Neverovatno: Evo kako da posadite kikiriki kod kuće – sveže i bez hemije

Kada pomislimo na kikiriki, obično ga povezujemo s grickalicama, puterom ili industrijskim pakovanjima u prodavnici. Ali da li ste znali da ovaj hrskavi plod možete uzgojiti i kod kuće? I to bez posebnog znanja, bez pesticida i uz puno zabave!

Uzgoj kikirikija kod kuće nije samo moguć – već je i neverovatno jednostavan. Bilo da imate baštu, terasu, balkon ili samo nekoliko velikih saksija, možete uživati u ovom procesu od sadnje do berbe.

Prvi mit: Kikiriki ne raste na drvetu!
Većina ljudi ne zna da kikiriki nije orašasti plod u klasičnom smislu – on zapravo raste ispod zemlje. Biljka kikirikija podseća na nisku mahunarku, a njeni plodovi se razvijaju u zemlji nakon što cvet opadne i „zabije“ stabljiku ka tlu. Zanimljivo, zar ne?

Korak 1: Nabavite sirovi kikiriki u ljusci

Za sadnju vam je potreban sirovi, nepečeni i neslani kikiriki u ljusci. Najbolje je da ga nabavite na pijaci ili u prodavnici zdrave hrane. Prženi kikiriki neće klijati – pa obavezno proverite da je potpuno sirov.

Izvadite zrna iz ljuske pažljivo, tako da ne oštetite tananu opnu oko samog zrna – ona pomaže u procesu klijanja.

Korak 2: Klijanje kikirikija (nije obavezno, ali pomaže)

Zrna možete staviti između dva vlažna papirna ubrusa, u plastičnu kesicu, i ostaviti nekoliko dana na toplom mestu. Već za 3–5 dana pojaviće se mali klice. Ovo nije neophodno, ali skraćuje vreme čekanja nakon sadnje.

Korak 3: Priprema zemlje i sadnja

Kikiriki voli peskovitu, rastresitu zemlju s dobrom drenažom. Idealno je da ga sadite u široke i plitke saksije (ili direktno u baštu) jer se plod formira ispod površine. Dodajte malo komposta da obogatite zemljište.

Zrna sadite oko 5 cm duboko, u razmaku od 15–20 cm jedno od drugog. Sadite ih „vodoravno“, s opnom okrenutom nadole. Ako sadite u saksiji, ne stavljajte više od 2 do 3 zrna po posudi širine 30 cm.

Korak 4: Održavanje i rast

Biljke kikirikija brzo niču – za 1 do 2 nedelje već ćete videti prve izdanke. Potrebno im je puno sunca – minimum 6 sati dnevno. Zalivajte ih redovno, ali pazite da zemlja nikada ne bude previše mokra.

Kada biljka počne da cveta (obično posle mesec i po dana), iz svakog cveta razvija se stabljika koja se savija ka zemlji – i upravo tu će nastati plod. Zato je važno da zemlja bude mekana i rastresita kako bi se kikiriki mogao lako razviti ispod površine.

Korak 5: Strpljenje je ključ

Proces sazrevanja kikirikija traje oko 120–150 dana. Kada biljka počne da žuti i suši se – to je znak da je spremna za berbu. Tada pažljivo izvadite celu biljku iz zemlje – na njenom korenu će visiti mahune s kikirikijem, kao mali grozdovi pod zemljom!

Korak 6: Sušenje i skladištenje

Nakon vađenja, kikiriki ne treba odmah jesti. Ostavite biljke da se suše na toplom, suvom mestu oko 2 nedelje. Potom možete oljuštiti mahune i čuvati zrna na hladnom i tamnom mestu.

Prednosti uzgoja kikirikija kod kuće:

  • Bez hemikalija i pesticida

  • Zabavan i edukativan proces – idealno i za decu

  • Svež i domaći proizvod

  • Odličan za gajenje na malom prostoru

  • Odlična biljka za rotaciju i obogaćivanje zemljišta (fiksira azot)

Uzgoj kikirikija je odličan način da se povežete s prirodom, naučite više o biljkama koje svakodnevno konzumiramo, i – verovali ili ne – uštedite novac.

Ne morate biti profesionalni baštovan da biste uspeli. Sve što vam treba je malo volje, sunca i osnovne nege. A kada konačno uberete svoj prvi domaći kikiriki, biće to ukus koji nijedna kesica iz prodavnice ne može da zameni.