Lovorov list – Biljka koju nam je sam Bog poslao, a evo kako se sprema i ljekoviti čaj od nje

Lovorov list je biljka koja se često koristi u kulinarstvu, ali je i poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Njegova ljekovita svojstva poznata su još od drevnih civilizacija, kada je bio cenjen zbog svojih terapeutskih efekata. Danas se lovorov list koristi u formi čaja, tinktura, kao i u narodnim lekovima.

Kako lovorov list pomaže?

  1. Snižavanje nivoa šećera u krvi: Lovorov list ima sposobnost da poboljša metabolizam glukoze u organizmu, što ga čini korisnim za osobe koje žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Redovno konzumiranje čaja od lovorovog lista može doprineti stabilizaciji nivoa šećera.

  2. Jačanje imunološkog sistema: Zbog visokog sadržaja antioksidanata, lovorov list može pomoći u jačanju imunološkog sistema. On pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, što smanjuje rizik od infekcija i bolesti.

  3. Poboljšanje varenja: Lovorov list poboljšava funkciju probavnog sistema. Njegova svojstva mogu pomoći u ublažavanju nadutosti, gasova i nelagodnosti u stomaku, te stimuliše lučenje probavnih sokova.

  4. Ublažavanje simptoma artritisa: Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, lovorov list se koristi za ublažavanje simptoma artritisa i drugih upalnih stanja. Redovno pijenje čaja može smanjiti bol i otok u zglobovima.

Kako pripremiti čaj od lovorovog lista:

Za pripremu čaja od lovorovog lista potrebno je:

Sastojci:

  • 3-4 lista lovora

  • 250 ml kipuće vode

  • Med ili limun po želji (opcionalno)

Priprema:

  1. Stavite 3-4 lista lovora u šolju.

  2. Prelijte kipućom vodom i pokrijte šolju.

  3. Ostavite da odstoji 5-10 minuta.

  4. Procedite čaj i, po želji, dodajte med ili limun za bolji ukus.

Čaj možete piti 1-2 puta dnevno.

BONUS RECEPT:

Tinktura od lovorovog lista za bolove u zglobovima

Sastojci:

  • 10-15 svežih lovorovih listova

  • 100 ml alkohola (vodka ili rakija)

Priprema:

  1. Iseckajte lovorove listove na male komadiće.

  2. Stavite ih u staklenu teglu i prelijte alkoholom.

  3. Zatvorite teglu i ostavite da odstoji 10-14 dana na tamnom i suvom mestu.

  4. Procedite tinkturu i nanosite je na bolna mesta na zglobovima.