Medena kata – Klasik među kolačima koji osvaja svojim bogatim i nježnim ukusom

Ovaj kolač sa medom i vanila kremom je pravi klasik koji spaja jednostavne sastojke u jedan neodoljiv desert. Uz sočne kore, kremastu vanilu i voćni pekmez od šljiva, kolač je pravi praznik za nepce. Savršeno se uklapa u sve svečane prilike, ali i kao dnevna poslastica. Pratite ovaj recept i uživajte u pripremi kolača koji će obradovati sve ukućane!

Sastojci:

Kore:

  • 2 jaja
  • 50 g svinjske masti
  • 2 žlice meda
  • 5 žlica mlijeka
  • 130 g šećera
  • 450 g brašna
  • 1 žličica sode bikarbone

Krema:

  • 300 ml mlijeka
  • 3 žlice brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g margarina ili maslaca
  • 150 g šećera

Premaz:

  • Pekmez od šljiva (po želji)

Priprema:

Kore sa medom:

  1. Priprema sastojaka:
    U lonac stavite med, svinjsku mast, mlijeko i šećer. Stavite na laganu vatru i kuvajte dok se svi sastojci ne rastope i povežu.

  2. Priprema brašna:
    U brašno dodajte sodu bikarbonu i dobro pomiješajte.

  3. Miješanje tijesta:
    U sredinu brašna napravite udubinu i dodajte jaja te pripremljenu smjesu iz lonca. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

  4. Podjela tijesta:
    Tijesto podijelite na 4 jednaka dijela. Od svakog dijela oblikujte lopticu.

  5. Valjanje tijesta:
    Prije valjanja, stavite svaku lopticu u mikrovalnu pećnicu na 20 sekundi da omekša. Zatim, između dva lista masnog papira brzo izvaljajte tijesto na dimenzije 30 x 22 cm.

  6. Pečenje kora:
    Kore stavite na prevrnuti kalup i stavite peći u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite preostale 3 kore.

Krema sa mlijekom:

  1. Priprema smjese za kremu:
    U zdjelu stavite brašno, vanilin šećer i 100 ml mlijeka. Pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  2. Kuvanje mlijeka:
    U lonac stavite preostalih 200 ml mlijeka i šećer. Stavite da se mlijeko zagrije i dođe do ključanja.

  3. Kombinacija smjesa:
    Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i dodajte pripremljenu smjesu s brašnom. Vratite na laganu vatru i kuvajte dok se ne zgusne.

  4. Hlađenje kreme:
    Vruću kremu prebacite u zdjelu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da se ohladi.

  5. Miksanje kreme:
    Ohlađenu kremu izmiksajte, a zatim dodajte margarin ili maslac (koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi). Dobro sjedinite sve sastojke.

Slaganje kolača:

  1. Prvi sloj:
    Na tacnu stavite prvu pečenu koru.

  2. Dodavanje kreme:
    Rasporedite pola pripremljene kreme preko prve kore.

  3. Druga kora i pekmez:
    Stavite drugu koru, premažite je s pekmezom od šljiva.

  4. Treća kora i krema:
    Stavite treću koru i rasporedite ostatak kreme preko nje.

  5. Zadnja kora:
    Stavite posljednju koru na vrh kolača.

  6. Priprema za hlađenje:
    Na kolač stavite masni papir i stavite neku težinu (na primjer, drugi pladanj) kako bi se kolač poravnao i kreme se ujednačile.

  7. Hlađenje:
    Ostavite kolač da ohladi i poveže se u frižideru najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći.

  8. Posluživanje:
    Prije služenja, pospite kolač s malo šećera u prahu za dekoraciju.

Savjeti:

  • Ovaj kolač je još bolji ako ga ostavite da odstoji dan-dva, jer se svi okusi dobro povežu i kore postanu mekane.
  • Pekmez od šljiva možete zamijeniti drugim voćnim pekmezom, poput pekmeza od marelica ili malina, za malo drugačiji okus.
  • Za bogatiju kremu možete dodati malo kisele pavlake ili jogurta u kremu nakon što je izmiksate, čime ćete joj dati laganu kiselkastost koja će lijepo balansirati slatkoću kolača.

Uživajte u pripremi ovog savršenog kolača sa medom, kremom i voćem!