Neodoljiv dodatak uz piletinu ili testeninu – Kremasti sos sa pečurkama

Sastojci:

  • 300 g svežih šampinjona ili drugih pečuraka

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čena belog luka

  • 200 ml pavlake za kuvanje

  • 1 kašika maslaca

  • 1 kašičica maslinovog ulja

  • 1 kašičica sušenog origana

  • So i biber po ukusu

  • 50 g rendanog parmezana

  • 100 ml belog vina (nije obavezno, ali daje super aromu)

Priprema:

Prvo pripremite sve sastojke da vam bude lakše dok kuvate.

U široj tavi zagrejte maslinovo ulje i maslac na srednjoj vatri. Ubacite sitno seckan crni i beli luk, pa dinstajte 2-3 minuta dok ne postanu staklasti.

Zatim dodajte pečurke isečene na tanke listiće. Pržite ih dok ne omekšaju i puste svoju vodu – trebaće vam 5-7 minuta. Ako koristite belo vino, sipajte ga sada i pustite da alkohol ispari (oko 2 minuta).

Kad vino ispari, smanjite temperaturu i dodajte pavlaku za kuvanje. Začinite sušenim origanom, posolite i pobiberite po ukusu. Kuvajte uz povremeno mešanje dok se sos ne zgusne, 5-8 minuta.

Na kraju umešajte rendani parmezan, pa kuvajte još 2-3 minuta da se sve lepo poveže u bogat, kremasti sos.

Ovaj sos je sjajan uz grilovanu piletinu, svinjske medaljone ili jednostavno preliven preko tople testenine.

Bonus recept:

Brzi sos od pavlake i senfa – Idealno uz meso ili krompir

Sastojci:

  • 150 ml pavlake za kuvanje

  • 1 kašika senfa (blagog ili ljutog, po ukusu)

  • 1 kašika maslaca

  • So i biber po ukusu

  • Prstohvat sitno seckanog peršuna

Priprema:

U manjoj šerpici rastopite maslac. Dodajte pavlaku i pustite da se malo zagreje. Umutite senf, pa začinite solju i biberom. Kuvajte sve zajedno 2-3 minuta dok se lagano ne zgusne. Pred kraj ubacite peršun i odmah poslužite.

Ovaj brzi sos sjajno ide uz pečene ili kuvane krompire, kao i uz svako belo ili crveno meso!