Lava kolač je desert koji ima sve: jednostavan je za pripremu, nevjerojatno ukusan i daje instant zadovoljstvo. Ovaj kolač s tekućim čokoladnim centrom oduševljava ljubitelje čokolade i svih onih koji žele uživati u nečem kremastom i slasnom. Iako možete uživati u njegovoj bogatoj čokoladnoj teksturi, najposebniji trenutak je kad ga prerežete, a iznutra se izlije topla, rastopljena čokolada koja čini desert još slađim.
Zašto je lava kolač poseban?
Lava kolač je poznat po svom posebnom “lava” efektu. Kada ga isječete, iz njega izlazi tekuća čokoladna masa koja je prava poslastica. Iako na prvi pogled izgleda kao komplicirani desert, zapravo je vrlo jednostavan za pripremu. Za samo 20-ak minuta možete uživati u ovom divnom kolaču koji će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje slastica.
Ovaj kolač ima bogat čokoladni okus, a njegova tekstura je kombinacija mekane, sočne unutrašnjosti i čvršće kore koja je blago karamelizirana. Lava kolač možete pripremiti u malim posudama ili u jednoj većoj, ovisno o tome koliko osoba želite iznenaditi ovim savršenim desertom.
Sastojci
-
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
-
100 g neslanog maslaca
-
3 jaja
-
3 žlice šećera
-
1 žlica brašna
-
1 žlica vanilin šećera
-
prstohvat soli
-
1 žlica kakaa u prahu (po želji za bogatiji okus)
Upute za pripremu lava kolača
Priprema pećnice i posuda: Prvo zagrijte pećnicu na 200°C (gore-dolje). Pripremite 4 male vatrostalne posude (ramekine) koje ćete koristiti za pečenje lava kolača. Nanesite tanki sloj maslaca ili ulja na dno i stranice posuda, a zatim ih pospite s malo brašna, kako biste spriječili da kolač zalijepi.
Otopiti čokoladu i maslac: U srednje velikoj posudi, otopite čokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici, povremeno miješajući. Kada se potpuno otopi i smjesa postane glatka, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Priprema smjese za kolač: U drugoj posudi, umutite jaja, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte otopljenu čokoladu s maslacem i dobro promiješajte. Zatim dodajte brašno i kakao u prahu (ako koristite) i ponovno dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijevanje smjese u posude: Prelijte smjesu u pripremljene posude. Pazite da napunite svaku posudu do otprilike 2/3 visine, jer će kolač narasti tijekom pečenja. Ako želite još bogatiji čokoladni centar, možete dodati kockicu čokolade u sredinu smjese.
Pečenje: Stavite posude u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 10-12 minuta. Lava kolač je gotov kada je površina čvrsta, ali unutrašnjost mora biti tekuća. Ako želite mekši centar, skratite vrijeme pečenja na 10 minuta, a ako volite gušći centar, pečite 12 minuta.
Serviranje: Kada kolači iz pećnice izađu, ostavite ih da se ohlade nekoliko minuta prije nego što ih izvadite iz posuda. Pomoću noža lagano odvojite rubove kolača od stijenki posude. Zatim okrenite posudu na tanjur i nježno tapkajte dno kako bi se kolač oslobodio. Poslužite odmah, jer je lava kolač najukusniji dok je još vruć.
Savjeti za savršen lava kolač
Ne predugo peći: Ključno je da ne prepečete kolač jer se u suprotnom čokoladna unutrašnjost neće izlijevati. Zato je najbolje pratiti vrijeme pečenja i testirati središnji dio kolača.
Kvaliteta čokolade: Koristite kvalitetnu tamnu čokoladu (min. 70% kakaa), jer će to rezultirati bogatijim i intenzivnijim okusom.
Različite varijante: Ako volite voćne okuse, možete dodati maline ili komadiće banane u sredinu smjese prije pečenja. Ove voćke će se lijepo slagati s čokoladnim centrom.
Ramekine ili jedna tepsija: Lava kolač se tradicionalno priprema u malim posudama, ali možete ga pripremiti i u jednoj velikoj tepsiji. U tom slučaju, izrezivanje na porcije bit će jednostavnije, ali čokoladni centar neće biti toliko intenzivan u svakom komadu.
Zaključak
Lava kolač je savršen desert za sve ljubitelje čokolade koji žele brzo i jednostavno uživanje u nečemu nevjerojatno slasnom. Brzo se priprema, a rezultat je zasigurno spektakularan. Kremasti čokoladni centar koji izlazi iz kolača prilikom rezanja čini ovaj desert neodoljivim. Pokušajte ga napraviti sljedeći put kada budete imali želju za nečim slatkim, i sigurno ćete poželjeti pripremiti novu tepsiju.