Mekike prste da poližeš: Uspevaju svima – za 5 minuta!

Ovaj recept za mekike je brz, jednostavan i savršen za ukusan doručak! Mekike se mogu jesti sa različitim dodacima kao što su kajmak, sir, džem, ili čak same, jer su izuzetno sočne i ukusne. Uživajte u ovom jednostavnom pripremanju bez čekanja na dizanje testa!

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 7 kašika kisele pavlake
  • So (po ukusu)
  • 450 g brašna
  • 15 g praška za pecivo

Priprema:

  1. Priprema testa:

    • Umutite jaja sa kiselom pavlakom i malo soli.
    • Dodajte prašak za pecivo u brašno, pa sve zajedno sjedinite.
    • Umesite testo rukama dok ne postane glatko i mekano.
  2. Oblikovanje mekika:

    • Na pobrašnjenoj površini, razvaljajte testo oklagijom na debljinu oko 1 cm.
    • Isecite testo na deblje trake, a zatim te trake seckajte na trouglove.
  3. Prženje:

    • U velikoj tavi zagrejte ulje, a zatim stavljajte pripremljene trouglove u vruće ulje.
    • Pržite mekike dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave sa svih strana.
    • Kad su gotove, izvadite ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće.
  4. Posluživanje:

    • Poslužite mekike tople, sa kajmakom, sirom, džemom ili jednostavno same.

Saveti:

  • Ako želite mekike sa malo drugačijim ukusom, možete dodati i malo vanilin šećera u testo.
  • Ovaj recept je idealan za pripremu za veće porodične obroke, jer se brzo pravi i svi uživaju u njemu!

Uživajte u savršenim mekikama!

BONUS:

Nakon dugog radnog dana roditelji mogu brzo pripremiti ukusnu i zadovoljnu večeru za svoju djecu.

U potrazi ste za brzim i ukusnim jelom? Isprobajte ove preslatke krunice od punjenog lisnatog tijesta jer će vam se jednostavno otopiti u ustima! Prepune sočnog mesa i sira, ove se poslastice mogu skuhati u tren oka s najvećom lakoćom.

Tražite promjenu od uobičajene zabave? Kako bi bilo da izađete izvan okvira s jedinstvenom i inovativnom poslasticom – krunom od lisnatog tijesta! Ova će divna kreacija zajamčeno osvojiti vaše goste i natjerati ih da posegnu za sekundama, trećinama, pa čak i više!

Za pripremu ovog jela potrebni su vam sljedeći sastojci: 600 g lisnatog tijesta, 500 g mljevenog mesa, 1 glavica luka, 100 g mozzarella sira, 1 jaje i 20 ml vode. Ne zaboravite začiniti solju, crnim paprom i malo vanilije prema vašim željama.

Koji je postupak za njegovu pripremu?

Da napravite 6 jednakih dijelova, podijelite lisnato tijesto. U zdjeli pomiješajte mljevenu svinjetinu, luk narezan na kockice, sol, papar i vodu. Uzmite mesnu smjesu i oblikujte je u kuglaste oblike pa ih stavite na lisnato tijesto. Na vrh stavite sloj sira.

Lisnato tijesto zatvorite tako da dijagonalno preklopite kutove. Zatim stavite vrećicu na pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da ljepljiva strana bude okrenuta prema dolje.

Nakon što pažljivo premažete površinu žumanjkom, škarama umjetnički oblikujte zvjezdice na vrhu. Pripremljeno tijesto stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i ostavite da se peče 40 minuta.