MENI NEMA BOLJE: Starinska posna sarma!

Danas mi je prijateljica podijelila svoj recept za sarmu, dok sam ja svoju već zamotao i stavio u pećnicu da se peče. Cijenio sam njen recept, posebno uvod, i uživam u nekompliciranoj sarmi.
Moja današnja verzija je bez mesa, s puno luka i poriluka, a ja je isključivo pečem u pećnici. Pošto je sezona kiselog kupusa, krenimo!!!

POTREBNI SU SLEDEĆI SASTOJCI:
1 glavica kiselog kupusa, 4 glavice luka, 2 poriluka, 3 male šalice riže, 1 žličica pimenta, 1 žličica velike ljute ili slatke paprike, sol, papar, list lovora i malo ulja.

KAKO PRIPREMITI NAJUKUSNIJU POSNU SARMU?

Na ulju prodinstajte nasjeckani luk i poriluk, zatim dodajte opranu rižu i nastavite pržiti na srednje jakoj vatri dok riža ne postane sjajna. Začiniti solju, crnim paprom, slatkom mljevenom paprikom i ljutom paprikom (za one koji vole blaži okus može i slatka paprika).

Posudu za pečenje sarme pripremite tako što ćete na dno posude za pečenje dodati malu količinu ulja. Zatim na podnožje stavite sitno nasjeckanu jezgru kupusa i na vrh poslažite listove kupusa.

Dodajte 2-3 lista lovora zajedno s cijelim listovima kupusa na vrh mladog luka kako bi ostali vlažni. Zalijte vrućom vodom dok ne dođe oko dva prsta iznad sarme. Smjesu lagano zagrijte, pokrijte posudu poklopcem, a zatim stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Pecite otprilike 3,5 do 4 sata, pazeći da rešetka bude niže od sredine pećnice.

Savjet: Dodavanje više luka i poriluka, čak i kada se pomiješaju s mesom, pojačava okus. Poželjna je viša posuda za pečenje kako bi se spriječilo prelijevanje; Danas sam koristila zemljanu posudu zbog jedinstvenog okusa.

Ako ste u žurbi, nemojte se suzdržavati od ulja i zapamtite da duže pečenje obično poboljša jelo. Obično bi temperatura pećnice trebala biti umjerena kako bi se omogućila lijepa hrskava tekstura, kako to kažemo u Makedoniji.

Nakon što se skinu listovi, sarme ostaju vlažne i savršeno pečene, bez viška tekućine, samo s malo ulja. Ako niste sigurni u njihovu spremnost, uvijek možete provjeriti jedan kraj posude.

KAKO POSLUŽITI:
U ovoj salati možete uživati ​​i toplu i hladnu jer ne sadrži meso. Uz to savršeno pristaje topla žemlja. Uživajte u obroku!