Postoji nešto duboko nostalgično u pite koje nas vraćaju u vreme kada se kuhinjom širila toplina maslaca, oraha, i one karakteristične, blago citrusne arome narandžine kore. One su više od običnog deserta – one su priča, vremeplov, i deo porodične tradicije. Upravo takva je i Šarena oranž pita. Nije ni skromna ni razmetljiva – ona je harmonija tekstura i ukusa, kombinacija rustikalnog testa sa bogatim kremom, obogaćena kandiranom korom narandže i čokoladom, koje se u slojevima prepliću do savršene ravnoteže.
Ako volite deserte koji na prvi zalogaj otkriju kompleksnost u jednostavnosti, onda je ovo recept za vas.
Sastojci koji čine čudo:
Za testo:
-
480 grama brašna
-
100 grama mlevenih oraha
-
Kašičica rendane narandžine kore
-
2 kašičice sode bikarbone
-
150 grama masti
-
150 grama šećera
-
2 jajeta
-
3 kašike meda (oko 60 grama)
-
5 kašika mleka
Za kremu:
-
1 litar mleka
-
2 kesice pudinga od vanile
-
4 kašike gustina
-
12 kašika šećera
-
250 grama maslaca
-
100 grama kandirane narandžine kore
-
50 grama čokolade
Za glazuru (opciono, ali preporučljivo):
-
200 grama čokolade
-
5 kašika ulja
Priprema testa – temelj cele magije
-
Suvi miks – U velikoj činiji, pomešajte brašno, mlevene orahe, narandžinu koricu i sodu bikarbonu. Ovo je suva baza koja će definisati strukturu kore. Orasi unose dubinu i teksturu, dok narandžina korica osvežava svakim mirisom.
-
Mokri deo – U drugoj posudi umutite mast, šećer, jaja, med i mleko. Koristite mikser za brže spajanje sastojaka i dobijanje glatke, penaste smese.
-
Spoj dve strane – Postepeno dodajte suvu smesu mokroj i mešajte dok ne dobijete mekano, masno testo. Ako želite čvršće kore, dodajte još malo brašna. Međutim, mekane kore rezultiraju nežnijom pitom, pa autor recepta savetuje da se zadrži ta mekoća.
-
Podela testa – Testo podelite na pet jednakih delova (oko 220 grama svaki). Oblikujte ih u kugle.
Priprema kora – preciznost i pažnja
-
Isecite 5 komada pek papira, dimenzije najvećeg pleha koji imate – to će vam pomoći da svaka kora bude iste veličine.
-
Na svaki papir stavite po jednu lopticu testa. Preko nje položite čvrstu kesu za zamrzavanje i razvaljajte oklagijom. Trik s kesom sprečava lepljenje i omogućava glatko razvijanje kore.
-
Kada postignete dimenzije 35×25 cm, uz pomoć knjige ili kartona oblikujte savršeno ravne ivice. Kesu ne skidajte odmah – pomoću nje pritisnite granice, pa tek onda uklonite višak testa.
-
Ponovite postupak za svih 5 kora, i ostavite ih na papiru dok ne budete spremni da ih pečete.
-
Pre nego što ubacite u rernu, izbockajte svaku koru viljuškom – to sprečava neželjeno dizanje i održava ih ravnima tokom pečenja.
-
Pečenje: Rernu zagrejte na 180°C. Svaku koru zajedno s papirom pažljivo prebacite na obrnutu stranu pleha i pecite samo dok blago ne porumeni – najčešće manje od 5 minuta ako koristite ventilator.
-
Po vađenju iz rerne, odmah stavite kore pod pritisak – prvo jedna na drugu, sa papirom između, zatim neka vrh pokrije teža daska ili knjiga. Na ovaj način se dobijaju ravan slojevi, spremni za filovanje.
Priprema kreme – nežna, aromatična, kremasta
-
U 8 dl mleka stavite da se kuva šećer, dok u preostalih 2 dl mleka razmutite puding od vanile i gustin.
-
Kada mleko provri, dodajte puding smešu i kuvajte dok se ne zgusne. Konstantno mešanje je važno – izbegnite grudvice i dobijte savršeno glatku kremu.
-
U vruću kremu dodajte maslac, isečen na kockice. Mutite mikserom dok se potpuno ne sjedini i postane svilenkasta.
-
Podelite kremu na dva dela:
-
U prvi deo dodajte kandiranu narandžinu koricu.
-
U drugi deo umešajte otopljenu čokoladu.
-
Dva različita ukusa – citrusno voćni i čokoladni – unose šarenilo i razigranost u svakom zalogaju.
Filovanje – sklad slojeva
-
Na prvu koru premažite tamnu (čokoladnu) kremu.
-
Postavite drugu koru i premažite svetlom (narandžastom) kremom.
-
Nastavite dok ne potrošite sve kreme, ostavljajući poslednju (petu) koru praznom.
-
Prekrijte sve pek papirom i ponovo blago pritisnite – najbolje je ostaviti kolač u frižideru nekoliko sati, pa čak i preko noći.
Finalni dodir – glazura ili prah?
Možete završiti pitu na dva načina:
-
Glazura: Otopite 200 grama čokolade sa 5 kašika ulja i prelijte preko poslednje kore. Ostavite da se stegne.
-
Prah: Ako želite klasičan izgled, pre serviranja pospite pitu šećerom u prahu.
Šarena oranž pita je mnogo više od običnog deserta. To je kolač koji objedinjuje teksturu, ukus i estetiku, savršen za svečane prilike, porodične ručkove ili one trenutke kada vam treba malo slatke utehe. Kroz slojevito testo, dvobojnu kremu i zavodljivu glazuru, ovaj recept oživljava duh starih vremena, ali sa modernim pečatom.
Ako volite kombinaciju citrusnog voća, čokolade i oraha, uz blago hrskave, a opet nežne kore, onda ovu pitu ne smete zaobići. Ona je priča koja se ne priča rečima, već zalogajima.