Sastojci za kremu:
– 4 šalice mlijeka
– 9 žlica šećera
– 4 žlice brašna
– 2 žlice kukuruznog škroba
– 1 žumanjak
– 1,5 žlica maslaca
– 1 vrećica ekstrakta vanilije
– 1 vrećica šlaga
– (po želji) 1 paketić bijele čokolade
Za ganache:
– 200 ml slatkog vrhnja
– 180 g čokolade
Za biskvit:
– 1 žličica instant kave
– 1 žličica šećera
– malo mlijeka za natapanje keksa
Priprema:
U lonac stavi mlijeko, šećer, brašno, škrob i žumanjak. Kuhaj na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok ne postane gusto. Kad se zgusne, dodaj maslac i vaniliju, promiješaj dok se ne rastope i sjedine. Ohladi smjesu, a zatim umiješaj pripremljeni šlag. Ako želiš bogatiji okus, ubaci otopljenu bijelu čokoladu.
Za ganache zagrij vrhnje do vrenja, skini s vatre i dodaj nasjeckanu čokoladu. Miješaj dok se sve ne otopi u glatku kremu.
Keks lagano natopi u mješavini kave, šećera i mlijeka, pa slaži red keksa, red kreme, ponavljaj dok ne potrošiš sastojke. Na kraju prelij ganacheom i poravnaj.
Ohladi u frižideru barem sat vremena prije posluživanja.
Savjet: Možeš koristiti i čokoladne kekse za još intenzivniji ukus!
BONUS:
“NJEMAČKA SLADOLEDNA TORTA” Napravljena od samo nekoliko sastojaka…
Ono što se čini kao jednostavan kolač zapravo je osebujni desert napravljen od sladoleda koji je stručno pomiješan s raznim blagim sastojcima i okusima, što mu daje izgled kolača.
Iako se nazivi Baiser, Merlinge i Puslice mogu razlikovati u različitim gradovima, oni u konačnici označavaju isti koncept.
Jedinstvena ledena torta “smek” napravljena je obilato umiješanim poljupcem, hrskavom ribanom čokoladom i malo ruma.
Brza izrada predmeta posebno je korisna, iako postoji dugo razdoblje hlađenja i čekanja; međutim, konačni rezultat je svakako vrijedan toga.
POTREBNI SASTOJCI:
Za pripremu ovog divnog deserta skupite 1,25 litara slatkog vrhnja (gusto vrhnje može poslužiti za mazanje) i zasladite ga s 2 vrećice slag fixa. Trebat će vam i 200 grama već pripremljenih puslica, 300 grama mliječne čokolade za kuhanje, 200 grama komadića čokolade i 5-6 žlica ruma.
UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE SLADOLEDNE TORTE:
Slag Fix pomiješajte sa slatkim vrhnjem i dobro umutite. Proces je gotov kada se počne zgušnjavati.
Za ribanje čokolade prvo beze izlomite rukom na veće komade, a zatim koristite krupni ribež. Pomiješajte grubo zdrobljene pekan orahe, ribanu čokoladu, krokete i rum sa šlagom.
Sve sastojke dobro sjediniti mikserom. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm tako da ga obložite aluminijskom folijom. Ulijte smjesu u tepsiju, pazeći da je ravnomjerno raspoređena. Da se ohladi, stavite posudu u zamrzivač, idealno preko noći.
Početni recept preporučuje razdoblje hlađenja od 36 sati, ali ja obično odlučujem skratiti to vrijeme.
Potpuno ohlađenu tortu izvadite iz zamrzivača i ostavite da odstoji otprilike 10 minuta, kao kad odmrzavate sladoled, prije nego što je narežete oštrim nožem.
Tortu narežite na trokutaste kriške koje izgledaju kao klasične porcije kolača, a zatim svaku krišku prelijte malo tučenog vrhnja, pospite naribanom čokoladom i malo glazure.