Lisnata pogača – Savršeno mekana i ukusna

Pogača sa slojevima tijesta je ukusan, mekan i sočan specijalitet koji se lako priprema, a rezultat će oduševiti vaše nepce i goste. Slaganje slojeva tijesta s margarinom čini je prozračnom i sočnom, savršenom za bilo koju priliku.

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 20 g kvasca
  • 2 dl mlijeka (po potrebi dodajte još)
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika ulja
  • 150 g margarina (za premazivanje tijesta)
  • 1 žumance (za premazivanje pogače)
  • Susam za posipanje

Priprema:

1. Priprema kvasca:

  • U posudu stavite brašno i napravite udubljenje. U udubljenje dodajte kvasac, šećer i malo mlakog mlijeka. Ostavite da kvasac naraste.

2. Izrada tijesta:

  • Kada kvasac naraste, u njega dodajte so, ulje i ostatak mlijeka. Zamijesite tijesto i dobro ga izradite dok ne postane glatko i prestane se lijepiti za posudu.

3. Dizanje tijesta:

  • Ostavite tijesto na toplom mjestu da naraste, otprilike 1 sat.

4. Podjela tijesta:

  • Kada tijesto naraste, premijesite ga na pobrašnjenoj površini. Podijelite ga na 5 jednakih dijelova i oblikujte loptice. Ostavite ih da odmaraju 10 minuta.

5. Premazivanje i slaganje:

  • Svaku lopticu razvaljajte do veličine plitkog tanjira. Četiri loptice premazujte omekšalim margarinom i slagajte jednu na drugu, dok petu lopticu ostavite nepremazanu.

6. Razvijanje tijesta:

  • Razvaljajte slojevito tijesto u krug prečnika do 45 cm. Izrežite obruč širine 2-3 cm oko kruga.

7. Rezanje i oblikovanje:

  • Preostali dio kruga isjeckajte na 16 jednakih dijelova. Uvijajte svaki dio ravno uz jednu stranicu trougla, a ne kao kiflice.

8. Slaganje u tepsiju:

  • Posložite tijesto u namašćenu tepsiju prečnika 26 cm, tako da su šire strane trokuta okrenute ka ivici tepsije.

9. Formiranje ružica:

  • Obruč iz središnjeg dijela tijesta isjecite na 4 jednaka dijela, oblikujte ružice i stavite ih u sredinu tepsije.

10. Pečenje:

  • Ostavite pogaču na toplom mjestu da naraste. Premažite je umućenim žumancem, pospite susamom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C.
  • Kada počne rumeniti, smanjite temperaturu na 180°C i pecite do kraja, oko 45 minuta, dok ne postane zlatno smeđa.

Savjet:

Pogaču možete poslužiti kao samostalan obrok ili kao prilog uz razna jela. Sočnost i prozračnost slojeva učinit će je omiljenim pecivom na svakom stolu!

BONUS:

Ova rolada od tikvica i punjena šunkom i sirom ne izostaje da osvoji sve! I hranjivo je i ukusno.

Uživajte u prekrasnom okusu ove rolice od tikvica prepune šunke i sira, ukusne i zdrave opcije savršene za svaki obrok.

Njegova jednostavnost i živahni okusi sigurno će oduševiti vaše nepce i učiniti ga omiljenim receptom.

Za vegetarijansku alternativu, šunku možete jednostavno zamijeniti drugim povrćem, budući da je ovaj recept fleksibilan i još uvijek zadržava odličan okus.

POTREBNI SASTOJCI: Za pripremu ovog jela trebat će vam 3 srednje velike tikvice, 5 jaja, 5 žlica parmezana, sol po želji, ekstra djevičansko maslinovo ulje, nasjeckani svježi peršin, 250 g Philadelphia krem ​​sira ili sličnog, te 200 g kuhane šunke (alternativno možete koristiti drugo povrće ili tanko narezanu rajčicu).

Koraci za izradu ove jednostavne rolade

Prvo postavite temperaturu pećnice na 200°C (392°F). Zatim temeljito operite tikvice. Nakon toga krupnijim otvorima ribeža naribajte tikvice.

Nakon što su tikvice izrendane, malo ih posolite i dobro promiješajte. Zatim smjesu prebacite u cjedilo kako biste uklonili višak vlage. Sada ćemo prijeći na pripremu smjese od jaja.

U zdjeli za miješanje dobro umutite 5 jaja, zatim umiješajte 5 žlica parmezana. Umiješajte nasjeckani peršin dok se dobro ne sjedini. Nema potrebe za dodavanjem soli, jer parmezan daje dovoljnu slanost.

Pomiješajte sastojke tako da temeljito pomiješate naribane tikvice sa smjesom od jaja, pazeći da prvo tikvice odstoje kako bi ocijedile svu višak vlage.

Za početak pripremite tepsiju veličine 30 x 40 cm za rolice od tikvica. Pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Spatulom ravnomjerno rasporedite smjesu po limu za pečenje koji ste prethodno pripremili. Pleh stavite u zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče otprilike 25 minuta, odnosno dok se smjesa ne stegne i ne dobije svijetlo smeđu nijansu.
Ostavite nadjev da se ohladi nakon što ga izvadite iz pećnice 15 minuta. Zatim stavite sloj plastične folije na ravnu površinu i nježno premjestite sloj pečenih tikvica na foliju.

Ravnomjerno rasporedite krem ​​sir po sloju tikvica. Po želji na kremu od sira ravnomjerno rasporedite ploške kuhane šunke ili nekog drugog povrća/rajčice.

Kako biste napravili idealnu roladu, sloj tikvica čvrsto zamotajte u plastičnu foliju, pazeći da dobro pristaje. Učvrstite rolu tako da čvrsto zavrnete krajeve plastične folije.

Stavite proizvod u hladnjak i ostavite da odstoji dva sata.

Poslužiti:
Nakon što se rolada ohladi, skinite plastičnu foliju. Narežite roladu na manje komade, veličine oko 1-2 cm, i nježno ih posložite na tanjur za posluživanje.

Evo nekoliko ideja za posluživanje: Ova jela mogu poslužiti kao ukusno predjelo ili kao zasitno glavno jelo. Kako biste napravili uravnotežen obrok, uparite ih sa svježom, živahnom zelenom salatom.

Poboljšajte izgled jela ukrasite ga sitno nasjeckanim peršinom ili malo mirisne glazure od balzama.