Sastojci za testo:
-
500 g mekog brašna
-
1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg
-
250 ml mlakog mleka
-
80 g šećera
-
1 jaje
-
1 kašičica vanilin šećera
-
50 ml ulja
-
Prstohvat soli
Sastojci za fil:
-
150 g mlevenog maka
-
100 ml mleka
-
3-4 kašike šećera
-
1 kašičica vanilin šećera
Za premazivanje:
-
1 žumance
-
Malo mleka
Priprema:
Prvo napravite testo. U toplom mleku rastopite kvasac sa malo šećera i ostavite 5 minuta da se aktivira.
U veću činiju stavite brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte nadošli kvasac, jaje i ulje, pa zamesite mekano, glatko testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
Ostavite testo da naraste pokriveno, oko 45 minuta, dok ne udvostruči volumen.
Za to vreme pripremite fil: u šerpicu sipajte mleko i šećer, pustite da provri, pa ubacite mleveni mak i vanilin šećer. Kratko kuvajte dok se ne zgusne, samo 1-2 minuta. Ostavite da se ohladi.
Naraslo testo razvucite na pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 5 mm.
Premažite makom, pa pažljivo uvijte u rolat. Isecite na rolnice širine oko 2-3 cm.
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između svake.
Premažite ih žumancetom pomešanim sa malo mleka.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
Po želji, još tople možete posuti prah šećerom.
Miris će vam ispuniti celu kuću, a rolnice će nestati dok trepnete!
Bonus recept
Slatke kiflice sa džemom – Brze i mekane
Sastojci:
-
400 g brašna
-
180 ml jogurta
-
80 ml ulja
-
1 kesica praška za pecivo
-
2 kašike šećera
-
Prstohvat soli
-
Džem po izboru (šljiva, kajsija…)
Priprema:
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dodajte jogurt i ulje, pa zamesite meko testo.
Razvucite testo tanko, secite na trouglove, stavite malo džema na svaki i uvijte u kiflice.
Pecite na 180°C oko 20 minuta, pa ih još tople pospite prah šećerom.
Brže od ovoga – teško! A mekane su kao duša.