Ovaj kolač sa medom i vanila kremom je pravi klasik koji spaja jednostavne sastojke u jedan neodoljiv desert. Uz sočne kore, kremastu vanilu i voćni pekmez od šljiva, kolač je pravi praznik za nepce. Savršeno se uklapa u sve svečane prilike, ali i kao dnevna poslastica. Pratite ovaj recept i uživajte u pripremi kolača koji će obradovati sve ukućane!
Sastojci:
Kore:
- 2 jaja
- 50 g svinjske masti
- 2 žlice meda
- 5 žlica mlijeka
- 130 g šećera
- 450 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
Krema:
- 300 ml mlijeka
- 3 žlice brašna
- 1 vanilin šećer
- 200 g margarina ili maslaca
- 150 g šećera
Premaz:
- Pekmez od šljiva (po želji)
Priprema:
Kore sa medom:
-
Priprema sastojaka:
U lonac stavite med, svinjsku mast, mlijeko i šećer. Stavite na laganu vatru i kuvajte dok se svi sastojci ne rastope i povežu. -
Priprema brašna:
U brašno dodajte sodu bikarbonu i dobro pomiješajte. -
Miješanje tijesta:
U sredinu brašna napravite udubinu i dodajte jaja te pripremljenu smjesu iz lonca. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto. -
Podjela tijesta:
Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte lopticu. -
Valjanje tijesta:
Prije valjanja, stavite svaku lopticu u mikrovalnu pećnicu na 20 sekundi da omekša. Zatim, između dva lista masnog papira brzo izvaljajte tijesto na dimenzije 30 x 22 cm. -
Pečenje kora:
Kore stavite na prevrnuti kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite preostale 3 kore.
Krema sa mlijekom:
-
Priprema smjese za kremu:
U zdjelu stavite brašno, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. -
Kuvanje mlijeka:
U lonac stavite preostalih 200 ml mlijeka i šećer. Stavite da se mlijeko zagrije i dođe do ključanja. -
Kombinacija smjesa:
Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i dodajte pripremljenu smjesu s brašnom. Vratite na laganu vatru i kuvajte dok se ne zgusne. -
Hlađenje kreme:
Vruću kremu prebacite u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi. -
Miksanje kreme:
Ohlađenu kremu izmiksajte, a zatim dodajte margarin ili maslac (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi). Dobro sjedinite sve sastojke.
Slaganje kolača:
-
Prvi sloj:
Na tacnu stavite prvu pečenu koru. -
Dodavanje kreme:
Rasporedite pola pripremljene kreme preko prve kore. -
Druga kora i pekmez:
Stavite drugu koru, premažite je s pekmezom od šljiva. -
Treća kora i krema:
Stavite treću koru i rasporedite ostatak kreme preko nje. -
Zadnja kora:
Stavite posljednju koru na vrh kolača. -
Priprema za hlađenje:
Na kolač stavite masni papir i stavite neku težinu (na primjer, drugi pladanj) kako bi se kolač poravnao i kreme se ujednačile. -
Hlađenje:
Ostavite kolač da ohladi i poveže se u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći. -
Posluživanje:
Prije služenja, pospite kolač s malo šećera u prahu za dekoraciju.
Savjeti:
- Ovaj kolač je još bolji ako ga ostavite da odstoji dan-dva, jer se svi okusi dobro povežu i kore postanu mekane.
- Pekmez od šljiva možete zamijeniti drugim voćnim pekmezom, poput pekmeza od marelica ili malina, za malo drugačiji okus.
- Za bogatiju kremu možete dodati malo kisele pavlake ili jogurta u kremu nakon što je izmiksate, čime ćete joj dati laganu kiselkastost koja će lijepo balansirati slatkoću kolača.
Uživajte u pripremi ovog savršenog kolača sa medom, kremom i voćem!