Neodoljiva torta sa krem bananicama – Gotova bez puno muke!

Sastojci:

– 200 g mljevenog keksa (plazma ili petit)
– 100 g otopljenog maslaca
– 400 ml slatke pavlake
– 500 ml mleka
– 2 pudinga od vanilije
– 4 kašike šećera
– 200 g kisele pavlake
– 200 g krem bananica
– 100 g čokolade za kuvanje
– 2 kašike ulja

Priprema:

  1. Kora: Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem, pa utisnite u kalup kao podlogu. Ostavite u frižider da se stegne.

  2. Fil: U malo mleka razmutite puding i šećer, a ostatak mleka stavite da provri. Zakuvajte puding, miješajte dok se ne zgusne pa ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding dodajte kiselu pavlaku i dobro izmiksajte.

  3. Slaganje: Krem bananice prepolovite po dužini pa poređajte preko kore. Preko toga nanesite puding krem.

  4. Umutite slatku pavlaku i stavite je preko fila s bananicama.

  5. Čokoladni preliv: Otopite čokoladu sa 2 kašike ulja, prelijte tortu i poravnajte. Po želji možete dekorisati s još nekoliko kolutova krem bananica ili rendanom čokoladom.

  6. Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći da se dobro stegne.

Savjet: Torta se može praviti i bez podloge od keksa ako želite još jednostavniju verziju – samo složite krem bananice i krem direktno u kalup.

BONUS:

Pripremite NAPOLEON TORTU BEZ PEČENJA u samo 15 minuta: Očaravajuća kombinacija kremastih i hrskavih tekstura koja je jednostavno ukusna.

Najjednostavniji kolač za pripremu na svijetu.

U klasičnom receptu za ovu tortu koristi se lisnato tijesto koje daje okus palačinke; međutim, recept u nastavku zamjenjuje ga keksima kao temeljem.

Napoleonova torta priprema se bez ikakvog pečenja, što je čini brzom i jednostavnom varijantom, a okusa je apsolutno izvanrednog.

POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:

Baza:

250 grama krekera servirati s vrhnjem i lagano posuti solju.

Za nadjev potrebno:

Trebat će vam 600 mililitara mlijeka, 3 jaja, 180 grama šećera, 70 grama višenamjenskog brašna (koje se može zamijeniti kukuruznim škrobom), 180 grama maslaca i 20 grama vanilin šećera.

Kako se priprema Napoleonova torta?

Počnite s pripremom nadjeva tako što ćete pjenasto izmiješati jaja i šećer, zatim dodati brašno i miješati dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.

Smjesa bi trebala biti glatka. Dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte.
Ulijte preostalih 400 ml mlijeka, stavite na štednjak i neprestano miješajte tijekom kuhanja. Smjesa će dobiti konzistenciju poput pudinga kada bude gotova.

Za hlađenje nadjeva, stavite posudu za kuhanje u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Zatim uzmite maslac sobne temperature, pomiješajte ga s vanilin šećerom i mikserom umutite smjesu.
U maslac postupno dodajte žlicu prethodne smjese i miješajte mikserom.

Započnite stvaranjem podloge s 3×3 sloja krekera, zatim dodajte nadjev, ponavljajući ovaj slijed dok ne iskoristite sve sastojke. Ostavite jelo da se ohladi u hladnjaku, najbolje preko noći. Na kraju pospite izmrvljenim krekerima za ukras.