Neodoljiva na prvi pogled – I još bolja kad je probate: ŠARENA PITA

Postoji nešto duboko nostalgično u pite koje nas vraćaju u vreme kada se kuhinjom širila toplina maslacaoraha, i one karakteristične, blago citrusne arome narandžine kore. One su više od običnog deserta – one su priča, vremeplov, i deo porodične tradicije. Upravo takva je i Šarena oranž pita. Nije ni skromna ni razmetljiva – ona je harmonija tekstura i ukusa, kombinacija rustikalnog testa sa bogatim kremom, obogaćena kandiranom korom narandže i čokoladom, koje se u slojevima prepliću do savršene ravnoteže.

Ako volite deserte koji na prvi zalogaj otkriju kompleksnost u jednostavnosti, onda je ovo recept za vas.

Sastojci koji čine čudo:

Za testo:

  • 480 grama brašna

  • 100 grama mlevenih oraha

  • Kašičica rendane narandžine kore

  • 2 kašičice sode bikarbone

  • 150 grama masti

  • 150 grama šećera

  • 2 jajeta

  • 3 kašike meda (oko 60 grama)

  • 5 kašika mleka

Za kremu:

  • 1 litar mleka

  • 2 kesice pudinga od vanile

  • 4 kašike gustina

  • 12 kašika šećera

  • 250 grama maslaca

  • 100 grama kandirane narandžine kore

  • 50 grama čokolade

Za glazuru (opciono, ali preporučljivo):

  • 200 grama čokolade

  • 5 kašika ulja

Priprema testa – temelj cele magije

  1. Suvi miks – U velikoj činiji, pomešajte brašnomlevene orahenarandžinu koricu i sodu bikarbonu. Ovo je suva baza koja će definisati strukturu kore. Orasi unose dubinu i teksturu, dok narandžina korica osvežava svakim mirisom.

  2. Mokri deo – U drugoj posudi umutite mastšećerjajamed i mleko. Koristite mikser za brže spajanje sastojaka i dobijanje glatke, penaste smese.

  3. Spoj dve strane – Postepeno dodajte suvu smesu mokroj i mešajte dok ne dobijete mekano, masno testo. Ako želite čvršće kore, dodajte još malo brašna. Međutim, mekane kore rezultiraju nežnijom pitom, pa autor recepta savetuje da se zadrži ta mekoća.

  4. Podela testa – Testo podelite na pet jednakih delova (oko 220 grama svaki). Oblikujte ih u kugle.

Priprema kora – preciznost i pažnja

  1. Isecite 5 komada pek papira, dimenzije najvećeg pleha koji imate – to će vam pomoći da svaka kora bude iste veličine.

  2. Na svaki papir stavite po jednu lopticu testa. Preko nje položite čvrstu kesu za zamrzavanje i razvaljajte oklagijom. Trik s kesom sprečava lepljenje i omogućava glatko razvijanje kore.

  3. Kada postignete dimenzije 35×25 cm, uz pomoć knjige ili kartona oblikujte savršeno ravne ivice. Kesu ne skidajte odmah – pomoću nje pritisnite granice, pa tek onda uklonite višak testa.

  4. Ponovite postupak za svih 5 kora, i ostavite ih na papiru dok ne budete spremni da ih pečete.

  5. Pre nego što ubacite u rernuizbockajte svaku koru viljuškom – to sprečava neželjeno dizanje i održava ih ravnima tokom pečenja.

  6. Pečenje: Rernu zagrejte na 180°C. Svaku koru zajedno s papirom pažljivo prebacite na obrnutu stranu pleha i pecite samo dok blago ne porumeni – najčešće manje od 5 minuta ako koristite ventilator.

  7. Po vađenju iz rerne, odmah stavite kore pod pritisak – prvo jedna na drugu, sa papirom između, zatim neka vrh pokrije teža daska ili knjiga. Na ovaj način se dobijaju ravan slojevi, spremni za filovanje.

Priprema kreme – nežna, aromatična, kremasta

  1. 8 dl mleka stavite da se kuva šećer, dok u preostalih 2 dl mleka razmutite puding od vanile i gustin.

  2. Kada mleko provri, dodajte puding smešu i kuvajte dok se ne zgusne. Konstantno mešanje je važno – izbegnite grudvice i dobijte savršeno glatku kremu.

  3. U vruću kremu dodajte maslac, isečen na kockice. Mutite mikserom dok se potpuno ne sjedini i postane svilenkasta.

  4. Podelite kremu na dva dela:

    • U prvi deo dodajte kandiranu narandžinu koricu.

    • U drugi deo umešajte otopljenu čokoladu.

Dva različita ukusa – citrusno voćni i čokoladni – unose šarenilo i razigranost u svakom zalogaju.

Filovanje – sklad slojeva

  1. Na prvu koru premažite tamnu (čokoladnu) kremu.

  2. Postavite drugu koru i premažite svetlom (narandžastom) kremom.

  3. Nastavite dok ne potrošite sve kreme, ostavljajući poslednju (petu) koru praznom.

  4. Prekrijte sve pek papirom i ponovo blago pritisnite – najbolje je ostaviti kolač u frižideru nekoliko sati, pa čak i preko noći.

Finalni dodir – glazura ili prah?

Možete završiti pitu na dva načina:

  • Glazura: Otopite 200 grama čokolade sa 5 kašika ulja i prelijte preko poslednje kore. Ostavite da se stegne.

  • Prah: Ako želite klasičan izgled, pre serviranja pospite pitu šećerom u prahu.

Šarena oranž pita je mnogo više od običnog deserta. To je kolač koji objedinjuje teksturu, ukus i estetiku, savršen za svečane prilikeporodične ručkove ili one trenutke kada vam treba malo slatke utehe. Kroz slojevito testo, dvobojnu kremu i zavodljivu glazuru, ovaj recept oživljava duh starih vremena, ali sa modernim pečatom.

Ako volite kombinaciju citrusnog voća, čokolade i oraha, uz blago hrskave, a opet nežne kore, onda ovu pitu ne smete zaobići. Ona je priča koja se ne priča rečima, već zalogajima.