Linolada torta s kokosom i malinama – Savršen spoj slatkog i voćnog uživanja

Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g brašna

  • 150 g šećera

  • 4 jaja

  • 100 ml mlijeka

  • 100 ml ulja

  • 1 prašak za pecivo

  • 1 kašičica vanilin šećera

Za fil:

  • 200 g Linolade (ili druge čokolade za namaz)

  • 300 ml slatke pavlake

  • 100 g kokosa (plus malo za dekoraciju)

  • 200 g malina (može i zamrznute)

Za dekoraciju:

  • Oko 50 g kokosovih pahuljica

  • Malo malina za ukrašavanje

Priprema:

  1. Priprema biskvita:
    Zagrijte rernu na 180°C i pripremite okrugli kalup sa papirom za pečenje. U jednoj posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte mlijeko i ulje, pa sve dobro sjedinite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, te sve postepeno dodajte u smjesu, miješajući dok ne dobijete glatku masu. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se biskvit ohladi.

  2. Priprema fila:
    Dok se biskvit hladi, pripremite fil. U posudi, lagano zagrijte slatku pavlaku (ne da provri), pa u nju dodajte Linoladu (ili sličan krem) i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte kokos i dobro sjedinite. Ostavite smjesu da se malo ohladi, ali ne previše – trebala bi biti lagano tečna, ali dovoljno čvrsta da se može premazivati.

  3. Spajanje torte:
    Kada se biskvit ohladi, prerežite ga na dva jednaka dijela. Na donji sloj stavite pola fila, pa ravnomjerno rasporedite maline. Preko malina stavite drugi sloj biskvita i prelijte ostatkom fila. Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru barem 2-3 sata, najbolje preko noći.

  4. Dekoracija:
    Prije serviranja, pospite tortu sa kokosovim pahuljicama i ukrasite svježim malinama.

Bonus recept:

Kesten torta sa čokoladnim kremom – Bogatstvo okusa u svakoj žlici

Sastojci:

  • 200 g kesten pirea

  • 200 g tamne čokolade

  • 150 ml slatke pavlake

  • 100 g keksa (čajni keks)

  • 50 g oraha

  • 4 jaja

  • 100 g šećera

Priprema:
Pecite kesten pire u pećnici dok ne omekša, pa ga izgnječite. U međuvremenu, otopite čokoladu sa pavlakom. Pomiješajte sve sastojke, formirajte biskvit, pecite i premažite čokoladnim kremom.