Medena pita – SAVRŠENSTVO: Jednom kada je probate, pravićete je stalno!

Za 2 kakao kore nam je potrebno:250 gr šećera u prahu, 100 gr margarina, 50 ml mleka, 20 gr meda, 2 jaja, 40 gr kakaoa, 1 prašak za pecivo, 1 kesica vanilin šećera, prstohvat cimeta, 500 g brašna (prosejanog obavezno)

Žuta kora:,4 jaja, 8 kašike brašna, 8 kašike šećera, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer, vanila ekstrat

Krem:1 litar mleka, 250 gr margarina sobne temperature, 200 gr šećera u prahu, 150 gr brašna, 2 kesice vanilin šećera, 1kašičica ekstrata od vanile

Priprema: Prvo praviti kakao kore.U činiju pomešajte sve sastojke sem brašna.Brašno malo po malo dodavajte dok se ne dobije meko testo, ali da se ne lepi za ruke. Prvo mešajte kašikom pa kasnije umesite.
Podelite testo na dva jednaka dela.

Razvucite na papiru za pečenje obe kore, pa pecite na obrnutoj tepsiji, na 200 stepeni 10 minuta.Promer tepsije je otprilike 25 x 35 cm, sami korigujte veličinu i debljinu kore.

Ulupajte belanca sa šećerom u jak šne, pa dodavajte jedno po jedno žumance.Dodajte brašno, prašak za pecivo i ekstrat od vanile, pa izmešajte žicom za mućenje, lagano.

Pecite na 180 stepeni 15 – 20 minuta. Pečen biskvit ohladite.U šerpu staviti mleko i brašno, pa na laganoj vatri mešati dok se ne skuva i zgusne pa sklonite sa vatre da se skroz ohladi.

Ulupajte margarin, šećer u prahu i ekstrat vanile pa toj smesi dodavajte ohladjen krem uz miksiranje.

Na kako koru nanesite pola krema, žutu koru, pa ostatak krema i poklopite kakao korom.Ostavite da odstojido sutradan. Kore tad potpuno omekane.

BONUS RECEPT:

Predstavljamo novi recept za pitu od jabuka koja sadrži veći udio jabuka nego tijesta. Ovu izuzetno kremastu pitu od jabuka možete pripremiti za samo 15 minuta!

Predstavljamo novi recept za pitu od jabuka koja sadrži veći udio jabuka nego tijesta! U samo 15 minuta možete pripremiti izuzetno kremastu pitu od jabuka. Ovaj ubrzani recept daje najukusniji kolač koji sam ikada imao zadovoljstvo kušati.

Još se nisam susreo s tako vlažnim i slatkim kolačem kao što je ovaj. Vjerojatno ćete biti skloni svakodnevnom pečenju ovog kolača. Ovaj recept daje izuzetno ukusan kolač koji će vaša obitelj sigurno cijeniti. Savršen za svaku priliku, ovo je najjednostavniji i najukusniji kolač koji možete pripremiti.

Korištenjem jednostavnih sastojaka i nekomplicirane metode, pridržavanje video recepta osigurat će uspješan ishod.

Komponente i postupak pripreme:

Za pripremu karameliziranih jabuka potrebni su sljedeći sastojci: 1 kilogram jabuka, 80 grama (oko 0,4 šalice) šećera, sok iscijeđen iz jednog limuna i 10 grama (otprilike 1 žlica) kukuruznog škroba.

Za pripremu tijesta potrebni su sljedeći sastojci: 5 jaja, prstohvat soli, 120 grama (što odgovara 0,6 šalice) šećera, 8 grama (ili 1 žličica) vanilin šećera, 160 grama (što je 1 šalica) brašna, 1 žličica praška za pecivo i malo limunove korice. Upotrijebite posudu za pečenje dimenzija 18×28 cm i stavite je u prethodno zagrijanu pećnicu na 356°F (180°C) na 30 minuta.

Za pripremu smjese za vrhnje potrebni su sljedeći sastojci: 400 grama (2 šalice) vrhnja s 33% masnoće, 600 grama (2,8 šalice) krem ​​sira i 60 grama (0,3 šalice) šećera.

Stavite u hladnjak na četiri sata.

Pedeset grama prženih, narezanih badema.

Za pripremu karameliziranih jabuka trebat će vam 1 kilogram jabuka, 90 grama (što odgovara 6 žlica) šećera, sok od jednog limuna i 10 grama (otprilike 1 žlica) kukuruznog škroba.

Za tijesto su potrebni sljedeći sastojci:

Potrebni su sljedeći sastojci: 5 jaja, 130 grama (što odgovara 1/2 šalice plus 2 žlice) šećera, prstohvat soli, 120 grama (ili 3/4 šalice) brašna, 1 žličica praška za pecivo, 50 grama (otprilike 1/5 šalice) mlijeka i 90 grama oraha. Pripremite tepsiju dimenzija 32×37 centimetara i stavite je peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 356°F (180°C) na 20 minuta.

Za smjesu za vrhnje pomiješajte 200 g (1 šalicu) vrhnja s 33% masti, 300 g (1,3 šalice) krem ​​sira i 50 g (1/4 šalice) šećera. Stavite smjesu u hladnjak na 4 sata.

Za pripremu karameliziranih oraha potrebno je 100 grama (što odgovara 1/2 šalice) šećera uz 100 grama oraha.

Za pripremu kreme potrebni su sljedeći sastojci: jedno jaje, 90 grama (što odgovara 6 žlica) šećera, 16 grama (ili 1 žlica) vanilin šećera, 80 grama (cca 8 žlica) kukuruznog škroba, 400 grama (oko 1,6 šalica) mlijeka, 150 grama (3/4 šalica) kiselog vrhnja s udjelom masti od 33% i 120 grama (1/2 šalice) krem ​​sira.

Sastojci potrebni za tijesto uključuju: tri žumanjka, 80 grama (otprilike 2/3 šalice) šećera u prahu, 8 grama (oko 1 čajna žličica) vanilin šećera, mali prstohvat soli, 110 grama (ekvivalentno 1/2 šalica) otopljenog maslaca, 280 grama (oko 1 i 3/4 šalice) brašna, i 1 žličica praška za pecivo.

Za pripremu karameliziranih jabuka potrebni su sljedeći sastojci: 2 jabuke, 60 grama (što odgovara 4 žlice) šećera i 2 žlice soka od limuna.

Pripremite tepsiju promjera 24 cm tako da je obložite papirom za pečenje, pa stavite 30 g badema u listićima. Premjestite pleh u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite na temperaturi od 180°C (356°F) predviđeno trajanje od 60 minuta.