Ovaj čokoladni kolač s mekanim korama, bogatim čokoladnim filom i laganom dekoracijom je savršen za svaku priliku. Uz jednostavnu pripremu i bogat okus, sigurno će oduševiti vaše goste ili biti savršen užitak uz šalicu kave.
Sastojci:
Za 4 kore:
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 4 žlice brašna
- 3 žlice kakao praha
Za fil:
- 8 dl mlijeka
- 2 pudinga od čokolade (ukupno 80 g)
- 6 žlica šećera
- 150 g margarina
- 100 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
Još:
- 100 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- 150 g šlaga
- 150 ml mlijeka
- 50 g čokolade
- 20 g margarina
Priprema:
1. Priprema kora:
- Izmiksajte bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera, a zatim dodajte jedno po jedno žumanjce.
- U posebnoj posudi pomiješajte brašno i kakao, pa tu smjesu lagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
- Sve sjedinite špatulom i od ove smjese ispecite 4 tanke kore na 180°C, oko 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade.
2. Priprema fila:
- Pomiješajte 2 dl mlijeka, puding i šećer, a preostalih 6 dl mlijeka stavite da zakipi.
- Kad mlijeko provri, zakuhajte smjesu od pudinga i miješajte dok se ne zgusne.
- Maknite s vatre i umiješajte 100 g čokolade dok se ne otopi. Ostavite fil da se potpuno ohladi.
- Izradite margarin sa šećerom u prahu i sjedinite ga s ohlađenim pudingom.
- Posebno izmiksajte slatko vrhnje.
3. Slaženje torte:
- U kalupu u kojem ste pekli kore slažite tortu: prva kora, sloj slatkog vrhnja, sloj čokoladnog fila i tako redom, završavajući zadnjom korom.
- Svaku koru lagano poprskajte mlijekom.
- Ostavite tortu u hladnjaku dva sata, a zatim je preokrenite na pladanj.
4. Dekoracija:
- Izmiksajte šlag.
- Otopite čokoladu s margarinom i tortu odozgo ukrasite čokoladnim preljevom.
- Preostalom čokoladnom smjesom i šlagom završite dekoraciju po želji.
Savjet:
Ovaj kolač je izvanredan i vrlo dekorativan, idealan za svečane prilike. Pripremite ga unaprijed, jer se s vremenom okusi još bolje upijaju, a kore omekšaju, stvarajući savršen kontrast s bogatim čokoladnim filom.