Žabljika (Portulaca oleracea), često zanemarena kao obična i nevažna biljka, zapravo je jedna od najvrijednijih biljaka u prirodi. Ova nenametljiva biljka raste gotovo svuda i često se smatra korovom, ali njene zdravstvene i nutritivne vrijednosti zaslužuju puno veću pažnju.
Šta je žabljika?
Žabljika je niska, sočna biljka s mesnatim, zelenim listovima i sitnim žutim cvjetovima. Raste u vrtovima, na livadama, ali i uz puteve. Zahvaljujući svojoj otpornosti, može uspijevati i u sušnim i siromašnim tlima.
Nutritivne vrijednosti žabljike
Žabljika je prava riznica hranjivih tvari. Sadrži:
-
Visoke količine omega-3 masnih kiselina, važne za zdravlje srca i mozga
-
Vitamin C i vitamin A, koji jačaju imuni sistem
-
Minerale poput kalcijuma, magnezijuma i željeza
-
Antioksidanse koji štite ćelije od oštećenja
-
Vlakna koja pomažu probavi
Zdravstvene koristi žabljike
-
Podrška imunološkom sistemu: Vitamin C i antioksidansi pomažu u borbi protiv upala i infekcija.
-
Poboljšava zdravlje srca: Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
-
Reguliše probavu: Zbog visokog sadržaja vlakana, pomaže u redovnom radu crijeva.
-
Podrška kostima: Kalcijum i magnezijum jačaju kosti i zube.
-
Antiupalna svojstva: Mogu pomoći kod artritisa i drugih upalnih stanja.
Kako koristiti žabljiku?
Žabljiku možete koristiti na različite načine:
-
Sveža u salatama: Listovi i stabljike imaju blago kiseli, osvježavajući ukus.
-
Kuhana: Dodajte je u juhe, variva ili kao prilog.
-
Sok ili smoothie: Možete je blendati sa drugim povrćem i voćem.
-
Sušena i kao dodatak čajevima: Pomaže kod probavnih problema.
Kako uzgajati žabljiku
Žabljika je vrlo jednostavna za uzgoj i gotovo neuništiva. Potrebno joj je:
-
Sunčano ili polusjenovito mjesto
-
Dobro drenirano tlo, ali uspijeva i u siromašnijim uvjetima
-
Minimalna njega, zalijevanje samo u periodima suše
Zbog svoje otpornosti i brzog rasta, žabljika se često koristi kao pokrovna biljka koja štiti tlo od erozije.
Zaključak
Iako je obična i često zanemarena, žabljika krije ogromnu snagu u svojim listovima. Ova biljka je prirodni saveznik zdravlja i lako dostupna superhrana koju možete uključiti u svakodnevnu ishranu. Vrijedi je posaditi u vrtu i iskoristiti njene blagodati koje priroda nesebično nudi.