Sastojci za podlogu:
-
300 g mlevene Plazma keksa
-
100 g istopljenog maslaca
-
100 ml mleka
Sastojci za prvi fil:
-
500 ml mleka
-
100 g šećera
-
1 puding od vanile
-
100 g mlečne Milka čokolade
-
125 g maslaca
Sastojci za drugi fil:
-
200 ml slatke pavlake
-
100 g kisele pavlake
-
1 kašika prah šećera
Sastojci za glazuru:
-
100 g Milka čokolade
-
2 kašike mleka
-
1 kašika ulja
Priprema:
Za početak se pravi podloga. Mlevenu Plazmu sjedinite sa rastopljenim maslacem i toplim mlekom. Smjesa treba da bude kompaktna, ali ne previše suva ni previše mekana – nešto između, kao mokar pesak. Rukom je utisnite u kalup obložen papirom za pečenje (idealno kalup sa obručem), i ostavite u frižideru da se stegne dok pripremate fil.
Za prvi fil stavite 400 ml mleka da se zagreje sa šećerom, a u preostalih 100 ml razmutite puding. Kada mleko provri, ulijte puding i kuvajte dok se ne zgusne. U vruć puding ubacite kockice Milka čokolade i mešajte dok se potpuno ne istopi. Ostavite da se ohladi do sobne temperature, pa dodajte umućen maslac i sve sjedinite mikserom u gladak, sjajan krem.
Drugi fil je laganiji – slatku pavlaku umutite u čvrst šlag, dodajte kašiku prah šećera i na kraju lagano umešajte kiselu pavlaku. Kombinacija slatke i kisele note ovom sloju daje osvežavajući kontrast bogatom čokoladnom filu.
Na podlogu od Plazme prvo ide čokoladni fil, zatim se pažljivo nanosi beli fil. Tortu vratite u frižider na minimum dva sata pre glazure.
Za glazuru, Milka čokoladu otopite na pari sa mlekom i uljem, pa prelijte preko ohlađene torte. Ostavite još barem sat vremena u frižideru, a idealno preko noći.
Ova torta ne traži pečenje, brzo se sprema, a kad se seče – svaka kocka izgleda savršeno i miriše neodoljivo. Milka daje tu blagost i pun čokoladni ukus koji se razlikuje od klasičnih čokoladnih torti, dok Plazma donosi onu notu domaće, poznate topline. Ako tražite desert koji svi vole, od djece do odraslih – ovo je recept koji ćete zapisati u svesku pod „obavezno praviti opet”.
Bonus recept:
Čokoladna mus torta sa Plazmom – Bez pečenja, a izgleda kao iz poslastičarnice
Sastojci za podlogu:
-
250 g mlevene Plazma keksa
-
120 g rastopljenog maslaca
-
100 ml mleka
Sastojci za mus:
-
300 g crne ili mlečne čokolade (po ukusu)
-
300 ml slatke pavlake
-
2 jaja
-
2 kašike šećera
-
1 kašičica želatina (opciono, za čvršću strukturu)
Sastojci za dekoraciju (po želji):
-
Rendana čokolada
-
Kakao u prahu
-
Par komadića Plazma keksa ili čoko kuglice
Priprema:
Podloga se pravi isto kao i kod prethodne torte – Plazma, maslac i mleko sjedine se u čvrstu, ali podatnu masu i ravnomerno utisnu u kalup. Ostavite u frižider dok spremate mus.
Za mus je važno da čokoladu prvo otopite na pari ili u mikrotalasnoj i ostavite da se malo prohladi. Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag. Jaja i šećer umutite na pari dok ne dobijete svetlu, penušavu masu (ovo je važno jer time termički obradite jaja, pa nema bojazni).
Kad se sve prohladi, sjedinite čokoladu sa jajima, pa pažljivo umešajte šlag. Po želji, možete dodati prethodno aktiviran želatin (1 kašičica u 2 kašike vode), ako želite da torta bude stabilnija i da može stajati van frižidera duže.
Smesu rasporedite preko podloge i poravnajte. Ostavite da se stegne najmanje 5 sati, a idealno preko noći. Pred služenje pospite kakaom, čokoladom i dekorišite kako god želite.
Ova torta ima izuzetno bogat i penušav ukus, kao najfiniji desert iz luksuzne poslastičarnice, a pravi se kod kuće, bez uključivanja rerne. Savršena za posebne prilike ili kad jednostavno želite da impresionirate – bez mnogo truda.