Nevjerovatno otkriće – Evo kako da imate duplo više krompira u manjem prostoru, a da ne potrošite nijednu marku

Ako misliš da je uzgoj krompira rezervisan samo za velike bašte i skupe sadnice, vrijeme je da razmisliš ponovo. Uz nekoliko pametnih trikova, možeš imati bogatu žetvu krompira i bez da potrošiš ijednu marku.

U stvarnosti, krompir je jedna od najzahvalnijih biljaka za uzgoj. Raste gotovo svuda, ne traži previše pažnje, i što je najvažnije – jedan krompir može ti dati desetke novih.

Sve što ti treba vjerovatno već imaš kod kuće. Stari krompir koji je pustio klice? Ne bacaj ga! On je savršeno sjeme za sadnju. Zemlja? Možeš koristiti zemlju iz dvorišta, iz saksije ili čak kompost.

Još je zanimljivije to što krompir možeš uzgajati i bez klasične bašte. Dovoljna ti je vreća, kanta, stara kesa ili čak kartonska kutija. Bitno je samo da ima dobru drenažu i malo prostora za rast.

Krompir ne voli da stoji u vodi, ali voli dubinu. Zato je trik u tome da ga ne zatrpaš odmah potpuno – ostaviš ga blizu površine i dodaješ zemlju kako biljka raste.

Mnogi ljudi griješe kada sade krompir preblizu jedno drugom. Time se biljke takmiče za prostor i hranjive materije. Bolje je posaditi manje komada, ali dati svakom više prostora.

Najbolje vrijeme za sadnju je kada prođe opasnost od mraza. U većini krajeva to znači rano proljeće. Međutim, krompir se može uzgajati i u jesen ako imaš blagu klimu ili koristiš posude koje možeš skloniti.

Postoje i jednostavne metode za dupli prinos bez dodatnog truda.

Sastojci i materijali koji ti trebaju:

  • Stari krompir s klicama

  • Posuda (vreća, kanta, korpa, kutija)

  • Obična zemlja (po mogućnosti kompostirana)

  • Malo pepela ili kore od banane za prirodno đubrivo

  • Nož za rezanje krompira (po želji)

Ako želiš, možeš stari krompir izrezati tako da svaki komadić ima barem jednu klicu. Ostavljaš te komadiće na sobnoj temperaturi 1–2 dana da se „zacijele“, pa ih potom sadiš.

Važno je i da redovno dodaješ zemlju kako biljka raste – to se zove nagrtanje. Ovim stimuliraš biljku da proizvodi više gomolja u višim slojevima zemlje.

Zalijevanje je ključno, ali ne pretjeruj. Najbolje je zalijevati kada vidiš da je površina suha. Previše vode može uzrokovati truljenje, što je najčešći razlog za propadanje biljke.

Krompir također voli sunce – minimum 6 sati dnevno. Ako ga sadiš u kanti ili vreći, lako možeš pomjerati biljku na mjesto s više svjetla.

Kada biljka počne cvjetati, to je znak da se formiraju gomolji ispod zemlje. Međutim, nemoj odmah vaditi – pričekaj da biljka uvene, jer tada znaš da je krompir potpuno razvijen.

Kada vadiš krompir, koristi ruke ili lopaticu i budi nježan. Ako planiraš skladištiti krompir, ostavi ga na suhom i tamnom mjestu nekoliko dana da mu se koža „učvrsti“.

Krompir uzgojen kod kuće ne samo da je jeftiniji, već i ukusniji. Možeš biti siguran da nije prskan i znaš tačno šta jedeš.

Najljepši dio je taj što, kada jednom započneš ovaj ciklus, više ti ne treba sadni krompir – jednostavno čuvaš nekoliko iz svoje berbe za sljedeću sezonu.

Na ovaj način, tvoja bašta – pa makar bila i na balkonu – može postati izvor hrane koji se stalno obnavlja. I to bez dodatnih troškova.

U vremenu kada cijene stalno rastu, ovakvi mali kućni trikovi znače mnogo. A ništa nije slađe od krompira koji si sam uzgojio, skuhao i pojeo.

Ako nisi vjerovao da možeš imati sopstveni mini krompirnjak bez imalo troška – sada znaš da je moguće.