Ledolina torta – Pravi izbor za ljubitelje kremastih i osvežavajućih deserata

Torta Ledolina je pravi izbor za ljubitelje kremastih i osvežavajućih deserata. Svojim nežnim slojevima, laganom kremom i ukusom koji podseća na letnje dane, osvojit će sve prisutne na svakom okupljanju. Biskvit koji je savršeno sočan i ukusan, u kombinaciji s kremastim slojem od vanile i citrusnim notama, stvoriće nezaboravan doživljaj za vaša čula. Idealna je za sve vrste proslava, ali i za obične nedeljne popodneve uz kafu.

Sastojci za biskvit:

  • 6 jaja

  • 150 g šećera

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 120 g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 100 g putera

  • 50 ml mleka

Sastojci za kremu:

  • 500 ml mleka

  • 100 g šećera

  • 2 kašičice vanilin šećera

  • 4 kašičice brašna

  • 1 kašičica gustina

  • 200 g pavlake za šlag

  • Kora od 1 limuna

  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Sastojci za preliv:

  • 150 ml soka od narandže

  • 1 kašičica šećera u prahu

  • 2 kašičice želatina u prahu

Priprema biskvita:

  1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasti i svetli.

  2. Dodajte otopljeni puter i mleko, a zatim prosejane suve sastojke (brašno, prašak za pecivo).

  3. Sjedinite sve sastojke i izlijte u prethodno pripremljen pleh.

  4. Pečite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.

  5. Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na dva dela.

Priprema kreme:

  1. U šerpici zagrejte mleko sa šećerom, vanilin šećerom, kiselom pavlakom, i korom limuna.

  2. U posebnoj posudi, pomešajte brašno i gustin, a potom ih dodajte u mleko, stalno mešajući da se ne stvore grudvice.

  3. Kuvajte na srednjoj vatri dok se krema ne zgusne.

  4. Sklonite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile i dobro promešajte.

  5. Ostavite da se ohladi, povremeno mešajući da se ne stvori korica.

Priprema preleva:

  1. Skuvajte sok od narandže sa šećerom u prahu.

  2. U međuvremenu, pripremite želatin prema uputstvu na pakovanju i dodajte ga u sok od narandže.

  3. Ostavite da se ohladi i stegne pre nego što ga prelijete po torti.

Sastavljanje torte:

  1. Na prvi deo biskvita nanesite polovinu kreme.

  2. Pokrijte drugim delom biskvita, a zatim prelijte pripremljenim prelivom od narandže.

  3. Ostavite tortu u frižideru da se ohladi i stegne barem 3 sata.

BONUS RECEPT:

Torta od malina i bele čokolade – Slatka i osvežavajuća kombinacija

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja

  • 150 g šećera

  • 120 g brašna

  • 1 prašak za pecivo

  • 50 ml mleka

  • 50 g otopljenog putera

Sastojci za fil:

  • 250 g bele čokolade

  • 300 ml slatke pavlake

  • 100 g malina

  • 50 g šećera u prahu

Priprema biskvita:

  1. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.

  2. Dodajte mleko i otopljeni puter, a potom prosejane suve sastojke (brašno, prašak za pecivo).

  3. Pečite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.

  4. Ostavite biskvit da se ohladi, a zatim ga iseckajte na dva dela.

Priprema fila:

  1. Otopite belu čokoladu sa 100 ml slatke pavlake.

  2. Umutite preostalu pavlaku sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsta.

  3. Pomešajte otopljenu čokoladu i umućenu pavlaku, a zatim dodajte maline.

  4. Filujte tortu, a zatim je ostavite u frižideru da se stegne.

Ova torta je savršena za sve ljubitelje kombinacije bele čokolade i malina, i pravi je užitak za vaša čula.