Listovi čilija su pravo čudo prirode: Evo kako liječe tijelo iznutra i spolja

Kada pomislimo na čili, gotovo svi odmah zamišljamo male, vatrene papričice koje daju pikantnost svakom jelu. Međutim, ono što većina ljudi ne zna jeste da su listovi čilija, naročito svježi, prava riznica ljekovitih svojstava. U tradicionalnoj medicini Azije i Južne Amerike ovi listovi se koriste već stotinama godina, a moderno istraživanje sve više potvrđuje njihovu moć.

Listovi čilija su bogati vitaminima A, B i C, kao i kalcijumom, fosforom, gvožđem i antioksidantima. Zahvaljujući ovim komponentama, oni djeluju protivupalno, antimikrobno, jačaju imunitet, ali i podstiču regeneraciju tkiva. Njihova upotreba je jednostavna, a učinci se mogu osjetiti vrlo brzo – naročito kada se koriste svježi i pravilno pripremljeni.

U narodnoj medicini često se kuhaju u čorbi, blendaju u napicima, ili se stavljaju direktno na kožu kao oblog. Zbog svoje blage arome i ljekovitih svojstava, mogu se konzumirati i sirovi u salatama ili se kuhati u supama, varivima i čajevima.

Zdravstvene koristi listova čilija zaista su brojne i obuhvataju različite aspekte fizičkog zdravlja, ali i opšteg blagostanja.

Sastojci ljekovitog potencijala svježih listova čilija obuhvataju sljedeće dobrobiti:
– Jačaju imuni sistem zahvaljujući obilju vitamina C
– Pomažu kod problema s varenjem i nadimanjem
– Ublažavaju bolove i upale u zglobovima
– Smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi
– Poboljšavaju cirkulaciju i zdravlje srca
– Pomažu u borbi protiv anemije zbog visokog nivoa gvožđa
– Čiste kožu i ubrzavaju zacjeljivanje rana
– Smanjuju stres i poboljšavaju raspoloženje
– Olakšavaju simptome prehlade i gripa
– Regulišu nivo šećera u krvi
– Djeluju kao blagi diuretik – pomažući bubrezima
– Usporavaju starenje ćelija
– Jačaju kosti i zube
– Pomažu kod menstrualnih bolova
– Ublažavaju simptome bronhitisa i astme
– Pospješuju oporavak nakon bolesti
– Pomažu kod problema sa štitnom žlijezdom

Ono što je posebno važno jeste način na koji se listovi koriste. Da bi sačuvali svoje hranljive materije, preporučuje se da se ne kuhaju predugo – dovoljno je kratko blanširanje ili dodavanje pred kraj kuvanja. Takođe, listovi se mogu koristiti kao dodatak u smutijima i salatama, ali i u narodnim oblogama za kožu.

Ako imate problem sa bolovima u koljenima, možete samljeti svježe listove, pomiješati ih s malo kokosovog ulja i staviti na bolno mjesto. Za jačanje imuniteta, preporučuje se čaj od listova – prelijete ih vrelom vodom, ostavite 10 minuta, procijedite i pijete jednom dnevno.

Za osobe koje se bore sa umorom, gubitkom apetita ili problemima sa probavom, uvođenje ovih listova u ishranu može napraviti veliku razliku. Njihova blaga gorčina stimuliše rad jetre i podstiče lučenje enzima za varenje.

U tropima, listovi čilija se koriste i kao prirodni antibiotik – kod infekcija usta, desni ili kože. Smrvljeni list može se staviti na ranicu, dok se čaj koristi za ispiranje grla ili usta.

Zanimljivo je da su listovi čilija posebno popularni u Japanu i na Filipinima, gdje se smatraju superhranom i redovno konzumiraju uz rižu i ribu. Tamošnji narodi vjeruju da im upravo ova navika daje vitalnost i otpornost na bolesti.

Za kraj, važno je napomenuti da, kao i kod svake biljke, postoji mogućnost alergijske reakcije, pa bi prva upotreba trebalo da bude u manjoj količini. Ako ste u nedoumici, uvijek se konsultujte sa ljekarom ili fitoterapeutom.

Listovi čilija nisu samo ukras biljke niti otpad – oni su moćni saveznici vašeg zdravlja. Umjesto da ih bacite, iskoristite ih i dopustite prirodi da vas izliječi na najjednostavniji mogući način. Neka vaš tanjir bude i vaš lijek.