Nećete verovati šta se dogodi vašem organizmu ako svakodnevno jedete tučak (portulak)!

U mnogim delovima sveta, biljka poznata kao tučak ili portulak (lat. Portulaca oleracea) raste slobodno i često se smatra običnim korovom. Međutim, ova nisko rastuća biljka sa mesnatim listovima skriva u sebi pravo bogatstvo nutrijenata. Ako je konzumirate svakog dana – i to u malim količinama – vaše telo može doživeti neverovatne promene.

Šta je zapravo tučak?

Tučak je jestiva biljka sa sočnim, zelenim listovima i blago kiselkastim ukusom, koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Raste gotovo svuda – u baštama, uz trotoare, na poljima – i često prolazi neprimećeno. A zapravo, reč je o biljci koja po nutritivnoj vrednosti može da parira i skupim supernamirnicama.

1. Tučak je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina

Tučak je jedan od retkih izvora omega-3 masnih kiselina u biljnom svetu. Redovno unošenje ovih zdravih masti može doprineti:

  • Smanjenju upala u organizmu

  • Poboljšanju rada srca i krvnih sudova

  • Boljoj funkciji mozga i koncentraciji

  • Prevenciji depresije i anksioznosti

Samo jedna porcija portulaka dnevno može doprineti zdravijem nervnom i kardiovaskularnom sistemu.

2. Snažan antioksidativni efekat

Tučak sadrži visok nivo vitamina A, C i E, kao i beta-karotena, glutationa i polifenola – antioksidanata koji štite ćelije od slobodnih radikala i usporavaju starenje. Redovnim unosom ove biljke:

  • Jača se imunitet

  • Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

  • Usporavaju se degenerativni procesi u telu

3. Tučak čuva zdravlje probave

Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, portulak podstiče zdravu digestivnu funkciju. Svakodnevna konzumacija može pomoći kod:

  • Očuvanja zdrave crevne flore

  • Sprečavanja zatvora

  • Regulacije apetita i šećera u krvi

4. Bogat je esencijalnim mineralima

U svakodnevnoj ishrani, često nam nedostaje magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe. Tučak ih sadrži u iznenađujuće velikim količinama. Ovi minerali su ključni za:

  • Rad srca i mišića

  • Jačanje kostiju i zuba

  • Održavanje zdravog krvnog pritiska

  • Prevenciju anemije

5. Pomaže u mršavljenju

Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, visokom udelu vlakana i osećaju sitosti koji pruža, tučak je savršen dodatak dijetama za mršavljenje. Možete ga jesti sirovog u salatama, u smutijima, kuvanog, pa čak i kao dodatak čorbama i jelima.

BONUS: Kako najbolje konzumirati tučak svaki dan?

  • Sirov u salatama – pomešajte sa krastavcem, paradajzom i limunovim sokom.

  • U smutiju – ubacite ga sa jabukom, limunom i malo đumbira.

  • U supama i čorbama – dodajte ga pred kraj kuvanja, da zadrži hranljive materije.

  • U omletu ili na pizzi – listovi tučka daju blag, osvežavajući ukus.

  • Kao čaj – sušeni listovi se mogu koristiti i kao blagi biljni čaj za umirenje želuca.

Zaključak

Ako svakodnevno jedete tučak, vaše telo će vam biti zahvalno. Ova jednostavna biljka nudi obilje koristi za zdravlje – od jačanja imuniteta, do očuvanja srca i zdravih creva. Pored toga, lako se pronalazi, besplatna je i svestrana u pripremi.

Ne dozvolite da vas zavara njen skroman izgled – tučak je pravo blago prirode koje bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne ishrane!