Ova torta je pravo čudo u svetu slatkiša – sočan biskvit od bjelanjaka i oraha, bogata krema od mlijeka, vanilije i čokolade, sve to upotpunjeno savršenim šlagom i sjeckanim orasima. Svaki sloj ove torte je pun uživanja i jednostavno se topi u ustima. Savršen izbor za svaku priliku! Evo kako je možete pripremiti:
Kore:
- 10 bjelanjaka
- 160 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 2 žlice brašna
Priprema:
- Umutite bjelanjke sa šećerom dok ne dobijete čvrsti šne.
- Dodajte mljevene orahe i brašno, lagano promešajte.
- Smesu rasporedite u podmazani pleh (dimenzije po vašoj želji) i pecite na 180°C oko 20-25 minuta, dok biskvit ne postane zlatno smeđi. Ostavite da se ohladi.
Krema:
- 1 l mlijeka
- 10 žumanjaka
- 3 pudinga od vanilije
- 6 žlica brašna
- 100 g šećera
- 250 g margarina ili maslaca
- 250 g mliječne čokolade
- 250 g bijele čokolade
Priprema:
- U 1 l mlijeka skuvajte pudinge sa šećerom i brašnom, stalno mešajući da ne nastanu grudvice.
- Kad se puding ohladi, dodajte maslac ili margarin i dobro izmešajte dok ne postane glatka krema.
- Otopite mliječnu i bijelu čokoladu u malo mleka ili na pari, pa ih dodajte u kremu. Mešajte dok se sve lepo sjedini.
Dekoracija:
- 200 g mliječne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- Sjeckani orasi za posipanje
Priprema:
- Otopite mliječnu čokoladu zajedno sa vrhnjem za šlag, pa dobro promešajte da dobijete glatku čokoladnu smesu.
- Ohladite je, a zatim prelijte preko ohlađenih kora i kreme.
- Na kraju, pospite sjeckanim orasima i stavite tortu u frižider da se ohladi i stegne pre služenja.
Ova torta je prava poslastica za sve ljubitelje čokolade i orašastih plodova. Sočan biskvit, bogata krema i čokoladni preliv stvaraju savršen spoj ukusa koji će vas oduševiti.
BONUS:
- Pečena cvjetača je ukusnija od pržene! Hrskava i ukusna, pečena cvjetača jednostavno je zdrava!
Otkrijte ukusniji i zdraviji način uživanja u cvjetači uz ovaj divan recept za hrskavo pečenu cvjetaču. Ako se odlučite za pečenje umjesto prženja, možete uživati u zadovoljavajućem hrskanju dok uživate u prehrambenim prednostima koje nudi.
Ovaj recept za pečenu cvjetaču, prožetu pikantnim umakom od začinskog bilja, služi kao savršen izbor za svaki događaj, pružajući zadovoljavajuću i ukusnu opciju koja se može napraviti s lakoćom. Bilo da tražite divan prilog ili laganu večeru, ovo će jelo zajamčeno ostaviti nezaboravan dojam.
POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:
Za pripremu cvjetače sastavite jednu glavicu cvjetače, tri kriške limuna, prstohvat soli, malo kopra, 150 grama panko krušnih mrvica, jedan češanj mljevenog češnjaka, pet žlica maslinovog ulja, jednu žličicu talijanskog bilja, sol i crni papar po želji nasjeckani peršin, 100 grama ribanog parmezana, 100 grama brašna i tri jaja. Za umak uz koji ide trebat će vam 200 grama kiselog vrhnja, 100 grama jogurta, limunov sok po ukusu, nasjeckani peršin te sol i crni papar po želji.
KOJI SU NAJBOLJI NAČINI KUHANJA UKUSNE CVJETAČE?
priprema:
Da biste pripremili cvjetaču, razlomite je na male cvjetove. Što se tiče kuhanja cvjetače: Započnite tako da zakuhate lonac vode. Nakon što voda proključa, dodajte cvjetaču, kriške limuna, prstohvat soli i malo kopra.
- Nakon što ste cvjetaču kuhali 5 minuta, ocijedite vodu i ostavite da se ohladi. Zatim možemo nastaviti s pripremom smjese za krušne mrvice. U zdjeli pomiješajte 150 g panko krušnih mrvica, mljeveni češnjak, maslinovo ulje, talijansko bilje, sol, crni papar, nasjeckani peršin i naribani parmezan. Provjerite jesu li sastojci dobro izmiješani.
Započnite stavljanjem 100 g brašna u zdjelu za pripremu pohanja od cvjetače. U drugoj zdjeli umutiti 3 jaja. Kuhane komade cvjetače najprije pospite brašnom, zatim uronite u razmućena jaja i na kraju premažite mješavinom krušnih mrvica. Kada je to gotovo, pržene komade cvjetače stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pečenje:
Za savršeno pečenu cvjetaču, počnite postavljanjem pećnice da se zagrije na 180°C (350°F). Pustite cvjetaču da se peče otprilike 20 minuta, ili dok ne dobije divnu zlatnosmeđu boju i ugodnu hrskavost.
Za pripremu umaka u posudi pomiješajte 200 g kiselog vrhnja sa 100 g jogurta. Dodajte malo soka od limuna, malo nasjeckanog peršina, crnog papra i malo soli. Uvjerite se da su svi sastojci dobro izmiješani.
Poslužiti:
Pečenu cvjetaču poprati s promišljeno pripremljenim umakom.