Maslačak (Taraxacum officinale) je biljka koju mnogi smatraju običnim korovom, ali istina je daleko od toga. Ova žuta biljka krije u sebi izuzetnu ljekovitu snagu, poznatu još u narodnoj medicini stoljećima unazad. Od korijena do cvijeta, svaki dio maslačka je upotrebljiv i koristan za zdravlje – pa je vrijeme da ga više ne gledamo kao smetnju u vrtu, već kao prirodni lijek.
Šta sve sadrži maslačak?
Maslačak je bogat izvor vitamina A, C, K, kao i vitamina iz B kompleksa. Takođe, sadrži kalij, kalcij, magnezij, željezo i snažne antioksidanse poput beta-karotena. Zbog ovakvog sastava, maslačak ima široku primjenu – kako za unutrašnju, tako i za spoljašnju upotrebu.
Zdravstvene koristi maslačka
1. Podrška jetri i detoksikacija organizma
Maslačak je poznat po svojoj sposobnosti da podstakne rad jetre i žučne kese. Korijen maslačka pomaže u izbacivanju toksina iz organizma i može se koristiti kao prirodni diuretik.
2. Pomoć pri varenju
Čaj od listova maslačka stimuliše probavne enzime i poboljšava apetit. Takođe pomaže kod nadutosti, zatvora i usporenog varenja.
3. Prirodni diuretik
Listovi maslačka povećavaju izlučivanje viška tečnosti iz organizma bez gubitka kalija, što je rijetka osobina među diureticima.
4. Regulacija šećera u krvi
Istraživanja su pokazala da spojevi u maslačku mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera i insulina u krvi, što je posebno korisno za osobe s predijabetesom i dijabetesom tipa 2.
5. Podrška imunitetu
Zahvaljujući antioksidantima, maslačak djeluje protiv upala i jača prirodnu odbranu organizma. Redovno konzumiranje čaja ili svježih listova može pomoći u prevenciji infekcija.
6. Njega kože i protiv akni
Maslačak se koristi i u kozmetici. Sok od svježeg stabljika nanesen na kožu može pomoći u borbi protiv akni, ekcema i drugih kožnih problema.
Kako koristiti maslačak u svakodnevnom životu?
1. Čaj od maslačka
Najčešće se pravi od korijena ili listova. Korijen se suši, melje i prelije vrelom vodom. Čaj je gorak, ali vrlo koristan za jetru i bubrege.
2. Salata od svježih listova
Mlade listove maslačka možete dodati u salatu, kao zamjenu za rukolu ili špinat. Najbolji su u proljeće, dok su još nježni.
3. Sirup od cvjetova maslačka
Od cvjetova se može praviti ukusan sirup ili „med“, koji se koristi kao dodatak za čaj ili palačinke. Ima blag, cvjetni ukus.
4. Tinktura od korijena
Napravite tinkturu tako što ćete svježi ili sušeni korijen potopiti u alkohol i ostaviti nekoliko sedmica. Ovaj pripravak se koristi za čišćenje jetre i jačanje imuniteta.
Kada brati maslačak i kako ga čuvati?
Maslačak se bere u proljeće, kada biljka još nije procvjetala. Listove je najbolje brati ujutru, po suhom vremenu. Korijen se može vaditi u proljeće ili jesen. Nakon branja, listove i korijen osušite na tamnom, prozračnom mjestu i čuvajte u platnenim vrećicama ili staklenim teglama.
Zaključak
Maslačak nije samo proljetna biljka koju djeca pušu da bi poželjela želju – to je moćna prirodna apoteka. Njegova primjena je raznovrsna, jednostavna i pristupačna. Bez obzira da li ga koristite za čaj, kao dodatak jelima ili za spoljašnju upotrebu, maslačak može igrati značajnu ulogu u jačanju zdravlja i prevenciji mnogih tegoba. Vrijeme je da mu posvetimo pažnju koju zaslužuje.