U mnogim delovima sveta, biljka poznata kao tučak ili portulak (lat. Portulaca oleracea) raste slobodno i često se smatra običnim korovom. Međutim, ova nisko rastuća biljka sa mesnatim listovima skriva u sebi pravo bogatstvo nutrijenata. Ako je konzumirate svakog dana – i to u malim količinama – vaše telo može doživeti neverovatne promene.
Šta je zapravo tučak?
Tučak je jestiva biljka sa sočnim, zelenim listovima i blago kiselkastim ukusom, koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Raste gotovo svuda – u baštama, uz trotoare, na poljima – i često prolazi neprimećeno. A zapravo, reč je o biljci koja po nutritivnoj vrednosti može da parira i skupim supernamirnicama.
1. Tučak je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina
Tučak je jedan od retkih izvora omega-3 masnih kiselina u biljnom svetu. Redovno unošenje ovih zdravih masti može doprineti:
-
Smanjenju upala u organizmu
-
Poboljšanju rada srca i krvnih sudova
-
Boljoj funkciji mozga i koncentraciji
-
Prevenciji depresije i anksioznosti
Samo jedna porcija portulaka dnevno može doprineti zdravijem nervnom i kardiovaskularnom sistemu.
2. Snažan antioksidativni efekat
Tučak sadrži visok nivo vitamina A, C i E, kao i beta-karotena, glutationa i polifenola – antioksidanata koji štite ćelije od slobodnih radikala i usporavaju starenje. Redovnim unosom ove biljke:
-
Jača se imunitet
-
Smanjuje rizik od hroničnih bolesti
-
Usporavaju se degenerativni procesi u telu
3. Tučak čuva zdravlje probave
Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, portulak podstiče zdravu digestivnu funkciju. Svakodnevna konzumacija može pomoći kod:
-
Očuvanja zdrave crevne flore
-
Sprečavanja zatvora
-
Regulacije apetita i šećera u krvi
4. Bogat je esencijalnim mineralima
U svakodnevnoj ishrani, često nam nedostaje magnezijum, kalcijum, kalijum i gvožđe. Tučak ih sadrži u iznenađujuće velikim količinama. Ovi minerali su ključni za:
-
Rad srca i mišića
-
Jačanje kostiju i zuba
-
Održavanje zdravog krvnog pritiska
-
Prevenciju anemije
5. Pomaže u mršavljenju
Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, visokom udelu vlakana i osećaju sitosti koji pruža, tučak je savršen dodatak dijetama za mršavljenje. Možete ga jesti sirovog u salatama, u smutijima, kuvanog, pa čak i kao dodatak čorbama i jelima.
BONUS: Kako najbolje konzumirati tučak svaki dan?
-
Sirov u salatama – pomešajte sa krastavcem, paradajzom i limunovim sokom.
-
U smutiju – ubacite ga sa jabukom, limunom i malo đumbira.
-
U supama i čorbama – dodajte ga pred kraj kuvanja, da zadrži hranljive materije.
-
U omletu ili na pizzi – listovi tučka daju blag, osvežavajući ukus.
-
Kao čaj – sušeni listovi se mogu koristiti i kao blagi biljni čaj za umirenje želuca.
Zaključak
Ako svakodnevno jedete tučak, vaše telo će vam biti zahvalno. Ova jednostavna biljka nudi obilje koristi za zdravlje – od jačanja imuniteta, do očuvanja srca i zdravih creva. Pored toga, lako se pronalazi, besplatna je i svestrana u pripremi.
Ne dozvolite da vas zavara njen skroman izgled – tučak je pravo blago prirode koje bi trebalo da bude deo vaše svakodnevne ishrane!