Neodoljivo kremasta i bogatog ukusa – Torta s kokosom i čokoladom

Ako volite spoj kokosa i čokolade, ova torta će vas osvojiti već na prvi zalogaj! Savršeno kremasta, lagana, a opet bogata, idealna je za sve prilike – od rođendana do nedjeljnog ručka.

Sastojci za koru:

  • 4 jaja

  • 4 kašike šećera

  • 4 kašike brašna

  • 2 kašike kakaa

  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 500 ml mlijeka

  • 5 kašika šećera

  • 5 kašika griza

  • 100 g kokosa

  • 150 g maslaca ili margarina

  • 100 g čokolade za kuhanje

Za dekoraciju:

  • Kokos za posipanje ili rendana čokolada

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta.

  2. Dodati brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo, lagano sjediniti.

  3. Izliti smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180°C oko 20 minuta.

  4. Za fil: zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati griz i miješati dok se ne zgusne.

  5. U vruć fil umiješati kokos, a kad se prohladi, dodati umućen maslac.

  6. Pečenu i ohlađenu koru prerezati na pola, filovati, pa cijelu tortu premazati filom.

  7. Na pari otopiti čokoladu i preliti preko torte ili jednostavno posuti kokosom.

Savjet:

Tortu možete ostaviti nekoliko sati u frižideru da se lijepo stegne prije služenja. Još je ukusnija sutradan!

BONUS RECEPT:

Slana pita sa sirom i špinatom – Savršena užina ili lagana večera!

Ako želite nešto slano i ukusno, slana pita sa sirom i špinatom je pravi izbor. Jednostavna je za pripremu, a veoma sočna.

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu

  • 300 g mladog sira

  • 200 g kuhanog špinata (dobro ocijeđenog)

  • 2 jaja

  • 100 ml jogurta

  • Malo ulja

  • So po ukusu

Priprema:

  1. Umutiti sir, špinat, jaja i jogurt u homogenu smjesu, po potrebi posoliti.

  2. Kore premazivati uljem, stavljati fil, uvijati u rolnice.

  3. Rolnice slagati u podmazan pleh.

  4. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok lijepo ne porumene.

  5. Po želji, gotovu pitu premazati kockicom maslaca za dodatnu sočnost.