Monte kocke – Sočan i kremast desert s čokoladnim i vanilija slojevima

Evo recepta za Monte kocke – kremasti kolač inspirisan popularnim Monte desertom, sa bogatim slojevima čokolade, mlečnog fila i mekanom korom. Ovaj kolač je omiljen na slavama, rođendanima i kad god želiš nešto konkretno slatko, a fino se seče na kocke i izgleda super i na tanjiru.

Sastojci za koru:

4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo

Sastojci za beli fil:

500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kašike gustina
100 g bele čokolade
125 g maslaca ili margarina

Sastojci za čokoladni fil:

500 ml mleka
3 kašike šećera
3 kašike gustina
100 g crne čokolade
125 g maslaca ili margarina

Glazura (po želji):

100 g crne čokolade
3 kašike ulja

Priprema kore:

Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu penasta. Dodaj prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo, pa lagano umešaj. Smesu izlij u pleh obložen papirom za pečenje (otprilike 20×30 cm) i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. Proveri čačkalicom da li je kora pečena. Ohladi.

Priprema belog fila:

U šerpi zakuvaj 400 ml mleka sa šećerom i vanilin šećerom. U preostalih 100 ml razmuti gustin. Kad mleko provri, dodaj gustin i mešaj dok se ne zgusne. Dodaj belu čokoladu, mešaj dok se ne istopi, pa ostavi da se potpuno ohladi. Umuti penasto maslac i sjedini ga sa ohlađenim kremom.

Priprema čokoladnog fila:

Postupak je isti kao za beli fil – kuvaj gustin u mleku, dodaj crnu čokoladu, ohladi, pa sjedini sa umućenim maslacem.

Slaganje:

Na ohlađenu koru nanesi beli fil, lepo poravnaj, zatim stavi čokoladni fil i opet poravnaj. Ako želiš, preko možeš preliti glazuru od istopljene čokolade i ulja.

Stavi u frižider da se dobro stegne, idealno preko noći. Reži na kocke i uživaj!