Neodoljive teleće šnicle sa meksičkom mješavinom – Ukusno i brzo jelo za cijelu porodicu!

Ako želite pripremiti ručak koji spaja sočnost mesa i bogatstvo povrća u jednom tanjiru, teleće šnicle sa meksičkom mješavinom su pravi izbor! Ovaj recept je jednostavan, a rezultat je izuzetno ukusan i zasitan obrok koji će svi obožavati.

Sastojci:

  • 500 g telećih šnicli

  • 300 g smrznute meksičke mješavine (kukuruz, grašak, paprika, šargarepa)

  • 1 glavica crvenog luka

  • 2 čena bijelog luka

  • 1 kašičica slatke mljevene paprike

  • So i biber po ukusu

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 100 ml supe ili vode

  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Priprema mesa: Teleće šnicle istanjiti oklagijom ili batom za meso, pa ih blago posoliti i pobiberiti sa obje strane.

  2. Prženje šnicli: U većoj tavi zagrijati maslinovo ulje i kratko propržiti šnicle dok ne dobiju zlatnu boju sa obje strane. Izvaditi ih na tanjir i pokriti aluminijskom folijom da ostanu tople.

  3. Priprema povrća: Na istom ulju propržiti sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Kada postanu staklasti, dodati meksičku mješavinu i pržiti uz povremeno miješanje 5-7 minuta.

  4. Začinjavanje: Dodati slatku papriku, so i biber po ukusu, pa uliti malo supe ili vode. Ostaviti da lagano krčka još nekoliko minuta kako bi povrće omekšalo.

  5. Spajanje: Vratiti teleće šnicle u tavu preko povrća, poklopiti i ostaviti da se sve zajedno krčka još 5 minuta na laganoj vatri.

  6. Serviranje: Jelo posuti sitno sjeckanim svježim peršunom prije posluživanja.

Savjet:

Uz ovo jelo odlično ide svježe pečen hljeb ili jednostavna riža kao prilog. Ako volite pikantnije ukuse, možete dodati i prstohvat ljute paprike u povrće.

BONUS RECEPT:

Brzi kolač sa jogurtom i limunom – Osvježavajuća poslastica za svaku priliku!

Ako nakon ukusnog ručka želite pripremiti i lagani desert, brzi kolač sa jogurtom i limunom je odličan izbor! Priprema je jednostavna, a ukus je fantastično svjež.

Sastojci:

  • 2 jaja

  • 1 čaša jogurta (180 g)

  • 1 čaša šećera

  • 2 čaše brašna

  • 1/2 čaše ulja

  • 1 prašak za pecivo

  • Kora i sok jednog limuna

  • Vanilin šećer (po želji)

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane pjenasta.

  2. Dodati jogurt, ulje, sok i koru limuna, pa sve lagano izmiješati.

  3. Umiješati brašno pomiješano s praškom za pecivo i sjediniti masu.

  4. Sipati smjesu u podmazan pleh i peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.

  5. Po želji, kolač posuti šećerom u prahu kada se ohladi.