Torta Ledolina je pravi izbor za ljubitelje kremastih i osvežavajućih deserata. Svojim nežnim slojevima, laganom kremom i ukusom koji podseća na letnje dane, osvojit će sve prisutne na svakom okupljanju. Biskvit koji je savršeno sočan i ukusan, u kombinaciji s kremastim slojem od vanile i citrusnim notama, stvoriće nezaboravan doživljaj za vaša čula. Idealna je za sve vrste proslava, ali i za obične nedeljne popodneve uz kafu.
Sastojci za biskvit:
-
6 jaja
-
150 g šećera
-
1 kašičica vanilin šećera
-
120 g brašna
-
1 prašak za pecivo
-
100 g putera
-
50 ml mleka
Sastojci za kremu:
-
500 ml mleka
-
100 g šećera
-
2 kašičice vanilin šećera
-
4 kašičice brašna
-
1 kašičica gustina
-
200 g pavlake za šlag
-
Kora od 1 limuna
-
1 kašičica ekstrakta vanile
Sastojci za preliv:
-
150 ml soka od narandže
-
1 kašičica šećera u prahu
-
2 kašičice želatina u prahu
Priprema biskvita:
-
Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti i svetli.
-
Dodajte otopljeni puter i mleko, a zatim prosejane suve sastojke (brašno, prašak za pecivo).
-
Sjedinite sve sastojke i izlijte u prethodno pripremljen pleh.
-
Pečite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.
-
Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na dva dela.
Priprema kreme:
-
U šerpici zagrejte mleko sa šećerom, vanilin šećerom, kiselom pavlakom, i korom limuna.
-
U posebnoj posudi, pomešajte brašno i gustin, a potom ih dodajte u mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.
-
Kuvajte na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne.
-
Sklonite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.
-
Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori korica.
Priprema preleva:
-
Skuvajte sok od narandže sa šećerom u prahu.
-
U međuvremenu, pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju i dodajte ga u sok od narandže.
-
Ostavite da se ohladi i stegne pre nego što ga prelijete po torti.
Sastavljanje torte:
-
Na prvi deo biskvita nanesite polovinu kreme.
-
Pokrijte drugim delom biskvita, a zatim prelijte pripremljenim prelivom od narandže.
-
Ostavite tortu u frižideru da se ohladi i stegne barem 3 sata.
BONUS RECEPT:
Torta od malina i bele čokolade – Slatka i osvežavajuća kombinacija
Sastojci za biskvit:
-
5 jaja
-
150 g šećera
-
120 g brašna
-
1 prašak za pecivo
-
50 ml mleka
-
50 g otopljenog putera
Sastojci za fil:
-
250 g bele čokolade
-
300 ml slatke pavlake
-
100 g malina
-
50 g šećera u prahu
Priprema biskvita:
-
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
-
Dodajte mleko i otopljeni puter, a potom prosejane suve sastojke (brašno, prašak za pecivo).
-
Pečite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
-
Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na dva dela.
Priprema fila:
-
Otopite belu čokoladu sa 100 ml slatke pavlake.
-
Umutite preostalu pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta.
-
Pomešajte otopljenu čokoladu i umućenu pavlaku, a zatim dodajte maline.
-
Filujte tortu, a zatim je ostavite u frižideru da se stegne.
Ova torta je savršena za sve ljubitelje kombinacije bele čokolade i malina, i pravi je užitak za vaša čula.