Ako volite spoj kokosa i čokolade, ova torta će vas osvojiti već na prvi zalogaj! Savršeno kremasta, lagana, a opet bogata, idealna je za sve prilike – od rođendana do nedjeljnog ručka.
Sastojci za koru:
-
4 jaja
-
4 kašike šećera
-
4 kašike brašna
-
2 kašike kakaa
-
1 prašak za pecivo
Sastojci za fil:
-
500 ml mlijeka
-
5 kašika šećera
-
5 kašika griza
-
100 g kokosa
-
150 g maslaca ili margarina
-
100 g čokolade za kuhanje
Za dekoraciju:
-
Kokos za posipanje ili rendana čokolada
Priprema:
-
Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.
-
Dodati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo, lagano sjediniti.
-
Izliti smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta.
-
Za fil: zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati griz i miješati dok se ne zgusne.
-
U vruć fil umiješati kokos, a kad se prohladi, dodati umućen maslac.
-
Pečenu i ohlađenu koru prerezati na pola, filovati, pa cijelu tortu premazati filom.
-
Na pari otopiti čokoladu i preliti preko torte ili jednostavno posuti kokosom.
Savjet:
Tortu možete ostaviti nekoliko sati u frižideru da se lijepo stegne prije služenja. Još je ukusnija sutradan!
BONUS RECEPT:
Slana pita sa sirom i špinatom – Savršena užina ili lagana večera!
Ako želite nešto slano i ukusno, slana pita sa sirom i špinatom je pravi izbor. Jednostavna je za pripremu, a veoma sočna.
Sastojci:
-
500 g kora za pitu
-
300 g mladog sira
-
200 g kuhanog špinata (dobro ocijeđenog)
-
2 jaja
-
100 ml jogurta
-
Malo ulja
-
So po ukusu
Priprema:
-
Umutiti sir, špinat, jaja i jogurt u homogenu smjesu, po potrebi posoliti.
-
Kore premazivati uljem, stavljati fil, uvijati u rolnice.
-
Rolnice slagati u podmazan pleh.
-
Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok lijepo ne porumene.
-
Po želji, gotovu pitu premazati kockicom maslaca za dodatnu sočnost.