U poslednje vreme, sve više ljudi okreće se prirodnim lijekovima u potrazi za boljim zdravljem i stabilnijim krvnim pritiskom. Među brojnim prirodnim napicima koji su stekli popularnost, jedan se izdvaja po svojim snažnim svojstvima i gotovo nevjerovatnim rezultatima – ljekoviti kvas od cvekle. Ovaj fermentisani napitak, koji dolazi iz narodne tradicije, ne samo da osvježava i okrepljuje, već je i moćan saveznik u borbi protiv hipertenzije i problema s jetrom.
Mnogi su čuli da cvekla obiluje vitaminima i mineralima, ali malo ko zna da se njena ljekovita moć višestruko uvećava kada se od nje pripremi kvas. Proces fermentacije oslobađa dodatne enzime i korisne bakterije koje zajedno čine čuda za naše tijelo. Ljekoviti kvas od cvekle blagotvorno djeluje na čišćenje krvi, poboljšava rad jetre, a posebno je poznat po svojoj sposobnosti da snižava i stabilizuje krvni pritisak na duže staze.
Kada razmislite koliko ljudi širom svijeta pati od povišenog pritiska i koliko su često upućeni na razne lijekove, jasno je zašto je ovaj prirodni eliksir prava zvijezda u narodu. Posebno je dragocjen jer nema neželjenih efekata koje često prate farmaceutske preparate, već nježno, postepeno i prirodno dovodi tijelo u ravnotežu.
Zašto je kvas od cvekle toliko poseban? Prije svega, zbog bogatog sastava. U samo jednoj čaši ovog napitka kriju se brojni elementi koji hrane organizam iznutra:
-
Betain iz cvekle, poznat po svom djelovanju na snižavanje krvnog pritiska.
-
Prirodne bakterije koje nastaju fermentacijom i jačaju crijevnu floru.
-
Vitamini B grupe koji pomažu metabolizam i daju energiju.
-
Antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja i podstiču regeneraciju.
-
Minerali poput kalijuma i magnezijuma koji su ključni za zdravlje srca i krvnih sudova.
Priprema ovog napitka nije komplikovana, ali traži malo strpljenja jer fermentacija traje nekoliko dana. Cvekla se reže na komade, dodaje voda i prirodni starter poput hleba ili surutke, a zatim se sve ostavi da odstoji u poklopljenoj staklenoj posudi. Nakon što proces fermentacije završi, napitak se procijedi i čuva u frižideru. Pije se u malim količinama, obično pola čaše dnevno, najbolje ujutru ili prije obroka.
Oni koji su ga probali često kažu da su već nakon nekoliko sedmica osjetili promjene – lakše su izdržavali napore, imali manje glavobolja, a mjerenje pritiska pokazivalo je stabilnije vrijednosti. Uz to, mnogi primjećuju da im je koža blistavija, a probava bolja, što ne čudi jer je kvas bogat i probioticima.
Važno je naglasiti da kvas od cvekle nije magični napitak koji će preko noći riješiti sve zdravstvene probleme. Međutim, ako ga redovno konzumirate kao dio zdrave ishrane i načina života, može vam biti izuzetno dragocjen saveznik. Posebno je zanimljivo što pomaže u detoksikaciji jetre, organa koji često tiho pati pod teretom loše ishrane, alkohola i stresa.
Osim toga, ovaj napitak ima i jednu finu, blago kiselkastu aromu koja prija čulima, a ujedno osvježava. Mnogi ga rado kombinuju s drugim zdravim napicima, poput sokova od povrća, čajeva ili jednostavno piju samostalno.
Ako patite od hipertenzije, imate problema s jetrom, osjećate se umorno ili jednostavno želite da ojačate svoje tijelo iznutra, možda je vrijeme da date šansu ovom starinskom receptu. Nije bez razloga što su ga koristile generacije prije nas – jer ono što dolazi iz prirode često ima više snage nego što pretpostavljamo.