Bosanka otkrila da je njena majka rodila dete u šumu, a 27 dana kasnije rodila i drugo, te su tako postali jedinstven slučaj u svetu.
Behara Osmanović iz Gradačca ispričala je zanimljivu i neobičnu priču o načinu na koji je rođena. Naime, Behara ima brata blizanca, ali njih dvoje nisu rođeni ni isti sat, ni isti dan. Ona tvrdi da je ovaj slučaj bio prvi u svetu, te da na njega gledaju kao fenomen.
– Pre nego što je majka rodila mene, rodila je još šestoro dece. Bila je u 9. mesecu kad je išla u njivu da radi. Otišla je u njivu sa strinom, a onda je osetila da joj nije dobro i tako su krenule kući. Kilometar od kuće, u šumi, rodila je mene. Žene su već počele da dolaze da vide bebu, a moja majka je bila ubeđena da u utrobi nosi još jedno dete. Niko nije mogao da poveruje u to, međutim, ona je osećala. Savetovali su joj da ide doktoru, a ona im je govorila “Neću, rodiću sama”. – ispričala je Behara i dodala:
– 27 dana kasnije, dok je radila u bašti, rodila je mog brata blizanca, živog i zdravog. Nakon što se to desilo, sanitetom su nas odvezli u bolnicu da ispitaju uzrok tog slučaja. Mene su upisali tek kad je on rođen, a oboma su upisali datum rođenja na dan kad sam se ja rodila.
– Sličnosti između nas dvoje nema, nismo toliko povezani, čak ni ne ličimo. – zaključila je.
(Stil/ Priče sa Dijanom)
BONUS:
“NJEMAČKA SLADOLEDNA TORTA” Napravljena od samo nekoliko sastojaka…
Ono što se čini kao jednostavan kolač zapravo je osebujni desert napravljen od sladoleda koji je stručno pomiješan s raznim blagim sastojcima i okusima, što mu daje izgled kolača.
Iako se nazivi Baiser, Merlinge i Puslice mogu razlikovati u različitim gradovima, oni u konačnici označavaju isti koncept.
Jedinstvena ledena torta “smek” napravljena je obilato umiješanim poljupcem, hrskavom ribanom čokoladom i malo ruma.
Brza izrada predmeta posebno je korisna, iako postoji dugo razdoblje hlađenja i čekanja; međutim, konačni rezultat je svakako vrijedan toga.
POTREBNI SASTOJCI:
Za pripremu ovog divnog deserta skupite 1,25 litara slatkog vrhnja (gusto vrhnje može poslužiti za mazanje) i zasladite ga s 2 vrećice slag fixa. Trebat će vam i 200 grama već pripremljenih puslica, 300 grama mliječne čokolade za kuhanje, 200 grama komadića čokolade i 5-6 žlica ruma.
UPUTSTVO ZA PRAVLJENJE SLADOLEDNE TORTE:
Slag Fix pomiješajte sa slatkim vrhnjem i dobro umutite. Proces je gotov kada se počne zgušnjavati.
Za ribanje čokolade prvo beze izlomite rukom na veće komade, a zatim koristite krupni ribež. Pomiješajte grubo zdrobljene pekan orahe, ribanu čokoladu, krokete i rum sa šlagom.
Sve sastojke dobro sjediniti mikserom. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 26 cm tako da ga obložite aluminijskom folijom. Ulijte smjesu u tepsiju, pazeći da je ravnomjerno raspoređena. Da se ohladi, stavite posudu u zamrzivač, idealno preko noći.
Početni recept preporučuje razdoblje hlađenja od 36 sati, ali ja obično odlučujem skratiti to vrijeme.
Potpuno ohlađenu tortu izvadite iz zamrzivača i ostavite da odstoji otprilike 10 minuta, kao kad odmrzavate sladoled, prije nego što je narežete oštrim nožem.
Tortu narežite na trokutaste kriške koje izgledaju kao klasične porcije kolača, a zatim svaku krišku prelijte malo tučenog vrhnja, pospite naribanom čokoladom i malo glazure.