Melazma ili tamne mrlje na licu – Prirodni tretmani

Melazma je pojava mrlja na koži dijela lica koji je izložen suncu. U ovom članku ćemo govoriti o karakteristikama, uzrocima i prirodnim tretmanima za melazma ili tamne mrlje na koži.

Karakteristike melazme

Ovo stanje kože ima snažnu vezu sa disbalansom ženskih hormona progesterona i estrogena. Zato je melasma češća kod trudnica i žena koje koriste kontracepcijska sredstva ili prolaze kroz hormonsku terapiju tokom menopauze. Ovo stanje može se pojaviti samo zbog izlaganja suncu. Zato je češća kod žena koje žive u tropskim klimama i tokom ljeta. Drugi slučajevi mogu se javiti zbog visokog nivoa stresa, nuspojava kozmetičkih proizvoda ili lijekova, nasljeđivanja i problema sa štitnjačom.

Jedini simptom melazme je promjena boje kože na licu. To može izazvati anksioznost ili zabrinutost zbog utjecaja na izgled. Poremećaji boje kože uglavnom imaju jednoličnu smeđu boju. Mrlje se pojavljuju na čelu, obrazima, nosu i gornjoj usni. Obično su simetrične, odnosno pojavljuju se na isti način na obje strane lica.

Tretmani za tamne mrlje ili melazmu

Medicinski tretmani za melazmu uključuju kreme sa azelaičnom kiselinom, hidrokinonom i tretinoinom, eksfolijaciju sa steroidnim ili hemijskim kremama, laserske tretmane (za teže slučajeve), prekid hormonalnih tretmana koji uzrokuju problem ili čekanje da trudnoća prođe kako bi se vidjelo da li se simptomi nastavljaju.

Melazma obično nestaje u maksimalno nekoliko mjeseci uz odgovarajući tretman. Međutim, može se ponovno pojaviti ako zatrudnite ili ponovno počnete uzimati hormone. Ljekari kažu da dobra krema za sunčanje može dosta pomoći u prevenciji ovih mrlja, ali također ćete sprečiti i rak kože i bore.

Kućni lijekovi za tamne mrlje ili melazmu

Samo nekoliko sastojaka koje možete pronaći kod kuće može vam pomoći u primjeni sjajnih prirodnih tretmana za melazmu. Pomoći će vam da se riješite smeđih mrlja koje su se pojavile na licu zbog trudnoće, kontracepcije ili lijekova za menopauzu. Zapamtite da melazma nastaje zbog povećane proizvodnje melanina, što daje boju koži.

 • Pripravaka sa bananama: izgnječite jednu bananu i nanesite ovu smjesu na tamne mrlje 15 minuta. Ponovite ovaj postupak četiri puta sedmično. Isperite toplom vodom.
 • Prirpavak sa patlidžanom: isjecite jedan patlidžan i izvadite pulpu. Napravite oblogu i stavite je na kožu. Držite je tamo 15 minuta, a zatim je isperite vodom. Možete to raditi tri puta sedmično.
 • Prirpravak sa crnim balzamom: Dodajte nekoliko kapi crnog balzama u jedno bjelance (4 ili 5 kapi trebalo bi biti dovoljno). Dobro izmiješajte ovu smjesu i nanesite je na tamne mrlje dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom uveče.
 • Pripravak sa vodikovim peroksidom: obrišite pamučnu lopticu natopljenu vodikovim peroksidom na licu prije odlaska na spavanje.
 • Maska za uklanjanje tamnih mrlja: pomiješajte dvije kašike praškastog mlijeka, 4 kašike meda od pčela i 2 kašike limunovog soka dok se ne formira homogena pasta. Nanesite je na lice i držite je oko 20 minuta. Operite i nanesite sloj prirodnog jogurta. Ostavite da djeluje još 10 minuta i isperite.
 • Prirpavak sa lukom i sirćetom: zgnječite jedan luk i pomiješajte ga sa malo sirćeta. Nanesite tu smjesu na tamne mrlje i držite je tamo 15 minuta. Ako počne peckati ili ako vam koža bude iritirana, odmah je isperite.

Ako imate Melazmu ovi savjeti će pomoći

 • Osobe koje su imala problema sa tamnim mrljama ili melasom trebaju poduzeti dodatne mjere opreza jer se radi o nasljednom poremećaju. Izbjegavajte sunce i uvijek nosite kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom kada provodite dan napolju. Pokušajte izbjegavati pilule za kontrolu rađanja i hormonsku terapiju.
 • Morate biti vrlo oprezni prilikom odlučivanja o tretmanima za melazmu, čak i ako se radi o kućnim lijekovima. Ako su jaki ili abrazivni, mogu imati suprotan učinak i pogoršati situaciju.
 • Tamne mrlje se češće pojavljuju kod žena između 20. i 50. godine.
 • Nema definitivnog lijeka za melazmu. Ali moguće je smanjiti izgled i boju mrlja, koje se mogu vratiti sa sljedećom trudnoćom, ako ponovno počnete koristiti kontracepciju ili ako svakodnevno izlažete kožu suncu.
 • Tamne mrlje nisu ozbiljan medicinski problem: nema drugih simptoma i ne uzrokuju nikakvu štetu. Glavni problem je način na koji mijenjaju vaš izgled.
 • U nekim slučajevima, tamne mrlje nestaju bez tretmana, na primjer, nakon porođaja.
 • Postoje profesionalni tretmani za uklanjanje melasme ili tamnih mrlja, uključujući mikrodermoabraziju, hemijsku eksfolijaciju i laserske terapije. Ovi tretmani se preporučuju samo u najtežim ili naprednim slučajevima.
 • Najbolji način za tretiranje tamnih mrlja je posjetiti dermatologa i ne čekati predugo jer možete poboljšati svoj izgled za nekoliko nedjelja.