Ledeni vjetar – Lagani kolač koji se topi u ustima

Ako ste ljubitelj laganih, kremastih kolača koji osvajaju i izgledom i okusom, onda će vas Ledeni vjetar oduševiti. Ova torta je savršen spoj pjenaste kore od bjelanaca, blage vanil kremice i sočnog voća. Priprema traži malo strpljenja, ali krajnji rezultat će vas nagraditi svakim zalogajem.

Prava je poslastica za svečane trenutke, porodična okupljanja ili kad želite da impresionirate goste bez pretjerano komplikovanih postupaka.

Sastojci:

Za koru:

  • 6 bjelanaca

  • 250 g šećera

  • prstohvat soli

  • 1 kašika sirćeta

  • 1 kašika gustina

Za fil:

  • 6 žumanaca

  • 500 ml mlijeka

  • 3 kašike šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 2 kašike gustina

  • 250 g maslaca ili margarina

Za dodatak:

  • 300 ml slatke pavlake

  • 1 banana

  • 1 šaka svježih ili zamrznutih jagoda

  • 1 šaka kivija ili drugog voća po želji

Priprema:

Počnite tako što ćete pripremiti koru. Bjelanca umutite s prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta pjena. Postepeno dodajte šećer, pa nastavite da mutite dok ne dobijete sjajnu, gustu smjesu. Dodajte sirće i gustin, lagano promiješajte i rasporedite smjesu u veliki pleh obložen papirom za pečenje. Sušite u rerni zagrijanoj na 120°C oko sat i po, dok kora ne postane suha i lagano hrskava. Nemojte da porumeni.

Za kremu, umutite žumanca sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom, pa postepeno dodajte mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne kao puding. Kad se krema ohladi, umutite je sa maslacem dok ne dobijete glatku i mazivu strukturu.

Umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta.

Sada možete složiti kolač. Koru pažljivo podijelite na tri trake (ili ispecite tri tanje kore ako vam je tako lakše). Na prvu koru nanesite trećinu kreme, pospite isjeckanim voćem, premažite slojem šlaga i poklopite drugom korom. Ponavljajte redoslijed dok ne iskoristite sve sastojke. Na vrhu završite šlagom i ukrasite po želji – voćem, listićima badema ili rendanom bijelom čokoladom.

Tortu ostavite u frižideru nekoliko sati, najbolje preko noći, da se lijepo stegne i poveže.

Savjet više: Ako volite kiselkasti kontrast, dodajte i nekoliko borovnica ili višanja – sjajno se slažu s blagom vanil kremom.

Bonus recept: Voćni rolat sa jogurt kremom – Brz, lagan i preukusan desert

Ako vam je ostalo nešto voća, iskoristite ga za ovaj jednostavni rolat koji se pravi za manje od pola sata.

Sastojci:

  • 4 jaja

  • 4 kašike šećera

  • 4 kašike brašna

  • 1 vanilin šećer

Za fil:

  • 200 ml jogurta

  • 200 ml slatke pavlake

  • 1 kašika meda

  • sezonsko voće (maline, jagode, breskve…)

Priprema: Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta, dodajte brašno i vanilin šećer, pa sve lagano sjedinite. Pecite tanku koru 10 minuta na 180°C u velikom plehu. Ohladite je, premažite kremom od jogurta, slatke pavlake i meda, pospite voćem i zarolajte.

Lagano, svježe i idealno za tople dane!