Mekane kiflice sa kremom – Toliko su sočne da se jednostavno tope u ustima!

Evo savršenog recepta za mekane kiflice sa kremom – tijesto koje se topi u ustima i fini, slatki fil od krema koji ih čini neodoljivima! Idealne su za doručak, uz kafu ili kao slatko iznenađenje za goste.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g brašna

  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svježeg)

  • 250 ml mlakog mlijeka

  • 50 ml ulja

  • 80 g šećera

  • 1 jaje

  • Prstohvat soli

  • Rendana korica limuna ili vanilin šećer (po želji)

Za fil:

  • Krem po izboru (eurokrem, nutella, vanilin puding, čokoladni fil…)

Za premazivanje:

  • 1 jaje

  • Malo mlijeka

Priprema:

U mlakom mlijeku razmuti kvasac sa kašičicom šećera i ostavi da nadođe 5–10 minuta. U većoj posudi pomiješaj brašno, šećer, prstohvat soli i po želji rendanu limunovu koricu. Dodaj nadošli kvasac, ulje i jaje, pa zamijesi mekano tijesto. Ako treba, dodaj još malo brašna da se ne lijepi. Tijesto prekriti i ostaviti da naraste oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.

Kad je tijesto naraslo, podijeli ga na 2–3 dijela, pa svaki dio razvuci u krug. Isijeci na trougliće kao za pizzu, na širi dio svakog trouglića stavi malo krema i urolaj u kiflicu.

Ređaj ih u pleh obložen papirom za pečenje, premaži umućenim jajetom i mlijekom. Po želji možeš ih posuti kristal šećerom, orasima ili bademima. Ostaviti ih još 10 minuta da odstoje u plehu.

Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Kad se prohlade, možeš ih posuti prah šećerom ili umočiti krajeve u čokoladu. Ostaju mekane i danima – ako išta ostane!

BONUS RECEPT:

Recept za turski burek ljubazno nam je ustupila jedna naša vjerna čitateljica.

POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:

Potrebni su sljedeći sastojci: četiri šalice brašna, jedna šalica škroba, jedna čaša mlijeka, jedna čaša ulja, pola šalice jogurta, jedna žličica sode bikarbone, jedno jaje, 250 grama margarina i dvije žlice ocat.

Za unutrašnji nadjev potrebni su sljedeći sastojci: 300 grama mljevenog mesa, tri kašike ulja i četiri glavice luka.

Vodič za pripremu ukusnog turskog bureka

Razbijte jaje u plitku zdjelu. Umiješajte mlijeko, ulje, jogurt, sodu bikarbonu i ocat. Postupno dodajte brašno za pripremu tijesta. Ako je potrebno, može se dodati još mala količina brašna kako bi se tijesto zadržalo na željenoj mekoći.

Od tijesta koje ste pripremili odvojite 20 komada jednake veličine. Pokrijte ove komade vlažnom krpom i ostavite ih da odstoje 20 minuta. U međuvremenu, nastavite s nasjeckanjem luka. U loncu zagrijte ulje i propirjajte luk narezan na kockice.

Ubacite mljeveno meso i pirjajte ga na laganoj vatri. Začinite solju i paprom, pa dobro sjedinite. Ostavite smjesu da se ohladi.

Tijesto pospite škrobom i razvaljajte na veličinu tanjura. Slažite deset slojeva tijesta, pazite da između svakog sloja posipate škrob. Po površini još jednom namažite škrobom i valjkom za tijesto razvaljajte što tanje.

Identičan postupak slijedite i za preostalih deset meringue. Dva razvaljana kruga tijesta podijeliti na polovine. Nanesite mort duž ravnih rubova po dužini. Oblikujte tijesto tako da ga razvaljate u cilindrični oblik. Isti postupak postupite s drugim dijelom tijesta.

Lagano oblikujte kiflice i ređajte ih na tacnu. Preko tijesta nanijeti otopljen i ohlađen margarin. Narežite nožem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.