Sastojci:
Biskvit:
-
5 jaja
-
5 kašika šećera
-
5 kašika brašna
-
1 kašičica praška za pecivo
-
prstohvat soli
-
par kapi vanilije (po želji)
Preliv (3 mlijeka):
-
400 ml mlijeka
-
200 ml slatke pavlake (vrhnja za šlag)
-
200 ml kondenzovanog mleka (ili zamjena: 200 ml mleka + 3 kašike šećera kuvano 10-ak minuta dok se zgusne)
Karamel preliv:
-
100 g šećera
-
20 g maslaca
-
100 ml slatke pavlake
Priprema:
-
Biskvit: Umutite bjelanca sa prstohvatom soli u čvrst snijeg, dodajte šećer i nastavite mutiti dok ne postane sjajno. Umiješajte jedno po jedno žumance, pa ručno dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Izlijte u podmazan pleh i pecite na 180°C oko 25 minuta.
-
Preliv: Sve sastojke sjedinite. Ohlađen biskvit izbockajte viljuškom i prelijte mliječnom mješavinom ravnomjerno. Ostavite da upije i odmara u frižideru barem 2-3 sata (idealno preko noći).
-
Karamel: Na suhoj tavi otopite šećer dok ne porumeni. Dodajte maslac, promiješajte, a zatim sipajte pavlaku (pazite jer prska!). Kuvajte minut-dva dok se ne sjedini. Ohladite pa prelijte preko kolača.
BONUS:
BEZ PEČENJA BEZ PEĆNICE: Kuglice od bijel čokolade i kokosa gotove za samo par minuta…
POTREBNI SASTOJCI:
Za ovaj recept potrebno vam je 200 grama suhog keksa, 100 grama otopljenog maslaca, 200 grama naribanog kokosa, 200 grama zaslađenog kondenziranog mlijeka, 50 grama šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli i malo dodatnog ribanog kokosa za preljev.
KAKO PRIPREMITI OVE SITNE KOLAČIĆE?
Kako biste napravili temeljac, usitnite suhe kekse u procesoru dok ne postanu fino mljeveni. Pomiješajte zdrobljene kekse s otopljenim maslacem u prostranoj zdjeli, osiguravajući glatku i kohezivnu smjesu.
Da biste napravili smjesu od kokosa, pomiješajte kokos narezan na kockice s kondenziranim mlijekom, šećerom u prahu, ekstraktom vanilije i malo soli u zasebnoj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke dok ne dobijete baršunastu konzistenciju.
Za izradu biskvita, uzmite dio smjese biskvita i maslaca i čvrsto ga utisnite u podlogu kalupa za kekse ili na lim za pečenje. Navlaženim rukama oblikujte kuglice od kokosove smjese, lagano ih spljoštite prije nego što ih rasporedite na podlogu od keksa.
Za dodatni sloj, ako želite, imate mogućnost premazati kekse s još ribanog kokosa tako da ih uvaljate u njega.
HLAĐENJE:
Nakon što stavite kekse na lim za pečenje, ostavite ih da se ohlade u hladnjaku minimalno 2 sata ili dok se potpuno ne stvrdnu.
POSLUŽIVANJE:
Nakon što se kokos kolačići ohlade i stvrdnu, pripremaju se za konzumaciju. Preporučljivo je kolačiće čuvati u hladnjaku dok ne budu spremni za posluživanje.