Limun nije samo korisna voćka zbog svojih plodova bogatih vitaminom C – on je i predivna biljka koja svojim aromatičnim mirisom i svijetlozelenim listovima može unijeti svježinu i eleganciju u svaki dom. Uzgajanje limuna u saksiji odličan je način da dobijete prirodan dekor, osvježivač prostora i, uz malo truda, čak i plodove.
U nastavku donosimo detaljan vodič za uspješan uzgoj limuna u tegli, čak i ako nemate baštu.
1. Koju sortu limuna odabrati za saksiju?
Za uzgoj u saksiji najbolje su patuljaste sorte limuna, koje su prilagođene ograničenom prostoru i sporije rastu. Najčešće preporučene su:
-
Meyer limun – manji, slađi plodovi, idealan za kućne uslove
-
Ponderosa – hibrid limuna i citrona
-
Lisbon i Eureka – klasične sorte koje dobro podnose kontejnere
2. Priprema saksije i zemlje
Veličina saksije: Početna saksija treba da ima kapacitet od najmanje 30 litara, s dubinom od 40–50 cm. Mora imati rupe za drenažu.
Zemlja: Koristite kvalitetan supstrat bogat humusom, dobro dreniran. Idealna kombinacija je:
-
50% obične vrtne zemlje
-
30% komposta
-
20% pijeska ili perlita (radi drenaže)
Na dno saksije obavezno stavite sloj šljunka ili keramike radi boljeg oticanja viška vode.
3. Sadnja limuna – korak po korak
-
Odaberite zdravu sadnicu – po mogućstvu već kalemljenu
-
Napravite udubljenje u zemlji i pažljivo postavite biljku
-
Zagrnite zemljom do početka stabla (ne preko kalema)
-
Zalijte obilno i ostavite saksiju na sunčano mjesto
Limunu je potrebno najmanje 6 sati direktnog sunca dnevno, pa je idealno postaviti saksiju blizu prozora ili na balkon/terasu.
4. Održavanje i nega
Zalivanje: Redovno, ali umjereno. Zemlja treba da bude vlažna, ne natopljena. U zimskom periodu zalivanje smanjiti.
Đubrenje: Limun zahtijeva hranljive materije. Koristite specijalna citrusna đubriva svakih 4–6 sedmica tokom vegetacije (proljeće-ljeto).
Orezivanje: Održavajte kompaktan oblik i uklanjajte suve ili slabe grane. Orezivanje stimuliše rast i plodonošenje.
Presađivanje: Na svake 2–3 godine prebacite biljku u veću saksiju, ili osvježite gornji sloj zemlje.
5. Zimi u kući – ljeti napolju
Limun ne podnosi mraz. Kada temperature padnu ispod 10°C, biljku unesite unutra. Tokom zime stavite je na najsvjetlije mjesto u kući. Iznesite je ponovo van čim prođe opasnost od mraza.
6. Bonus: Prirodan osvježivač prostora
Listovi limuna oslobađaju eterična ulja čak i kada ih samo protrljate prstima. Njegova prisutnost u prostoriji može pomoći u neutralisanju neprijatnih mirisa, djelovati umirujuće i poboljšati raspoloženje.
Zaključak
Sadnja limuna u saksiji nije samo korisna – ona je i estetski i emocionalno bogata praksa. Uz malo pažnje, vaš dom može postati mjesto koje miriše na Mediteran, oplemenjeno zelenilom i prirodom. Osim dekorativnog efekta, imate priliku uzgajati vlastite plodove, bez pesticida i nepotrebnih troškova.