a dosta izdašan u porcijama.

Potrebno za koru:

Sastojci su 2 jaja, 100 grama šećera, 100 grama jogurta, 100 mililitara soka od naranče, 100 mililitara ulja, naribana kora 1 naranče, prstohvat soli, 1 žličica ekstrakta vanilije, 200 grama pšeničnog griza, 150 grama pšenice brašna i 1 paketić praška za pecivo.

Potrebno za pripremu sirupa::

100 mililitara soka od naranče, 100 grama šećera i 50 mililitara vode.

Za odijevanje i ukrašavanje:

Nekoliko žlica grčkog jogurta prelivenih 1-2 žlice nasjeckanih ili mljevenih pistacija.

KAKO PRIPREMITI BRZI KOLAČ OD NARANDŽE?

Mikserom umutiti jaja zajedno sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Nakon što je mikser isključen, umiješajte sok, jogurt, ulje, aromu vanilije, sol i naribanu koricu naranče. Smjesu promiješajte pa dodajte griz, brašno i prašak za pecivo.

Sastojke dobro sjedinite i smjesu za kolače premjestite u pleh veličine 30×20 cm obložen papirom za pečenje, pa ga stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, prema preporuci recepti.com.

Kolač pecite otprilike 20 do 25 minuta, odnosno dok ne dobije zlatno smeđu boju. Tijekom procesa pečenja pripremite sirup. U loncu pomiješajte sok od naranče, vodu i šećer, zatim kuhajte 10 do 15 minuta ili dok ne postane ljepljiva.

Ohlađeni kolač izbockati vilicom i preliti mlakim sirupom. Kolač narežite na porcije, na vrh dodajte malo grčkog jogurta i na kraju pospite pistaćima.