Najlakša metoda ikada – Evo kako da uzgajate đumbir kod kuće

Đumbir je jedan od najzdravijih i najkorisnijih začina koje možemo imati u kući. Koristi se u kuhinji, medicini, čajevima i prirodnim preparatima. No, koliko često vam se dogodilo da vam baš ponestane đumbira onda kad vam najviše treba? Dobra vijest je da više nikada nećete morati da ga kupujete, jer ga možete vrlo lako uzgajati kod kuće – i to tokom cijele godine.

Ova metoda ne zahtijeva ni baštu, ni plastenik, ni veliko znanje o biljkama. Sve što vam treba su komadić korijena đumbira, saksija, zemlja i malo strpljenja. A nagrada je obilna: svjež, domaći đumbir koji možete brati kada vam zatreba, iznova i iznova.

Za početak, važno je nabaviti kvalitetan korijen đumbira. Najbolje je da kupite organski đumbir, jer običan iz prodavnica zna biti tretiran hemikalijama koje sprječavaju klijanje. Potražite komad koji ima „oka“ – male pupoljke slične onima na krompiru.

Sljedeći korak je da korijen đumbira potopite u toplu vodu nekoliko sati – ili preko noći – kako biste uklonili eventualne ostatke pesticida i potakli proces klijanja. Nakon toga, đumbir isijecite tako da svaki komadić ima barem jedno „oko“.

Sada dolazimo do saksije. Idealna je šira, ali ne previše duboka posuda, jer đumbir raste horizontalno. Na dno stavite sloj drenaže (šljunak ili komadiće cigle), pa preko toga laganu, rahlu zemlju bogatu kompostom.

Komade đumbira položite na površinu zemlje s okom prema gore, a zatim ih lagano prekrijte tankim slojem zemlje. Zalijte lagano i stavite saksiju na toplo mjesto s indirektnim svjetlom. Đumbiru ne treba puno sunca, ali voli vlagu i toplotu.

U početku ćete možda biti nestrpljivi, jer đumbir sporo klija – prvi izdanci mogu se pojaviti tek nakon 2-3 sedmice. No, kada krene da raste, primijetit ćete predivne, dugačke, uspravne listove slične travi. Tada znate da je biljka dobro ukorijenjena.

Đumbir voli vlagu, pa je važno da zemlja nikada ne bude potpuno suha. Zalijevajte ga redovno, ali izbjegavajte pretjerano natapanje. Preporučuje se i povremeno orošavanje listova, naročito ako je zrak u prostoriji suh.

Nakon nekoliko mjeseci – najčešće između 6 i 10 – možete početi s berbom. Ne morate vaditi cijeli korijen: pažljivo otkopajte rub saksije i odlomite jedan dio đumbira, a ostatak ostavite da i dalje raste. Tako možete neprestano „žnjeti“ plodove svog truda bez potrebe da biljku u potpunosti uklonite.

S vremenom ćete naučiti prepoznati idealne uvjete za rast. Ako listovi požute, to može značiti da je đumbiru previše vode ili da nema dovoljno hranjivih tvari. Tada je korisno dodati malo domaćeg komposta ili čaja od bananine kore kao prirodnog gnojiva.

Đumbir ne napadaju često štetočine, ali budite na oprezu ako primijetite sitne mušice – to može ukazivati na previše vlage. U tom slučaju, privremeno smanjite zalijevanje i provjetrite zemlju.

Zanimljivo je da se đumbir može uzgajati i u zatvorenim prostorima tokom cijele godine. Dovoljno je da biljci osigurate toplinu i vlagu. U zimskim mjesecima držite je dalje od promaje i blizu izvora svjetlosti.

Jedna velika prednost kućnog uzgoja đumbira jeste i što ga možete zamrznuti. Ako uberete veću količinu, nasjeckajte ga i stavite u zamrzivač – bit će vam pri ruci uvijek kad zatreba.

Bonus savjet: možete uzgajati đumbir i u plastičnoj flaši. Presijecite bocu po dužini, napravite rupe za drenažu, naspite zemlju i posadite đumbir – idealno rješenje za one s ograničenim prostorom!

Uz malo truda, đumbir će postati nezaobilazni dio vašeg domaćinstva. Svjež, mirisan i pun ljekovitih svojstava – idealan za čajeve, jela, prirodne sirupe i čak kozmetičke tretmane.

I najvažnije – više nikada nećete biti u situaciji da vam zatreba komad đumbira, a da ga nemate. Vaš dom će ga uvijek imati – živog, svježeg i zdravog, spremnog da pruži sve svoje blagodati.