Sastojci
– 1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
– 1 žlica Vegete
– 7 žlica ulja
– 6 jaja
– 150 g Pšeničnog oštrog brašna
– ½ žličice soli
– 500-600 ml mlijeka
Priprema
Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom. Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.
Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga.
Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C, 20-30 minuta. pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite, poslužite uz salatu.
Izvor: coolinarika.com
BONUS RECEPT: Griz Pita
Sastojci:
Za pripremu ovog ukusnog deserta trebat će vam:
- 4 jaja
- 300 g šećera
- 1,5 dl ulja
- 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
- 200 g griza
- 1/2 limuna (naribana kora)
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1/2 kg kora za pitu
Preliv:
- 300 g šećera
- 4 dl vode
- Sok od 1 limuna
Priprema:
- Podijelite kore u tri skupine po četiri kore.
- Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru od limuna.
- Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
- Podijelite nadjev na tri dijela. Svaku koru obilno premažite nadjevom.
- Svaku skupinu kora urolajte i stavite u tepsiju.
- Ostatak nadjeva premažite preko zamotanih rolica.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pitu oko 20 minuta.
Sirup:
- Dok se pita peče, pripremite sirup od šećera, vode i limunovog soka.
- Pustite da sirup zavri i ostavite ga da se kuha 10 minuta, zatim ga ohladite.
- Prelijte ohlađeni sirup preko tek pečene pite. Pitu možete izbosti čačkalicom za bolje upijanje sirupa.
- Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Uživajte u ovim ukusnim domaćim delicijama!