NAJBOLJA KVRGUŠA: Jednom je probate i pravite je zauvek!

Sastojci

– 1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak, pileća prsa)
– 1 žlica Vegete
– 7 žlica ulja
– 6 jaja
– 150 g Pšeničnog oštrog brašna
– ½ žličice soli
– 500-600 ml mlijeka

Priprema

Pileće meso odvojite od kosti, narežite ga na manje komade i pospite Vegetom. Pripremljeno meso popecite na 3 žlice zagrijanog ulja sa svih strana desetak minuta.

Razmućena jaja pomiješajte s brašnom, soli, mlijekom i smjesu ostavite stajati 10-15 minuta. U vatrostalnu posudu ili pleh stavite preostalo ulje i zagrijte ga.

Na toplo ulje izlijte trećinu pripremljene smjese od jaja i brašna. Na to rasporedite popečeno meso, a po mesu izlijte preostalu smjesu od jaja, brašna i mlijeka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 210°C, 20-30 minuta. pečenu kvrgušu malo ohladite, narežite, poslužite uz salatu.

Izvor: coolinarika.com

BONUS RECEPT: Griz Pita

Sastojci:

Za pripremu ovog ukusnog deserta trebat će vam:

  • 4 jaja
  • 300 g šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl jogurta ili kiselog mlijeka
  • 200 g griza
  • 1/2 limuna (naribana kora)
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1/2 kg kora za pitu

Preliv:

  • 300 g šećera
  • 4 dl vode
  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Podijelite kore u tri skupine po četiri kore.
  2. Umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte jogurt, ulje i naribanu koru od limuna.
  3. Kada se šećer otopi, umiješajte griz i prašak za pecivo.
  4. Podijelite nadjev na tri dijela. Svaku koru obilno premažite nadjevom.
  5. Svaku skupinu kora urolajte i stavite u tepsiju.
  6. Ostatak nadjeva premažite preko zamotanih rolica.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite pitu oko 20 minuta.

Sirup:

  1. Dok se pita peče, pripremite sirup od šećera, vode i limunovog soka.
  2. Pustite da sirup zavri i ostavite ga da se kuha 10 minuta, zatim ga ohladite.
  3. Prelijte ohlađeni sirup preko tek pečene pite. Pitu možete izbosti čačkalicom za bolje upijanje sirupa.
  4. Ostavite pitu da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

Uživajte u ovim ukusnim domaćim delicijama!