Najukusnija LIMUN PITA – Postala je moja omiljena!

Limun pita je lagana, osvežavajuća poslastica sa hrskavim testom i mirisnim, blago kiselkastim filom koji savršeno osvežava, posebno u toplijim danima. Idealna je uz šolju kafe ili čaja, a izgleda i jako lepo kad se seče na kocke.

Sastojci za koru:

250 g brašna
120 g maslaca ili margarina
1 jaje
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli

Sastojci za fil:

3 jaja
150 g šećera
3 kašike gustina
250 ml vode
sok i rendana korica 1 većeg limuna
po želji: malo putera (oko 10 g) za dodatnu glatkoću fila

Priprema kore:

U činiji pomešaj brašno, prašak za pecivo, so, šećer i vanilin šećer. Dodaj hladan maslac iseckan na kockice i utrljaj ga u brašno dok ne dobiješ mrvičastu smesu. Dodaj jaje i umesi glatko testo. Ako je potrebno, dodaj kašiku-dve hladne vode.

Testo umotaj u foliju i ostavi u frižideru 15–20 minuta da se stegne.

Razvij testo i prebaci u pleh dimenzija otprilike 20×30 cm, obložen papirom za pečenje. Izbockaj viljuškom i peci u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta, dok ne počne blago da rumeni.

Priprema fila:

U šerpi razmuti jaja sa šećerom, dodaj gustin, pa postepeno sipaj vodu i limunov sok. Ubaci i rendanu koricu limuna, dobro promešaj. Stavi na laganu vatru i kuvaj uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, kao puding. Po želji, kada skloniš s vatre, umešaj malo putera da fil bude još svilenkastiji.

Vruć fil odmah nanesi preko prethodno pečene kore i lepo poravnaj.

Kolač ostavi da se potpuno ohladi, a zatim ga stavi u frižider na nekoliko sati da se stegne. Pre služenja po želji pospi šećerom u prahu ili dekoriši tankim kriškama limuna.

Seče se na kocke ili štanglice i služi hladno. Ova pita je prava osvežavajuća bomba – lagana, a bogatog ukusa.