Masna jetra – Koji su simptomi

Nezdrav način života, prekomjerna težina ili nepravilna ishrana su faktori koji mogu dovesti do masne jetre. Stručnjaci kažu da je to jedna od najčešćih bolesti današnjice tako da je dobro znati simptome masne jetre, ali srećom, ova bolest je reverzibilna; slijedeći određene smjernice, možemo eliminirati višak masti iz jetre. Danas ćemo vam više objasniti na našem sajtu. Pogledajmo neke od najčešćih simptoma koji ukazuju na to da imate masnu jetru, kako biste mogli brže djelovati. I zapamtite, kad ste u nedoumici, posavjetujte se sa svojim ljekarom o bilo kakvim tegobama. Vaše zdravlje je na prvom mjestu!

Masna jetra - Simptomi

Masna jetra – Simptomi

Šta je masna jetra? Šta je uzrokuje?

U medicini, masna jetra se naziva “hepatska steatoza”. Prvo, trebamo napomenuti da je to benigna bolest; međutim, ako se ne liječi pravilno, može se razviti u ozbiljniju dugoročnu bolest. Općenito govoreći, masne kiseline i trigliceridi se nakupljaju u jetri, uzrokujući bolest. Jetra “zakaže” i više ne može obavljati svoje metaboličke funkcije niti učinkovito uklanjati toksine kao prije.

Trebate znati i da kada se višak masti nakupi u jetri, jetra pretrpi male povrede koje pokušava zacijeliti. Vremenom, počinje se nakupljati ožiljno tkivo, što rezultira cirozom. Ljekari nam kažu da sve naše jetre sadrže masti. Kad nivo masti pređe 10%, kažemo da patimo od hepatske steatoze. Ovo stanje može biti otkriveno u krvi prisustvom štetnih spojeva koje jetra nije mogla pravilno obraditi, a ne spominjući prisustvo drugih simptoma poput upale i nelagode.

Šta uzrokuje masnu jetru?

Mnogi ljudi odmah povezuju masnu jetru s alkoholom ili drugim štetnim navikama, ali to nije uvijek slučaj. Postoje i drugi faktori rizika koje vrijedi imati na umu:

  • Prekomjerna težina ili pretilost.
  • Nasljedni metabolički poremećaji.
  • Rizik od razvoja masne jetre je veći nakon 50. godine, posebno ako se prati loša ishrana.
  • Zloupotreba određenih lijekova, poput protuupalnih lijekova, analgetika, aspirina, tamoksifena i steroida.
  • Pazite na svoje trigliceride, jer nekontrolisani nivo lošeg holesterola može dovesti do masne jetre.
  • Dijabetes tipa II je još jedan čest uzrok.

Kako da znam da imam masnu jetru? – Simptomi

Mnogi simptomi mogu biti zbunjeni s drugim bolestima; međutim, ako bilo koji od ovih simptoma traje nekoliko nedjelja ili osjećate da više ne možete voditi normalan život i simptomi ometaju vaš apetit ili performanse na poslu, posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Umor

Jedan od najuočljivijih znakova masne jetre ili drugih oboljenja jetre je vrlo izraženi umor. Posebno je primjetan ujutro: teško je ustati i pronaći energiju za početak dana. Umor može biti posebno izražen i nakon obroka.

Nelagodnost

Kada postoji višak masti u jetri, uzrokuje upalu i povećanje veličine. Bolovi u trbuhu praćeni su vrlo karakterističnom nelagodom ispod rebara koja zrači prema leđima. Ovaj pritisak razvija se u vrstu osjećaja pečenja koji podsjeća na vruću ploču.

Gubitak apetita

Masna jetra uzrokuje opću nelagodu što rezultira gubitkom apetita i varenje postaje sporo i teško, čak i bolno; sve to doprinosi alarmantnom gubitku težine.

Rizik od ciroze

Kao što smo ranije spomenuli, višak masti na jetri dovodi do vrsta povreda i ožiljaka koji uzrokuju cirozu. Ako se ne liječi, javit će se žutica, što našoj koži i očima daje žućkasti izgled.

Oticanje nogu i lica

Još jedan važan simptom masne jetre na koji treba obratiti pažnju je oticanje tijela, nogu i lica.
Uzrok? Jetra više nije u mogućnosti adekvatno sintetizirati proteine i tijelo nadoknađuje ovaj nedostatak zadržavanjem vode.

Zaključno, prisustvo viška masti u jetri je zdravstveni rizik koji, ako se ne pravilno liječi, može izazvati ozbiljnije probleme. Budite svjesni ovih simptoma i posavjetujte se sa svojim ljekarom kad je to potrebno.