Napravite prirodni šampon za kosu jednostavno

Share

Danas većina proizvoda za ličnu higijenu sadrži hemikalije i sintetičke sastojke. Stoga, nisu baš zdravi za tijelo, kosu ili nokte. Želite li saznati kako napraviti prirodni šampon? Mnogi od ovih proizvoda mogu proći kroz naše pore i dospijeti u krvotok. Ako tražite prirodnu alternativu šamponu, pročitajte sljedeće savjete o tome kako napraviti prirodni šampon.

Prirodni šampon od jabučnog sirćeta i sode bikarbone

“Organski šamponi” se prave od biljnih i prirodnih sastojaka. Njihov miris potiče od eteričnih ulja, ali mogu biti prilično skupi. Ali ne morate brinuti jer imamo drugo rješenje. Moramo se vratiti receptima koje su naši preci koristili za higijenu i zdravlje.

Na primjer, sa jabučnim sirćetom i sodom bikarbonom možete očistiti vlasište i kosu za nekoliko minuta i postići sjajne rezultate. Također možete dodati određena eterična ulja kako biste prikrili jak miris sirćeta.

Svaki od ovih recepata za prirodni šampon djeluje prema vašim potrebama: ulje čajevog drveta djeluje dobro protiv peruti; ulje ružmarina djeluje dobro za kosu koja opada, a ulje lavande djeluje dobro za opuštanje vlasišta.

Kako to napraviti ovaj šampon:

Pomiješajte kašiku sode bikarbone sa čašom tople vode dok se ne rastvori. Napunite plastičnu bocu ovom smjesom (može biti prazna boca od šampona). Ako imate masniju kosu, dodajte malo više sode bikarbone u smjesu. U posebnom spremniku, pomiješajte šolju jabučnog sirćeta sa šoljom vode i napunite drugu bocu. Ova druga smjesa je regenerator. Ako je vaša kosa suha, dodajte više sirćeta.

Da biste koristili ovaj šampon i regenerator, trebate navlažiti kosu i nježno masirati prvu smjesu u kosu. Zatim isperite kosu toplom vodom. Primijetit ćete da vam je kosa malo suha. Ne brinite, jer će regenerator djelovati kako bi pomogao izbalansirati pH.

Nanesite regenerator na isti način i isperite kosu. Imajte na umu da tokom prvih nekoliko dana nakon upotrebe ovog šampona i regeneratora, vaša kosa će trebati prilagoditi se novom načinu pranja i stvoriti svoj prirodni zaštitni sloj. Primijetit ćete da vam je kosa masnija ili da imate više peruti nekoliko sedmica. Budite strpljivi i zdravlje će se vratiti vašoj kosi, bez sumnje.

Recept za prirodni šampon od aloe vere

Aloe vera je nevjerovatna biljka sa omekšavajućim svojstvima za kožu. Zato se često koristi kao osnova za recepte prirodnih šampona.
Potrebna su vam četiri sastojka da biste napravili ovaj šampon: glicerin (5 ml), gel aloe vere (jedna kašika), tečni sapun od kastilje (60 ml) i biljno ulje (1 ml). Ove sastojke možete pronaći u prodavnicama prirodne medicine. Aloe vera se može izvaditi iz biljke kašikom. Da biste to uradili, prerežite jedan list, a zatim ga uzdužno podijelite na dva dijela.

Možete dodati nekoliko kapi eteričnih ulja u ovaj šampon kako biste mu dali lijep miris i istovremeno vam pomogli sa određenim problemima, kao što su gubitak kose, perut ili suho vlasište. Pomiješajte sve sastojke i stavite ih u posudu, miješajući kašikom ili mikserom. Zatim možete dodati eterično ulje po vašem izboru. Trebalo bi vam oko 120 ml šampona. Sipajte ga u plastičnu ili staklenu bocu. Možete koristiti levak da biste olakšali sipanje u bocu. Važno je da ima dobar poklopac koji dobro zatvara. Sačuvajte ovu bocu i koristite je svaki put kada perete kosu. Možete je koristiti svaki dan, imajući na umu da biste održali vlasište što zdravijim, trebali biste svaki dan i po malo navlažiti kosu. Prije upotrebe šampona od aloe vere, malo protresite bocu jer se sastojci mogu odvojiti nakon nekoliko sedmica.

Recepti za prirodni šampon sa medom

Za ovaj prirodni šampon trebat će vam tečni sapun od kastilje, čisti pčelinji med i voda. Pomiješajte pola šolje sapuna sa pola šolje vode i jednom šoljom meda u boci sa navojnim poklopcem. Lagano protresite smjesu da se sastojci pravilno izmiješaju. Perite kosu kao i obično, ostavljajući smjesu na kosi oko 10 minuta da bi djelovala. Zatim isperite.

Druga opcija je da pomiješate 1/4 šolje meda, dvije kašike vode, 2 kašike tečnog sapuna od kastilje, jedno veliko jaje, jednu kašiku hamamelisa, jednu kašičicu ružine vode i jednu kašiku pšeničnih klica.

Sipajte ovu smjesu u bocu sa navojnim poklopcem.cNanesite na kosu kao i običan šampon.