Sastojci:
– 200 g mljevenog keksa (plazma ili petit)
– 100 g otopljenog maslaca
– 400 ml slatke pavlake
– 500 ml mleka
– 2 pudinga od vanilije
– 4 kašike šećera
– 200 g kisele pavlake
– 200 g krem bananica
– 100 g čokolade za kuvanje
– 2 kašike ulja
Priprema:
-
Kora: Pomiješajte mljeveni keks s otopljenim maslacem, pa utisnite u kalup kao podlogu. Ostavite u frižider da se stegne.
-
Fil: U malo mleka razmutite puding i šećer, a ostatak mleka stavite da provri. Zakuvajte puding, miješajte dok se ne zgusne pa ostavite da se ohladi. U ohlađeni puding dodajte kiselu pavlaku i dobro izmiksajte.
-
Slaganje: Krem bananice prepolovite po dužini pa poređajte preko kore. Preko toga nanesite puding krem.
-
Umutite slatku pavlaku i stavite je preko fila s bananicama.
-
Čokoladni preliv: Otopite čokoladu sa 2 kašike ulja, prelijte tortu i poravnajte. Po želji možete dekorisati s još nekoliko kolutova krem bananica ili rendanom čokoladom.
-
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a idealno preko noći da se dobro stegne.
Savjet: Torta se može praviti i bez podloge od keksa ako želite još jednostavniju verziju – samo složite krem bananice i krem direktno u kalup.
BONUS:
Pripremite NAPOLEON TORTU BEZ PEČENJA u samo 15 minuta: Očaravajuća kombinacija kremastih i hrskavih tekstura koja je jednostavno ukusna.
Najjednostavniji kolač za pripremu na svijetu.
U klasičnom receptu za ovu tortu koristi se lisnato tijesto koje daje okus palačinke; međutim, recept u nastavku zamjenjuje ga keksima kao temeljem.
Napoleonova torta priprema se bez ikakvog pečenja, što je čini brzom i jednostavnom varijantom, a okusa je apsolutno izvanrednog.
POTREBNI SU DOLJE NAVEDENI SASTOJCI:
Baza:
250 grama krekera servirati s vrhnjem i lagano posuti solju.
Za nadjev potrebno:
Trebat će vam 600 mililitara mlijeka, 3 jaja, 180 grama šećera, 70 grama višenamjenskog brašna (koje se može zamijeniti kukuruznim škrobom), 180 grama maslaca i 20 grama vanilin šećera.
Kako se priprema Napoleonova torta?
Počnite s pripremom nadjeva tako što ćete pjenasto izmiješati jaja i šećer, zatim dodati brašno i miješati dok smjesa ne postane glatka i bez grudica.
Smjesa bi trebala biti glatka. Dodajte 200 ml mlijeka i dobro promiješajte.
Ulijte preostalih 400 ml mlijeka, stavite na štednjak i neprestano miješajte tijekom kuhanja. Smjesa će dobiti konzistenciju poput pudinga kada bude gotova.
Za hlađenje nadjeva, stavite posudu za kuhanje u veću posudu napunjenu ledenom vodom. Zatim uzmite maslac sobne temperature, pomiješajte ga s vanilin šećerom i mikserom umutite smjesu.
U maslac postupno dodajte žlicu prethodne smjese i miješajte mikserom.
Započnite stvaranjem podloge s 3×3 sloja krekera, zatim dodajte nadjev, ponavljajući ovaj slijed dok ne iskoristite sve sastojke. Ostavite jelo da se ohladi u hladnjaku, najbolje preko noći. Na kraju pospite izmrvljenim krekerima za ukras.