Sastojci:
-
600 g junećih šnicli
-
2 glavice crnog luka
-
2 čena belog luka
-
2 šargarepe
-
1 kašika brašna
-
1 kašika senfa
-
200 ml goveđeg bujona ili vode
-
100 ml belog vina (opciono)
-
2 kašike ulja ili masti
-
So i biber po ukusu
-
1 lovorov list
-
Malo sušenog timijana ili ruzmarina
Priprema:
Šnicle lagano izlupajte čekićem za meso, posolite i pobiberite sa obe strane.
U široj tavi zagrejte ulje ili mast, pa kratko propržite šnicle s obe strane da uhvate finu boju. Izvadite ih sa strane.
Na istoj masnoći propržite sitno seckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
Dodajte rendanu šargarepu i nastavite da dinstate još par minuta.
Umešajte kašiku brašna i senf, dobro promešajte, pa sve zalijte bujonom i vinom.
Vratite šnicle u tavu, dodajte lovorov list i začine, poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, povremeno mešajući i dolivajući malo vode po potrebi.
Kad meso postane mekano i saft se fino zgusne, jelo je spremno za služenje.
Poslužite uz pire krompir, domaće njoke ili jednostavno uz parče hleba da pokupite sav onaj fini sos.
Bonus recept:
Domaći pire krompir – Savršen prilog za šnicle
Sastojci:
-
600 g krompira
-
50 g maslaca
-
100 ml mleka
-
So po ukusu
Priprema:
Oljuštite krompir, isecite na kocke i kuvajte u posoljenoj vodi dok potpuno ne omekša.
Procedite, dodajte maslac i polako dolivajte toplo mleko dok pasirate krompir.
Dobro umutite dok ne dobijete glatku i vazdušastu smesu.
Poslužite toplo uz juneće šnicle u saftu — kombinacija koja nikad ne omane!