U vremenu kada se medicina i priroda ponovo susreću, jedna biljka izlazi iz sjene i vraća se u centar pažnje – komorač. Mnogi je nazivaju božijom biljkom, a zanimljivo je da se spominje i u svetim knjigama poput Biblije i Kurana. I nije ni čudo. Komorač već vjekovima služi ljudima kao prirodni lijek, začin i zaštitnik organizma.
U starim vremenima, komorač je bio simbol zdravlja i dugovječnosti. Grčki vojnici su ga nosili sa sobom na bojišta, a rimskim gladijatorima je davao snagu. U islamskoj tradiciji pominje se kao biljka koja liječi i dušu i tijelo, dok je u hrišćanskom folkloru često povezivan s pročišćenjem.
Danas, kada sve više ljudi traži prirodna rješenja za zdravstvene tegobe, komorač se ponovo uzdiže kao saveznik protiv mnogih problema. Njegova sjemenka, list i korijen imaju snažno dejstvo na cijeli organizam.
Prva stvar koju mnogi primijete kada uvrste komorač u ishranu jeste nestanak nadutosti. Ova biljka ima sposobnost da opušta mišiće crijeva, pomaže probavi i eliminiše gasove. Osjećaj težine nakon obroka zamijeniće lagodnost, a stomak će se vidno smanjiti.
Ali komorač ide mnogo dalje od toga. Njegovi sastojci djeluju kao prirodni detoks za jetru. Jetra, koja je naš centralni filter, često biva opterećena toksinima iz hrane, lijekova i stresa. Komorač pomaže da se jetra regeneriše, radi efikasnije i štiti organizam od unutrašnjih otrova.
Zanimljivo je i to što komorač jača krvne sudove. Zbog svog sastava bogatog flavonoidima i antioksidansima, pomaže u očuvanju elastičnosti vena i arterija. Time se smanjuje rizik od povišenog pritiska, tromboze i drugih srčanih problema.
Ne manje važno, komorač je jak saveznik imuniteta. Sadrži vitamin C, mangan, željezo i druge elemente koji podstiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, poboljšavaju krvnu sliku i jačaju otpornost tijela na infekcije.
Posebno je koristan u sezoni prehlada, kada tijelo traži dodatnu podršku. Čaj od komorača je blag, aromatičan i djeluje umirujuće. Pomaže kod kašlja, grlobolje i čak bronhitisa.
Ono što dodatno fascinira jeste što komorač pozitivno utiče i na ženske hormone. U mnogim tradicionalnim medicinama, koristi se za ublažavanje menstrualnih bolova, simptoma menopauze i problema s ciklusom. Neki ga zovu i “prirodni estrogen”.
Djelotvoran je i za dojilje – potiče proizvodnju mlijeka i smanjuje grčeve kod beba koje doje.
Sastojci koje možete koristiti s komoračem:
-
Sjemenke komorača (kao čaj ili dodatak jelima)
-
Svježi komorač (listovi i stabljike u salatama)
-
Komoračevo ulje (za masaže i inhalacije)
-
Komorač u kombinaciji s medom, limunom i đumbirom (za jačanje imuniteta)
Ako želite detoks plan s komoračem, počnite s čajem. Ujutro na prazan stomak skuhajte kašičicu sjemenki u 2 dl vode, ostavite da odstoji 10 minuta i popijte. Već za nekoliko dana osjetićete poboljšanje u probavi i više energije.
Možete ga koristiti i u kuhinji – kao začin za supe, meso, hljeb. Njegov lagano slatkast ukus podsjeća na anis, a jela čini lakšim za želudac.
Komorač se lako uzgaja i kod kuće. Dovoljno mu je malo sunca i redovno zalivanje. Već za par mjeseci možete imati svoju ličnu dozu “božanske biljke” iz saksije.
Ono što posebno fascinira jeste koliko je ova biljka blaga prema organizmu. Nema nuspojava, ne izaziva zavisnost, ne opterećuje bubrege. Možete je piti svakodnevno, kombinovati s drugim biljem i davati čak i djeci.
Naravno, ako imate ozbiljna oboljenja, konsultujte se s ljekarom prije nego što uvedete bilo koju biljku u rutinu. Ali za većinu ljudi, komorač će biti dobrodošla pomoć u održavanju zdravlja.
Nije bez razloga preživio hiljade godina, ni bez razloga se pominje u svetim knjigama. U doba kad sve češće sumnjamo u hemiju i vraćamo se prirodi, komorač je tiha, moćna poruka: priroda zna. Samo joj treba vjerovati.