Sastojci:
Za biskvit:
-
200 g brašna
-
150 g šećera
-
4 jaja
-
100 ml mlijeka
-
100 ml ulja
-
1 prašak za pecivo
-
1 kašičica vanilin šećera
Za fil:
-
200 g Linolade (ili druge čokolade za namaz)
-
300 ml slatke pavlake
-
100 g kokosa (plus malo za dekoraciju)
-
200 g malina (može i zamrznute)
Za dekoraciju:
-
Oko 50 g kokosovih pahuljica
-
Malo malina za ukrašavanje
Priprema:
-
Priprema biskvita:
Zagrijte rernu na 180°C i pripremite okrugli kalup sa papirom za pečenje. U jednoj posudi, umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte mlijeko i ulje, pa sve dobro sjedinite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, te sve postepeno dodajte u smjesu, miješajući dok ne dobijete glatku masu. Izlijte u pripremljeni kalup i pecite 25-30 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva. Ostavite da se biskvit ohladi. -
Priprema fila:
Dok se biskvit hladi, pripremite fil. U posudi, lagano zagrijte slatku pavlaku (ne da provri), pa u nju dodajte Linoladu (ili sličan krem) i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte kokos i dobro sjedinite. Ostavite smjesu da se malo ohladi, ali ne previše – trebala bi biti lagano tečna, ali dovoljno čvrsta da se može premazivati. -
Spajanje torte:
Kada se biskvit ohladi, prerežite ga na dva jednaka dijela. Na donji sloj stavite pola fila, pa ravnomjerno rasporedite maline. Preko malina stavite drugi sloj biskvita i prelijte ostatkom fila. Ostavite tortu da se ohladi i stegne u frižideru barem 2-3 sata, najbolje preko noći. -
Dekoracija:
Prije serviranja, pospite tortu sa kokosovim pahuljicama i ukrasite svježim malinama.
Bonus recept:
Kesten torta sa čokoladnim kremom – Bogatstvo okusa u svakoj žlici
Sastojci:
-
200 g kesten pirea
-
200 g tamne čokolade
-
150 ml slatke pavlake
-
100 g keksa (čajni keks)
-
50 g oraha
-
4 jaja
-
100 g šećera
Priprema:
Pecite kesten pire u pećnici dok ne omekša, pa ga izgnječite. U međuvremenu, otopite čokoladu sa pavlakom. Pomiješajte sve sastojke, formirajte biskvit, pecite i premažite čokoladnim kremom.