Nevjerovatna cimet pita – Tajni recept moje bake koji je dugo čuvala

Cimet pita je jedan od onih kolača koji nam mami osmeh na lice i podseća nas na tople, porodične trenutke. Sećam se kako je moja baka svakog puta kad bi napravila ovu pitu, cela kuća mirisala na cimet i domaćinstvo je bilo ispunjeno ljubavlju i smehom. Cimet je začin koji podseća na zimu, na mirne, spokojne večeri, ali ujedno daje i onaj miris doma koji svi volimo. Recept koji vam donosim je upravo takav, pun ljubavi, sličan onome koji je moja baka pravila.

Ova pita je savršen spoj sočne kore, mirisnog cimeta i blage kremaste nadeve. Bilo da je pravite za poseban trenutak ili da jednostavno uživate u dobrom kolaču, ova pita sigurno neće ostati neprimećena. Idealna je za svaki dan, ali i za sve one trenutke kad želite da obradujete svoju porodicu nečim posebnim.

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g glatkog brašna

  • 150 g maslaca

  • 50 g šećera

  • 1 jaje

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 3 kašičice vode (ili više ako je potrebno)

Za nadev:

  • 3 velika jaja

  • 200 g šećera

  • 2 kašičice cimeta u prahu

  • 1 vanilin šećer

  • 300 ml mleka

  • 50 g brašna

Priprema:

  1. Priprema kore: U velikoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa dodajte kockice hladnog maslaca. Umešajte sve prste dok ne dobijete mrvičasto testo. Dodajte jaje i šećer, a potom malo po malo dodajte vodu dok ne dobijete glatko i mekano testo. Umotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da se hladi 30 minuta.

  2. Priprema nadeva: Dok se testo hladi, pripremite nadev. U činiji umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Dodajte brašno i sve dobro sjedinite. Na kraju sipajte mleko i dobro izmešajte dok se ne stvori glatka masa.

  3. Slaganje pite: Na radnoj površini, premažite brašnom i razvucite ohlađeno testo. Prebacite ga u podmazan pleh i pazite da ga ravnomerno rasporedite. Izlijte pripremljeni nadev preko testa. Stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40 minuta dok pita ne postane zlatno smeđa.

  4. Finalni korak: Ostavite da se ohladi pre nego što je isečete. Poslužite hladnu ili još uvek toplu, po želji. Cimet pita je savršen užitak za svaki dan, a miris koji širi u vašem domu je nezaboravan!

Bonus recept: Cimet Čaj sa Medom

Cimet nije samo za pite! Evo jednostavnog recepta za cimet čaj, koji je savršen za hladnije dane i daje onaj isti miris u vašem domu.

Potrebni sastojci:

  • 1 štapić cimeta

  • 1 kašičica meda

  • 250 ml vruće vode

  • Prstohvat đumbira u prahu (po želji)

Priprema:

  1. Stavite štapić cimeta u vruću vodu.

  2. Pokrijte čaj i pustite da odstoji 5-7 minuta.

  3. Dodajte kašičicu meda i prstohvat đumbira po želji.

  4. Promešajte i uživajte u ovom toplom napitku.

Ovaj napitak je odličan za poboljšanje varenja i jačanje imuniteta, a miris cimeta stvoriće pravi ugođaj u vašem domu.

Zaključak:

Cimet pita je više od običnog kolača. Ona je pravo čudo iz prošlih vremena, jednostavna, ali puna ljubavi i domaće atmosfere. Dok uživate u svakom zalogaju, podsećaćete se na mirise i ukuse koji ostaju zauvek urezani u pamćenju. Pratite ovaj recept, a ako želite još više uživanja, probajte i bonus recept za cimet čaj. Neka cimet bude sastavni deo vašeg života – u jelima, napicima i svakom trenutku.