NEZAB0RAVNI K0LAČ: Bakin recept koji vas vraća u DJETINJSTV0!

SASTOJCI:

300 grama brašna
150 grama maslaca
2 jaja
150 grama šećera
1 vanilin šećer
Pola vrećice praška za pecivo
Prstohvat soli
Po želji: 1 kašika kakaa

NAČIN PRIPREME:

Prvo u brašno umiješajte prašak za pecivo, zatim dodajte so, šećer pomiješan s vanilin šećerom, jaja i na listiće narezan maslac. Sve zajedno umijesite u glatko tijesto.
Po potrebi dodajte još brašna ili nekoliko kapi vode tokom miješanja.
Na mašinu za mljevenje mesa stavite nastavak za profilisanje keksa. Tijesto potiskujte kroz željeni profil.
Keks redajte na pleh prekriven pek papirom. Pecite u rerni na 175°C oko 15 minuta.

BONUS:

GRANDISIMO TORTA: Raskošna poslastica sa 3 različita fila – za svačiji ukus

KORA:
Za ovaj recept će vam trebati 18 bjelanaca, 18 kašika šećera, 24 šolje mlevenih lešnika, 3 kašike brašna i 6 šoljica kakaa.

FIL:
Za recept će vam trebati 18 zumanaca šećera u prahu, ukupno 250 g, zajedno sa 2 margarina, 100 g seckanih lešnika, 100 g otopljene čokolade, 2 kašičice kafe i 400 ml slatke pavlake.

Glazura:
U receptu je potrebno 300 mililitara slatke pavlake i 300 grama čokolade.

Priprema

KORA
Umutite pjenasto 6 bjelanaca i 6 kašika šećera, a zatim umiješajte 8 kašika mlevenih lešnika, 2 kašike kakaa i 1 kašiku brašna. Nastavite sa pečenjem kore.
Pripremite još dvije kore koje su identične ovoj.

FIL:
Pomiješajte 18 žumanaca sa 250 g šećera u prahu i kuhajte smjesu na pari da napravite fil. Kada je fil skuvan, ostavite da se ohladi pre nego što ga ubacite u 2 komada umućenog margarina. Dobro izmiksati fil i margarin.
Nadjev se može podijeliti na tri porcije. U prvu porciju ubacite 100 g otopljene čokolade. Za drugu porciju ubacite 100 g seckanih lešnika. Na kraju, u treću porciju dodajte 2 kašičice kafe. Nastavite da umutite 400 ml slatke pavlake.

FILOVANJE TORTE:
Počnite tako što ćete na početnu koru premazati čokoladni fil, a zatim polovinu slatkog vrhnja. Zatim premazati drugu koru, pa fil od lešnika i preostalu polovinu slatke pavlake. Na kraju prelijte trećom korom i obilno rasporedite fil od kafe.

PRIPREMA GLAZURE:
Ganache krema:
Slatku pavlaku zagrijte dok ne proključa, pa u nju umiješajte čokoladu, mijesite dok se ne sjedini, ohladite i namažite po kolaču!

POSLUŽIVANJE:
Posluženo uz osmeh i šoljicu kafe